Μητσοτάκης: Θα αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη — Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το success story στην αβεβαιότητα Σταϊκούρα

Μητσοτάκης: Θα αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη

Αύξηση κατά 50% των εξορύξεων λιγνίτη, χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο προσανατολισμός για κλιματική ουδετερότητα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ

Μέτρα για θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση ο κεντρικός προσανατολισμός που οδηγεί στην κλιματική ουδετερότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη.

«Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο ‘Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου”, ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο, σημειώνοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις του ενεργειακού τους σχεδιασμού για να εξασφαλιστούν απέναντι στα χειρότερα πιθανά σενάρια σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδοσίας από φυσικό αέριο. Επανέλαβε ότι η απόφαση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν και είναι σωστό μέτρο για περιβαλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης όπως είπε, υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι λύση ανάγκης που έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον φυσικό αέριο. Οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55 % ως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το 2050 δεν τίθενται σε αμφισβήτηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη, θυμίζοντας ότι η απολιγνιτοποίηση δρομολογήθηκε εδώ και 10 χρόνια με σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για την μετά το λιγνίτη εποχή. Είναι μύθος, ανέφερε χαρακτηριστικά, η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης.

Υπογράμμισε πάντως ότι η προσαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού δεν καθυστερεί, δεν αναβάλει και δεν μειώνει τις δράσεις του προγράμματος για δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. «Είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα, το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας την επόμενη ημέρα να είναι καλύτερο από το παρόν και το παρελθόν», επεσήμανε. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που αποκτούν εκτάσεις στην περιοχή για επενδύσεις που θα αναπληρώσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας από το λιγνίτη.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση ενεργειακή θωράκιση μας προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει εν αφθονία η χώρα μας σε συνδυασμό με την αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση των δικτύων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στην επένδυση των ΕΛΠΕ που εγκαινιάστηκε σήμερα έκανε λόγο για ξεχωριστή ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία και για έργο – ορόσημο για τη χώρα, που συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. «Εδώ αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που υλοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.

 

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το success story στην αβεβαιότητα Σταϊκούρα, μια… αριστεία δρόμοςΚυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το success story στην αβεβαιότητα Σταϊκούρα, μια… αριστεία δρόμος

Ερωτήματα προκύπτουν από την επιλογή του υπουργού Οικονομικών να εστιάσει στην αβεβαιότητα που διέπει το οικονομικό τοπίο.

Το οικονομικό sucesss story της κυβέρνησης ενταφίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, μόλις μία ημέρα μετά τους πρωθυπουργικούς διθυράμβους για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ. Ο Χρήστος Σταικούρας -από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών- αναφέρθηκε επανειλημμένως στην «αβεβαιότητα» που διέπει το πανευρωπαϊκό – παγκόσμιο οικονομικό τοπίο προκαλώντας ερωτηματικά για τον αντίκτυπο αυτής της ρευστής κατάστασης σε εγχώριο επίπεδο.

Με «βόμβα» παρομοίασε την υπουργική χρήση της λέξης «αβεβαιότητα» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τρύφων Αλεξιάδης. «Αυτό αντιλαμβάνεστε πλήρως -έχετε μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα στο υπουργείο Οικονομικών- τι σημαίνει όταν το λέει ένας υπουργός Οικονομικών» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Σταϊκούρα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ζήτησε δε στοιχεία που αποτυπώνουν το συμπέρασμα της αβεβαιότητας ώστε να προκύψει τις επόμενες ημέρες ένας γόνιμος διάλογος. Ο κ. Αλεξιάδης εστίασε μάλιστα και στην αναντιστοιχία των επισημάνσεων του Χρ. Σταϊκούρα  με δηλώσεις άλλων υπουργών, που «εμφανίζουν μια λογική ότι όλα είναι τέλεια και μη φοβάστε για τίποτα».

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ο κ. Αλεξιάδης είναι «εκτός τόπου και χρόνου». Ωστόσο ο ίδιος, νωρίτερα, είχε παρουσιάσει μια νεφελώδη εικόνα λέγοντας ότι «τον Μάιο θα γνωρίζουμε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο για το ’23. Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και αμφισβήτηση- αμφιβολία για την ένταση και την έκταση του προβλήματος το ‘22, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Εκτιμήσεις γίνονται και αυτές συνεχώς αναθεωρούνται. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, το μέγεθος της αβεβαιότητας και του προβληματισμού».

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει παρακολουθήσει τον πρωθυπουργό, εντός και εκτός Βουλής, να μην αναφέρεται στην έννοια της αβεβαιότητας. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο Κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ ότι, παρά τη διεθνή αναταραχή, η εθνική οικονομία μένει σταθερά στον δρόμο της προόδου και δίπλα στον πολίτη. Πριν ένα μήνα δε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, έθεσε τον στόχο να βγει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους.