Για νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια να τεκνοποιήσουν έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Το σχόλιό του για την πολιτική αντιπαράθεση.
«Ένα ζήτημα της εποχής μας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοιχτά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η πρόκληση συνδέεται και με άλλα σημαντικά εθνικά στοιχήματα, με τα ατομικά δικαιώματα με τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αλλά και με κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τη δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, πραγματοποιώντας το όνειρο να συμπληρώσουν την οικογένεια τους με ένα παιδί ή με ακόμη ένα παιδί. Και αυτό να γίνει με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους στις οποίες συχνά κατάφευγαν μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».
«Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις» είπε και προσέθεσε: «Χάνουμε μια ευκαιρία σήμερα, για ένα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του».
Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας των γυναικών για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
«Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας των γυναικών για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας το εισηγήθηκαν οι ειδικοί το όριο των 54 ετών, αντιλαμβάνομαι ότι ισχύει στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και με αυτή την πρόβλεψη διευρύνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι θα μπορεί να αποφασίσει να αποκτήσει ένα παιδί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε πως με το σχέδιο νόμου καθορίζονται όλες οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, ενώ κλείνει και η πόρτα του εξωτερικού όπου κατευθύνονταν μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι.
«Ανοίγει, όμως, δυνητικά και αντίθετη όδευση, καθώς οι Έλληνες γιατροί έχουν μια ζηλευτή παράδοση στα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» και προσέθεσε και επισήμανε:
«Με λίγα λόγια ένα πλαίσιο το οποίο είχε γίνει για πρώτη φορά κτήμα της ελληνικής έννομης τάξης το 2002, εκσυγχρονίστηκε ελαφρώς το 2005, τώρα εκσυγχρονίζεται πλήρως, ακολουθώντας τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα της γονιμότητας».
Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου, και με ορίζοντα όσων πρέπει να γίνουν μπορώ να βεβαιώσω ότι θα μείνουμε στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών».
«Ζητώ λοιπόν από την αξιωματική αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει τη στάση της και να μετατρέψει το «παρών», κ. Ξανθέ, σε «ναι», ένα «ναι» που θα εκπέμψει το μήνυμα ότι σε ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν διακρίσεις, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα είναι αναμφισβήτητα, μπορούμε σε αυτά τα ελάχιστα να συμφωνήσουμε και να μην αποτελούν όλα, επιτέλους, πεδίο σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης και διαφωνίας με την κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός.
«Έχετε την ευκαιρία σήμερα να κάνετε ένα μικρό βήμα για να υπερβείτε αυτό το κλίμα της τοξικότητας το οποίο δυστυχώς πια έχει διαβρώσει όλον τον πολιτικό διάλογο. Λίγες ημέρες πριν γιορτάσουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας μας είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της, σε μια συγκυρία με πολύ δύσκολες εξωτερικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν να ανοίγουν εσωτερικές πληγές. Έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα. Έχουμε ανάγκη από ευθυκρισία και ευαισθησία, όχι από υποκρισία. Σε όλα αυτά κρινόμαστε καθημερινά και ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας, διαφορετικά να είστε σίγουροι ότι η ίδια η δημοκρατία θα εξοστρακίσει στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν».
Επιχείρηση εξωστρέφεια στην κυβέρνηση: Νέος κύκλος περιοδειών και κοινωνική ατζέντα
Με τα σύννεφα στο ενεργειακό τοπίο να πυκνώνουν και με το κύμα των ανατιμήσεων να απειλεί τα νοικοκυριά η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει σε μια κοινωνική ατζέντα, καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν και πολιτικό αντίκτυπο. Μέσα σε ένα σκηνικό πολλαπλών κρίσεων και με την πίεση από την αντιπολίτευση να αυξάνεται όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες στο γαλάζιο στρατόπεδο επιδιώκουν με ένα κύκλο περιοδειών να παρουσιάσουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν νέο κύκλο επισκέψεων σε διάφορες περιοχές της χώρας και μεταξύ άλλων την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Ήπειρο. Παράλληλα μεικτά κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και γαλάζια στελέχη πραγματοποιούν περιοδείες σε όλη τη χώρα.
Οι περιοδείες αυτές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα θα εντατικοποιηθεί η προετοιμασία για την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα ξεδιπλωθεί η οικονομική ατζέντα με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς διαμορφώνεται ένα απρόβλεπτο σκηνικό στο ενεργειακό πεδίο που έχει δυσμενή αντίκτυπο και στην οικονομία. Η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, η σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ αλλά και το συνεχιζόμενο ράλι αυξήσεων σε βασικά αγαθά συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο για την επόμενη ημέρα.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε μια σειρά δράσεων με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό φαίνεται και στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη και την παρουσία του σε εκδηλώσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνέδριο «ίσες ευκαιρίες στην εργασία». Μάλιστα σήμερα ο πρωθυπουργός πρόκειται να παρέμβει στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε δυο βασικά μέτρα που θα τρέξουν το 2023 : την αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Στο μεταξύ η καλή πορεία του τουρισμού αλλά και τα αυξημένα έσοδα δημιουργούν ένα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης, τα οποία πάντως ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Τα νέα μέτρα θα κινούνται στη λογική όσων έχουν ήδη εφαρμοστεί (π.χ. power pass, fuel pass), ωστόσο στόχος είναι να υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων και ενισχυμένα ποσά. Για παράδειγμα αναμένεται να υπάρξει αυξημένο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ωστόσο παράλληλα επισημαίνεται πως υπάρχουν δημοσιονομικά «όρια» και «όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα»
Ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» και στρατηγική συγκρίσεων
Το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» θα προτάσσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες, με το επιχείρημα πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα από το ΣΥΡΙΖΑ τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις. Το ερώτημα που θα μπαίνει στους πολίτες από το γαλάζιο στρατόπεδο σε αυτή τη μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο είναι «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» ή αστάθεια.
Με τον χειμώνα που έρχεται να προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει στη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων και θα ενισχύσει το άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο. Ωστόσο δεν παραγνωρίζεται πως η ενεργειακή κρίση δημιουργεί ένα απρόβλεπτο σκηνικό, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες.
Η ανησυχία στο ενεργειακό πεδίο εντείνεται, καθώς όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε τρεις τουλάχιστον πελάτες της (ο ένας εκ των οποίων η Uniper στη Γερμανία). Με αναλυτές να σημειώνουν πως φαίνεται πως είναι ένα σήμα ότι οι χαμηλές ροές μπορεί να συνεχιστούν για περισσότερο από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης του Nord Stream. Υπενθυμίζεται πως αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ την Πέμπτη θα γίνει γνωστό το αν τελικά ο Nord Stream 1 -που όπως έχει ανακοινωθεί θα κλείσει για λόγους συντήρησης- θα λειτουργήσει στις 22 Ιουλίου.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη