Μητσοτάκης: Η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα συμβάδισε με την ευρωπαϊκή της πορεία — Μπακογιάννης: Θα κάνουμε τη Πανεπιστημίου ευρωπαϊκό βουλεβάρτο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τα 47 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τα 47 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας 

“Στις αβέβαιες συνθήκες της Μεταπολίτευσης, η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος”, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 47 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.

Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Συναντήθηκε όμως και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων. Γιατί από την πρώτη στιγμή η επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 συνόδευσε τον κύριο στόχο της, της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού με την ανασύνδεση του Γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στις αβέβαιες συνθήκες της Μεταπολίτευσης, η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους τους ΝΑΤΟ και τέλος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζαν ριζικά».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με αναφορά σε σχετικό βίντεο που είχε λίγο νωρίτερα προβληθεί πως η κοινοτική σύνδεση της Ελλάδας είχε επιτευχθεί ήδη από το 1961. «Και ευτυχώς σε αυτή την διορατική του επιμονή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνος. Η ιστορία, η γεωγραφική θέση, τα οικονομικά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα».

Η δήλωση αυτή ανήκει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και διατυπώθηκε ήδη από τη δεκαετία του ’60, ανέφερε ο πρωθυπουργός «αποτελώντας όχι μόνο δείγμα της διαχρονικής επιρροής την οποία εξέπεμπε η Ευρωπαϊκή προοπτική στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα αλλά και σαφή απόδειξη ότι η συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή για το σύνολο του κεντροδεξιού τόξου. Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια επιλογή άριστη που ωστόσο δοκιμάστηκε πολύ στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί πλάι στα πολλά δεινά που συσσώρευσε η Απριλιανή Δικτατορία κληροδότησε και τη βίαιη διακοπή της πορείας της προς την Ευρώπη πηγαίνοντας δυστυχώς τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και πάλι όμως. Και πάλι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αξιοποίησε σοφά το πολιτικό του κεφάλαιο κάμπτοντας τις όποιες -και ήταν αρκετές όπως γνωρίζει καλά και ο κ. Μολυβιάτη και ο κ. Αχ. Καραμανλής- αρκετές αναστολές στο εξωτερικό με την ενεργοποίηση και της στενής προσωπικής του σχέσης με τον Γάλλο πρόεδρο και πραγματικό φιλέλληνα Ζισκάρ Ντ’ Εστέν γιατί και η εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών έχει και αυτή την ξεχωριστή της σημασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Μπακογιάννης: Θα κάνουμε τη Πανεπιστημίου ευρωπαϊκό βουλεβάρτο

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης

“Θα μπουν 86 πλατάνια στην Πανεπιστημίου. Θα δώσουμε την αίσθηση ενός ευρωπαϊκού βουλεβάρτου” δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων. 16 με 20 μήνες θα κρατήσουν τα έργα.

«Τα έργα στην Πανεπιστημίου θα αρχίσουν εντός του έτους και θα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και από τις δυο πλευρές, πολύ πράσινο και τη φύτευση 86 νέων ψηλών, μεγάλων πλατάνων», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας».

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός αστικού βουλεβάρτου που θα είναι αντάξιο με τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, στο Βερολίνο για παράδειγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη τα έργα στην Πανεπιστημίου με τη φύτευση των δέντρων θα ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 16 με 20 μήνες. Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκαν τα πλατάνια, είπε ότι αυτή ήταν η πρόταση των ειδικών, καθώς είναι ψηλά, έχουν πολύ πράσινο, είναι πλατύφυλλα και φυλλοβόλα, επομένως εξασφαλίζεται ήλιος το χειμώνα και σκιά το καλοκαίρι. «Μιλάμε για το κατεξοχήν ελληνικό δέντρο. Όπου έχουν φυτευτεί στην Αθήνα, έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά», υπογράμμισε.

Μπακογιάννης: Θα κάνουμε τη Πανεπιστημίου ευρωπαϊκό βουλεβάρτο

Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ήδη υπάρχουν αρκετά πλατάνια στο κέντρο, τα οποία είχαν φυτευτεί  λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με πολύ μεγάλη επιτυχία. «Τα νέα πλατάνια, σε συνδυασμό με το πράσινο  – καθώς θα δημιουργήσουμε πολλά νέα παρτέρια – θα δώσουν την αίσθηση ενός αστικού κήπου», σημείωσε. Ο κ. Μπακογιάννης εκτίμησε ότι θα αλλάξει τελείως η φυσιογνωμία της Πανεπιστημίου και θα γίνει ένας δρόμος, τον οποίον θα θέλουν όλοι να περπατήσουν. «Σήμερα, όταν κατεβαίνει κάποιος την Πανεπιστημίου, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Attica, δεν θα πάει παραπέρα. Θέλουμε να συνδέσουμε την Ομόνοια με το Σύνταγμα», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι θα γίνουν φαρδιά πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου, με σύγχρονα υλικά που θα είναι αντιολισθηρά και τα οποία θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, δηλαδή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Επιπλέον, θα υπάρχουν όλες οι πρόνοιες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

«Τα έργα θα γίνουν με μια νέα αισθητική που βασίζεται στη λογική της “αχρονίας”, δηλαδή να μην καταλαβαίνει κάποιος εάν έγιναν το 1960, το 2020 ή το 2025», δήλωσε, αναφέροντας ότι θα υπάρχουν δυο ροές σε κάθε πεζοδρόμιο, μια για μια πιο αργή κίνηση των πεζών και μια για πιο γρήγορη κίνηση πεζή, ή με ποδήλατα και πατίνια.

Συνολικά για τον «Μεγάλο Περίπατο», ο κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσε ότι το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, με τα έργα που άρχισαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και τα έργα στην Πανεπιστημίου που θα αρχίσουν πριν από το τέλος του χρόνου.