Μητσοτάκης: Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλές ως προς την πρόσβαση στην ενέργεια – Γεννηματά για κορονοϊό: Αρκετά με το θέαμα και την επικοινωνία

Κυριάκος Μητσοτάκης
Τι είπε ο πρωθυπουργός από την Ξάνθη που βρέθηκε για την επέκταση του δικτύου παροχής σε 34 πόλεις και πολλές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας

Σε εκδήλωση στην Ξάνθη, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου επενδύσεων από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου για την επέκταση του δικτύου παροχής σε 34 πόλεις και πολλές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι κανένα νοικοκυριό στην πατρίδα μας δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλές ως προς την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας. Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση τα έργα θα εστιάσουν στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην πόλη της Ορεστιάδας.

Tι προβλέπει ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 496 χιλιόμετρα και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, στην παροχή φυσικού αερίου.

Το φθινόπωρο τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Πέρα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η τροφοδοσία με φυσικό αέριο θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, η ΔΕΔΑ υπολογίζει ότι, στο ελάχιστο, περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.

Η επένδυση έχει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφενός διότι το φυσικό αέριο θα υποστηρίξει τη σταδιακή μετάβαση της Ελλάδας σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων, και αφετέρου καθώς τα δίκτυα μεταφοράς που θα κατασκευαστούν θα μπορούν να διανείμουν αέρια καύσιμα από ανανεώσιμες ή «πράσινες» πηγές ενέργειας, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. Πρόκειται λοιπόν για υποδομή που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την περαιτέρω διείσδυση νέων πηγών, φιλικών προς το περιβάλλον, στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

«Από σήμερα η Ξάνθη έχει ακόμα έναν λόγο να είναι περήφανη»

«Από σήμερα η Ξάνθη, ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποκτά έναν ακόμα λόγο να είναι υπερήφανη. Γιατί από εδώ ξεκινά το φιλόδοξο έργο που θα εντάξει τελικά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Προσφέροντας φθηνότερη αλλά και καθαρότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, που έγινε στην Ξάνθη, για τα έργα επέκτασης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Σε πρώτη φάση έξι πόλεις -όπως είχαμε δεσμευτεί- Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, αλλά και Ορεστιάδα, θα συνδεθούν με αγωγούς σχεδόν 500 χιλιομέτρων -496 για την ακρίβεια. Και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Και αυτή, είναι μόνο η αρχή. Γιατί τελικά, με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων, θα ενώσει 34 ακόμα πόλεις. Είναι ένα έργο το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει συνολικά στην Περιφέρεια σχεδόν 6.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τον πολυσήμαντο χαρακτήρα του έργου: «Είναι μια επιλογή η οποία προφανώς έχει τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως και μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο καθώς προσφέρει στον πολίτη όχι μόνο καθαρότερη, αλλά και φθηνότερη ενέργεια. Εκτιμώ ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να εξοικονομήσει παραπάνω από 25% από τους λογαριασμούς θέρμανσης εφόσον επιλέξει να μεταπηδήσει στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, φυσικά, θα προσφέρει και πολλές νέες δουλειές. Είναι βέβαια μια επιλογή η οποία έχει και ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, τόσο σημαντικό εδώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις, τονώνει τελικά τις τοπικές οικονομίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για τη γεωπολιτική σημασία του έργου

Τονίζοντας την γεωπολιτική σημασία του έργου, που συμπληρώνει έναν ευρύτερο χάρτη υποδομών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Προφανώς η ολοκλήρωση του TAP αλλά και του IGB καθιστούν -όπως ειπώθηκε και από τους προλαλήσαντες- την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη πέρασμα, ενεργειακό κόμβο πια, με ιδιαίτερα αυξημένη γεωπολιτική σημασία. Καθίσταται η περιοχή σας ένας κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε και την ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας παράλληλα με την πράσινη μετάβαση. «Η νέα αυτή σημαντική επένδυση εκκινεί σχεδόν ταυτόχρονα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”. Προτεραιότητα του Σχεδίου αυτού αποτελεί η πράσινη μετάβαση. Το σχέδιο το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει σημαντικότατους πόρους για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση πράξη και είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο θα κληθούμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια το οποίο έχει στον πυρήνα του -και θέλω να το τονίσω αυτό- την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Κανένα νοικοκυριό, κανένα νοικοκυριό στην πατρίδα μας δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλές ως προς την πρόσβασή του στο βασικό αγαθό της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στον χώρο της εκδήλωσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας.

 

Γεννηματά για κορονοϊό: Αρκετά με το θέαμα και την επικοινωνία

Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, δεναποτελούν λύση οι ανεφάρμοστες εξαγγελίες και οι απειλές των υπουργών

«Η σοβαρότητα του κινδύνου με τη μετάλλαξη απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς και όχι απλά επικοινωνιακή διαχείριση», σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει επιτέλους τα επικοινωνιακά show, που έχουν αρχίσει και εκθέτουν τη χώρα».

Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, δεναποτελούν λύση οι ανεφάρμοστες εξαγγελίες και οι απειλές των υπουργών. «Χρειάζεται συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς, αλλά και επιτάχυνση των εμβολιασμών με ενημέρωση, υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κινητές μονάδες. Αρκετά με το θέαμα χρειάζεται δουλειά».