Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. “Οι Ελληνίδες κι οι Έλληνες πετύχαμε να υπερβούμε δυσκολίες, βαδίζοντας στον δρόμο της Ευρώπης, της Ειρήνης και της Προόδου” σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Στην οξεία ενεργειακή κρίση, στην πανδημία, αλλά και στις προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αναφέρεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
«Οπλισμένη με πείρα σχεδόν πέντε δεκαετιών, η Δημοκρατία μας καλείται, σήμερα, να αναμετρηθεί με νέα εξωγενή προβλήματα», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή κρίση τονίζοντας ότι «η Ελλάδα διαθέτει ενεργειακή επάρκεια και μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, θωρακίζει και τους πολίτες της με στοχευμένα μέτρα απέναντι στις ανατιμήσεις. Τα οφέλη από την ανάταξη της οικονομίας επιστρέφουν έτσι στην κοινωνία. Πάντα όμως με σχέδιο και ευθύνη, που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική πρόοδο».
«Τα μηνύματα των αγωνιστών κατά της Δικτατορίας γίνονται φάροι για τους μαχητές της σύγχρονης Δημοκρατίας. Μας καλούν να την προστατέψουμε από το ψέμα και τη δημαγωγία», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:
“Οι Έλληνες γιορτάζουμε, σήμερα, 48 χρόνια γόνιμης δημοκρατικής διαδρομής. Από εκείνες τις ιστορικές στιγμές της 24ης Ιουλίου του 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκαθιστούσε τη Δημοκρατία στην πατρίδα μας και μετά, η χώρα μας διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλής κοινοβουλευτικής ζωής στους δύο αιώνες της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Σε λίγο μάλιστα, το Σύνταγμά μας θα είναι το μακροβιότερο στην Ιστορία του τόπου, με διάρκεια μεγαλύτερη ακόμη και εκείνου του 1864. Ένα ακόμη δείγμα της δύναμης που έχει η Δημοκρατία να διαρκεί και να ανανεώνεται.
Πολιτική σταθερότητα με ισχυρό Κράτος Δικαίου και ανάπτυξη με γεφύρωση των κοινωνικών διαφορών είναι μερικές μόνο από τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Καθόλου αυτονόητες για το νεαρό πολίτευμα του 1974. Καθόλου δεδομένες, όπως έδειξαν, αργότερα, τα χρόνια του λαϊκισμού και του διχασμού. Και βέβαια, καθόλου εύκολες απέναντι στις διαχρονικές εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Κι όμως, όλο αυτό το διάστημα, οι Ελληνίδες κι οι Έλληνες πετύχαμε να υπερβούμε δυσκολίες, βαδίζοντας στον δρόμο της Ευρώπης, της Ειρήνης και της Προόδου. Ώστε να έχουμε ξεπεράσει παγκόσμιες καταιγίδες όπως η πανδημία. Αλλά και πολλά ταυτόχρονα και σύνθετα στοιχήματα, όπως οι επιθετικές προκλήσεις γύρω από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Οπλισμένη με πείρα σχεδόν πέντε δεκαετιών, η Δημοκρατία μας καλείται, σήμερα, να αναμετρηθεί με νέα εξωγενή προβλήματα. Με κυρίαρχο, ασφαλώς, την ενεργειακή ανασφάλεια και την ακρίβεια που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις ασύμμετρες αυτές απειλές, η Πολιτεία ξεδιπλώνει συνεχώς νέες απαντήσεις. Κι ενώ διεκδικεί ευρωπαϊκές λύσεις, προχωρεί σε εθνικές ενισχύσεις.
Ήδη η Ελλάδα διαθέτει ενεργειακή επάρκεια και μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, θωρακίζει και τους πολίτες της με στοχευμένα μέτρα απέναντι στις ανατιμήσεις. Τα οφέλη από την ανάταξη της οικονομίας επιστρέφουν, έτσι, στην κοινωνία. Πάντα, όμως, με σχέδιο και ευθύνη που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική πρόοδο.
Αυτήν την ημέρα, τα μηνύματα των αγωνιστών κατά της Δικτατορίας γίνονται φάροι για τους μαχητές της σύγχρονης Δημοκρατίας. Μας καλούν να την προστατέψουμε από το ψέμα και τη δημαγωγία. Και να την βαθύνουμε με περισσότερα δικαιώματα. Να συνδυάσουμε την ελευθερία με την ευθύνη. Την ατομική στάση με την ενότητα. Και, κυρίως, τη συνέχεια της δημιουργικότητας με τη σιγουριά της σταθερότητας.
Τους ήρωες εκείνους, σήμερα τους θυμόμαστε. Τους τιμούμε και τους ακούμε. Πιο δυνατοί, ενωμένοι και αισιόδοξοι, οι Έλληνες προχωρούμε!”
Ανάλυση: Ακρίβεια και ενέργεια διατηρούν ζεστό το “πιάτο” του εκλογικού αιφνιδιασμού
Στην δημιουργία ενός νέου «ταμείου ανάκαμψης» για τα ενεργειακά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τη δημοσκοπική πρωτιά μέχρι το τέλος της τετραετίας. Μπορεί όλες οι κυλιόμενες μετρήσεις που καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου να δείχνουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ, ωστόσο ουδείς από τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» δεν εγγυάται πως η κυβέρνηση θα παρουσιάζει την ίδια εικόνα μετά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Ακόμα και τα πιο αισιόδοξα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αντοχές που μπορεί να επιδείξει η κυβέρνηση απέναντι στο τσουνάμι ακρίβειας που αναμένεται να έρθει από το φθινόπωρο.
Βασικό όπλο εν όψει του επόμενου δύσκολου χειμώνα θα είναι η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων από την τουριστική περίοδο, τα οποία σκοπεύει να «ρίξει» ως έκτακτα μέτρα στήριξης των πολιτών μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τονίζει με κάθε ευκαιρία πως θα σταθεί «δίπλα σε κάθε πολίτη, μέχρι να περάσει και θα προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι, για όσο διάστημα χρειαστεί, θα ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα δημόσια ταμεία και πως «όσος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται επιπλέον, θα διοχετεύεται στους πολίτες χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».
- Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στην Ευρωπαϊκή στήριξη και συγκεκριμένα στην δημιουργία ενός νέου «ταμείου ανάκαμψης» για τα ενεργειακά προκειμένου να καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία και να μην φανεί ασυνεπής προς τις δεσμεύσεις της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για να στηριχθούν οι εθνικές οικονομίες. «Είμαστε σε πόλεμο και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μία παγκόσμια πρόκληση, που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση, που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί» τονίζει ο πρωθυπουργός.
Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η πανδημία και η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης έθεσε τις βάσεις και δημιούργησε κάποιου είδους «δεδικασμένο» όσον αφορά την διαχείριση ευρύτερων ευρωπαικών κρίσεων. Επίσης, εκτιμούν πως η βαριά σκιά που θα ρίξει ο φετινός χειμώνας στις εθνικές οικονομίες των χωρών Ε.Ε θα αναγκάσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων οικονομικής στήριξης.
Ο φόβος που επισκιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι μήπως οι όποιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ληφθούν πολύ αργά, όταν τα δημόσια ταμεία θα έχουν πλέον στερέψει.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν επεξεργάζεται το σχέδιο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για ασφαλή χειμώνα», που θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Ιουλίου και αποτελεί «ασπίδα ασφαλείας» σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.
- Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε καλούνται να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%, καθώς -όπως επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν- η Ρωσία μας εκβιάζει χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως όπλο και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενότητα της και την αποφυγή κατακερματισμού.
Η Επιτροπή προτείνει προς το Συμβούλιο ένα νέο κανονισμό, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Εφόσον αυτό εγκριθεί, όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
- Ωστόσο η κυβέρνηση δηλώνει αντίθετη με την πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση κατά 15% τονίζοντας πως «το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Σε εθνικό επίπεδο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έχει ετοιμάσει σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόμενο πάνω στη μελέτη για τον προσδιορισμό των εθνικών σεναρίων κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος του Σχεδίου αποτελεί ο προσδιορισμός των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια και η αποτύπωση των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων.
- Στο «σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», που κατάρτισε η ΡΑΕ, προδιαγράφονται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων είναι η περίπτωση που θα προκύψει σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής του εφοδιασμού με κωδικό φυσικό αέριο. Ως τελευταίο μέτρο αντιμετώπισης περιγράφεται η κυλιόμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης
Τέλος, τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, καθώς και η πορεία των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης, τουλάχιστον κατά 10%, της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 2022, σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2019
Της Άννας Καραβοκύρη