Μητσοτάκης: Η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας γεννά αγανάκτηση — Αμηχανία στην κυβέρνηση από την απελευθέρωση Πατέλη 

Μητσοτάκης: Η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας γεννά αγανάκτηση

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη- Υπέγραψαν μνημόνιο για το Μάτι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Ο Πρωθυπουργός  στην έναρξη της συνάντησης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «ένταση της τουρκικής προκλητικότητας η οποία μας γεννά έντονο προβληματισμό, αγανάκτηση, μία συμπεριφορά η οποία ξεφεύγει τελείως από το πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Θέλω να επαναλάβω -για ακόμα μία φορά- αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να τονίσω και στην πρόσφατη επίσκεψη μου, στη Λευκωσία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών και ότι δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από την ουσία του πλαισίου, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και η διαρκής προκλητικότητα, η αύξηση της έντασης, δεν συνάδει με μία εποικοδομητική στάση η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει μία ειλικρινή συζήτηση για ένα σύνθετο πρόβλημα του οποίου, όμως, επί τις παρούσες συνθήκες η επίλυσή του δυσχεραίνεται ιδιαίτερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Να γνωρίζεις -ακόμα μία φορά- ότι η στήριξή μας είναι αμέριστη και προφανώς έχουμε πάντα τη δυνατότητα -έγινε και στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών- να εγείρουμε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικά όταν αυτή αφορά και έργα, ενεργειακά, έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκά πλοία».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, μίλησε για αδιανόητα προαπαιτούμενα εκ μέρους της Τουρκίας για να επανεκκινήσει ο διάλογος και πρόσθεσε ότι: «Είμαι βέβαιος ότι η οδός που ακολουθούμε, που είναι και η πλέον ενδεδειγμένη δηλαδή του ειρηνικού διαλόγου, τις προσπάθειες ενός δημιουργικού διαλόγου, πού βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο, που βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι ο πλέον ενδεδειγμένος. Η οποιαδήποτε άλλη συνταγή είναι συνταγή καταστροφής. Ειλικρινά διερωτώμαι: Πόσο πιο ευτυχισμένος θα ήταν ο τουρκικός λαός αν αντί της κούρσας εξοπλισμών που επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης επένδυε στην ευημερία του λαού του».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι το μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες είναι δεσμευτικές προς όλους.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ελληνογαλλική συμφωνία για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και για την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και για τη σημασία της για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι) που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018, με χρηματοδότηση από πόρους που συγκεντρώθηκαν από συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας και από δωρεές ιδιωτών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου.

 

Αμηχανία στην κυβέρνηση από την απελευθέρωση Πατέλη Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στο Κερατσίνι για τα οκτώ χρόνια από την δολοφονία του Παύλου ΦύσσαΑντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στο Κερατσίνι για τα οκτώ χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα  EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ΝΔ επικαλείται ταυτόχρονα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά και ότι εκείνη έβαλε τη ΧΑ στη φυλακή, καθώς η αποφυλάκιση του Γ. Πατέλη προκαλεί λαϊκή οργή 

Η αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή προκαλεί οργή στην κοινή γνώμη, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που στην ουσία μετέφερε την εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με την οδηγία “ό,τι κινείται σφάζεται”. Αλλά και καθώς ουδέποτε το ίδιο δικαστήριο έχει επιδείξει αντίστοιχη ευαισθησία σε κρατούμενους για ελαφρύτερα αδικήματα και με πραγματικά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης δημιουργεί αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία, έστω και εάν δεν είναι θέμα της κυβέρνησης μία δικαστική απόφαση. Και αυτό καθώς η ΝΔ καυχάται ότι επί δικών της ημερών ξεκίνησε η δίωξη της ΧΑ και καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Χθες απαντώντας σε ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη, η ΝΔ επανέλαβε το ίδιο αυτό επιχείρημα, αλλά αυτή τη φορά επικαλέστηκε ταυτόχρονα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε κατηγορήσει στην ανάρτηση του την κυβέρνηση για την προκλητική αυτή δικαστική απόφαση. Και παρότι η ΝΔ δεν είχε αντιδράσει όταν σχολίασε σκληρά την αποφυλάκιση Πατέλη μία ημέρα νωρίτερα το ΚΚΕ.

Επρόκειτο για μία… προληπτική αντεπίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο Μοσχάτο διαπίστωναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούσε να δημιουργήσει κλίμα πως η απόφαση του δικαστηρίου συνδέεται με την κατά Κουμουνδούρου πολιτική ανοχή της κυβέρνησης σε ακροδεξιές ρητορικές.

Το Μαξίμου δεν σχολίασε καθόλου την υπόθεση, με το επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Ανεπισήμως στελέχη της ΝΔ πάντως δεν έκρυβαν την έκπληξη τους για την απόφαση αποφυλάκισης Πατέλη και εκτιμούσαν ότι λογικά ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναίρεσης.

Σημειωτέον ότι και μόνο το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος επανεξετάζει το ζήτημα προκάλεσε αίσθηση, καθώς ακόμη και όταν ζητείται αναίρεση η πάγια τακτική είναι να απορρίπτεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έχει ζητήσει την απόφαση του Εφετείου με την οποία ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του καταδικασμένου για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στόχος είναι να εξεταστεί αν χωρά το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά της επίμαχης απόφασης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς Πατέλη, σύμφωνα με τους οποίους το παιδί του, ηλικίας 15 ετών, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και για αυτό ο καταδικασμένος σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, έπρεπε να βρεθεί εκτός φυλακής. Στον πυρηνάρχη Νίκαιας έχουν οριστεί οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά τον μήνα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Βίκυ Σαμαρά