Μητσοτάκης: “Η απόφαση της ΕΚΤ θα ενισχύσει περαιτέρω την ρευστότητα” – Σταϊκούρας: Τι σημαίνει η κίνηση-ορόσημο της ΕΚΤ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, εξέφρασε μέσω Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως μία κίνηση που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ρευστότητα στην οικονομία και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει ακόμα πιο δυνατή σε μία εποχή που η ανθρωπότητα δίνει μάχη κόντρα στον κορονοϊό, υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση της ΕΚΤ αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα και τη λειτουργία τους στο ευρωσύστημα.

“Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα, κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην οικονομία.

Δρώντας αποφασιστικά και με ένα συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο, η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές”, ανέφερε στην ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σταϊκούρας: ”Τι σημαίνει η κίνηση-ορόσημο της ΕΚΤ για την οικονομία”

Ο Υπουργός Οικονομικών,  Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.

Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».