Μητσοτάκης, Ιερώνυμος: Πώς φθάσαμε στον συμβιβασμό για τα Φώτα. Ανοιχτοί ναοί με πιστούς –

Μητσοτάκης με Ιερώνυμο: Άκυρη η συμφωνία Τσίπρα με την Εκκλησία, όλα από  την αρχή | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Ανοιχτοί ναοί με πιστούς, πού έχουμε συνωστισμό – Άγνωστος Χ “αντάρτες” Μητροπολίτες

Η Εκκλησία έκανε ένα βήμα πίσω ως προς τις τελετές για τον αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μάλλον κέρδισε αυτό που αρχικά είχε αποφασιστεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο καθώς οι ναοί σήμερα θα είναι ανοιχτοί παρά το lockdown.

Την ίδια ώρα υπάρχει διακριτική παρουσία της Αστυνομίας στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ οι πιστοί προσέρχονται με… μέτρο. Από νωρίς το πρωί έγινε η προσέλευση των πιστών και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι για τον εορτασμό των Θεοφανίων ενώ έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 ατόμων εντός του ναού και κανείς άλλος δεν γίνεται να εισέλθει.

Ωστόσο, στον Αγιο Δημήτριο αλλά και σε άλλες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, πολλοί περισσότεροι πιστοί από τους 25 που επιτρέπονται έχουν συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία περιμένοντας να μπουν μέσα.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το Open, στον Άγιο Δημήτριο όσο περνά η ώρα όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται, φορώντας μάσκες και προσπαθώντας να τηρήσουν αποστάσεις, ενώ ήδη άλλοι είναι μέσα για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και να ανάψουν ένα κερί.

Ηλικιωμένη που βρέθηκε έξω από την εκκλησία δήλωσε ότι θα περιμένει για να μπει μέσα και να ανάψει το κερί της. Ιδια εικόνα παρατηρείται και έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς στις 8.30 πμ ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου άρχισε η Θεία Λειτουργία με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω από τον ναό είναι διακριτική.

Η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει σήμερα, να μην κόψει πρόστιμα, ωστόσο, θα επιτηρεί τους ναούς και θα κάνει συστάσεις για αποφυγή συνωστισμού, είτε με ηχητικά μηνύματα από περιπολικά και μηχανές, αλλά και με φυσική παρουσία αστυνομικών έξω από τους ναούς.

Η συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα της λειτουργίας των ιερών ναών τα Θεοφάνεια (με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου) δεν κράτησε πολύ, όμως, είχε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα τον συμβιβασμό.

Ο πρωθυπουργός δεν υποχώρησε μεν ευθέως στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου να τελεστεί κανονικά ο αγιασμός των υδάτων, αλλά πέταξε στην Εκκλησία το μπαλάκι, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει στην τήρηση των μέτρων κατά τα Θεοφάνεια προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, θέλοντας έτσι να καταστήσει τους ιεράρχες συνυπεύθυνους για τυχόν παράταση του εκπαιδευτικού lockdown.

Όμως ήταν ο πρωθυπουργός που έκανε περισσότερα βήματα πίσω, καθώς υποσχέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο ότι σήμερα δεν θα στείλει την Αστυνομία στις εκκλησίες, ό,τι και εάν συμβεί, παρότι η κυβέρνηση δεν έχει διαστάσει να αντιμετωπίσει με ΜΑΤ διαδηλώσεις την περίοδο του lockdown. Η ΕΛΑΣ αντίθετα σήμερα θα προχωρήσει σε ήπια αστυνόμευση και ήπια λήψη μέτρων έξω από ιερούς ναούς και μητροπολιτικούς ναούς.

Λίγες ώρες αργότερα η Εκκλησία, εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία γνωστοποίησε ότι θα ανοίξουν οι ναοί τα Θεοφάνια αλλά δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων. Αυτό ερμηνεύεται ως μία κίνηση της Ιεράς Συνόδου να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η Εκκλησία προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά θα ανοίξει κανονικά τους ναούς με συγκεκριμένο αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά, όπως αναφέρει στην τελευταία της ανακοίνωση.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Τώρα το ζήτημα όμως είναι εάν όλοι οι Μητροπολίτες θα δεχθούν να κάνουν έστω και αυτό το μισό βήμα πίσω και να μην τελέσουν αγιασμό υδάτων σε εξωτερικό χώρο. Ορισμένοι ιεράρχες, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπως ο Μητροπολίτης Σερρών απειλούν ότι θα εορτάσουν τα Θεοφάνεια όπως επιθυμούν. Ενώ αντίθετα στην Κοζάνη ο Μητροπολίτης θα κρατήσει κλειστους τους ιερούς ναούς, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και μετά και τον εντοπισμό εστίας υπερμετάδοσης σε Μονή.