Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Στη σύσκεψη μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος και Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι ένα από τα πρώτα υπουργεία που επισκέπτεται ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του κύκλου επισκέψεων που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του.
Η δήλωση του πρωθυπουργού – Νέα αεροσκάφη και άλλα μέσα
Δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως μία απάντηση σε ένα αίτημα των καιρών. Και χαίρομαι διότι το Υπουργείο αυτό, πια, πατάει καλά στα πόδια του.
Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να συζητήσουμε και τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό σχετικά με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με πλήρη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές.
Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Μέχρι τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης.
«Πολύ μεθοδικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο»
Να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό και να ζητήσω, έστω και τώρα, την απαραίτητη συνεργασία όλων των Δήμων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του συντονισμού ο οποίος έχει δρομολογηθεί υπό την επίβλεψη του Υπουργείου.
Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι υπάρχει πια περισσότερος και καλύτερος συντονισμός. Να ευχαριστήσω από καρδιάς, όχι μόνο τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας, οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το πόσοι ήταν πριν από τρία χρόνια. Συμμετέχουν κι αυτοί πολύ ενεργά σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα ένα φαινόμενο το οποίο ξέρουμε ότι θα είναι μαζί μας.
Έχει δίκιο ο Υπουργός να λέει ότι θα έχουμε πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Το «κλειδί» πάντα είναι η έγκαιρη και η γρήγορη παρέμβαση και σε αυτόν τον τομέα θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι.
Ζήτησε απόλυτη εγρήγορση
Να ζητήσω και εγώ για ακόμα μια φορά, καθώς είμαστε ήδη 7 Ιουλίου -μέχρι στιγμής μας έχει βοηθήσει και ο καιρός και τα πράγματα έχουν πάει καλά, αλλά τώρα ξέρουμε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι-, απόλυτη εγρήγορση όλων έτσι ώστε το φετινό καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις.
Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Να επαναλάβω το αυτονόητο: ότι όταν στέλνεται ένα μήνυμα «112» είναι για το καλό των πολιτών, πάντα, και το πρώτο μας μέλημα είναι η δική τους προστασία, οπότε οι πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Υπουργείου και της Πολιτικής Προστασίας.
Εύχομαι και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Εμείς πάντως -όπως και πέρυσι- θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και βέβαια θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τα θεμέλια αυτού του Υπουργείου ακόμα πιο γερά.
Εκτός από το κομμάτι της παρέμβασης, πια και το κομμάτι της κρατικής αρωγής έχει δείξει σημαντικά δείγματα γραφής και αποκτά πια μια ενιαία στέγη και έναν πολιτικό προϊστάμενο.
Και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, όποτε προέκυψαν μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με κλιματικές κρίσεις -φωτιές, πλημμύρες στην Εύβοια, στον «Ιανό»-, η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.
Ευχαριστώ πολύ.
Κεραμέως: Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η αξιολόγηση παντού – Μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους
Η «αξιολόγηση παντού» συνιστά βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Όλες οι πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν στο επίκεντρο την «καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη», «καλύτερο Δημόσιο» με περισσότερο «ποιοτικές υπηρεσίες».
Οι πρωτοβουλίες που προανήγγειλε
- Επιταχύνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο δημόσιο του ΑΣΕΠ. Θα υπάρξει νέα διαδικασία προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές, με εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ και ενίσχυσή του με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, με σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν τις ανάγκες του Δημοσίου.
- Δρομολογείται νέο και εκσυγχρονισμένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, με συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης, επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής μπόνους παραγωγικότητας. Οι διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου θα παύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης. Στόχος όλων των σχετικών δράσεων είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για την καλύτερη απόδοση.
- Προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η δημόσια διοίκηση θα προχωρήσει αξιολόγηση και στοχοθεσία, θα υπάρξει νέο σύστημα επιβράβευσης (μπόνους παραγωγικότητας), επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά φέτος, εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας, με επίκεντρο τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων, για τη βελτίωση των στόχων της οργανικής ομάδας. ‘Αμεσα θα εκκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας νέος θεσμός που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής στα υπουργεία, στους λοιπούς φορείς του δημοσίου, για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε αυτούς τους φορείς. Έχει προβλεφθεί η επέκταση του νόμου, για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση, σε ΝΠΙΔ, σε ΑΕ του Δημοσίου. «Αξιολόγηση λοιπόν, παντού», όπως χαρακτηριστικά είπε η Νίκη Κεραμέως η οποία ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός με δείκτες ικανοποίησης των πολιτών, για τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο.
- Για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα γίνει πράξη η δέσμευση για αύξηση μισθών, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. «Θα είναι αυξήσεις σημαντικές για όλους τους δημοσίους υπαλλλήλους, με πρόσθετη αύξηση του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος για θέσεις ευθύνης», όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών. Ιδίως για όσους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, ο ρόλος τους κρίνεται καταλυτικός για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και θα αμείβονται καλύτερα.
- Καθιερώνεται πάγιο σύστημα επιβράβευσης και παρακίνησης των υπαλλήλων, στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων (μπόνους παραγωγικότητας).
- Δρομολογούνται προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων, με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δεξιοτήτων 250.000 υπαλλήλων.
- Δρομολογούνται παρεμβάσεις για την ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, με το σύστημα ειδικής μονάδας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.
- Θα υπάρξει νέο σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης διαδικασιών, για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης του πολίτη. Τα ΚΕΠ θα αναβαθμιστούν σε βασικά σημεία παροχής υπηρεσιών που «αξίζουν» στους πολίτες.
- Θα υπάρξει καταγραφή του συνόλου του αρμοδιοτήτων των φορέων του Δημοσίου, για τη βέλτιστη απόδοσή τους.
- Θα υπάρξει νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ, για τον αποτελεσματικό έλεγχο πράξεων και παραλείψεων. Σχεδιάζεται η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των έργων, με την εισαγωγή δεικτών απόδοσης, με την ενοποίηση δεδομένων διαφορετικών μητρώων.
Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες για ένα καλύτερο Δημόσιο με πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
Ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας
Η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε επίσης ότι θα υπάρξει ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας μέσω του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης. Έτσι δρομολογούνται σημαντικά έργα υποδομών στην περιοχή, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στα αναπτυξιακά σχέδια της κάθε περιφέρειας. Αυτά περιλαμβάνουν πάνω από 360 έργα για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πάνω από 30 σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς πάνω από 380 έργα για τη Δυτική Μακεδονία.
Τι είπε για τα αδέσποτα ζώα και τα κατοικίδια
Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ή δεσποζόμενα που ζουν σε κακοποιητικές συνθήκες θα εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2021 και με βασικές αρχές «την ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ελευθερία από την άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, ελευθερία από τον πόνο, από τον φόβο, ελευθερία φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης». Στη βάση αυτών των αρχών θα επιχορηγηθούν οι δήμοι για δημοτικά κτηνιατρεία και θα υπάρξουν ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προαγωγή της ευζωϊας των ζώων συντροφιάς.
Σχέδιο για ψηφιοποίηση
Επίσης θα υπάρξει ψηφιοποίηση της ΓΓ Ιθαγένειας, με νέο πληροφοριακό σύστημα που θα περιλαμβάνει ψηφιακό φάκελο αιτούντος και με διαλειτουργικότητα στο σύνολο των πληροφοριακών βάσεων του Δημοσίου.
Δρομολογείται τέλος η ενεργοποίηση και λειτουργία της δημόσιας βάσης δεδομένων για τη συνολική καταγραφή όλων των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση και θα υπάρξει πλαίσιο για τη διαφάνεια και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Σε συνεργασία δε με το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζεται η εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ να δέχεται την εθελοντική εργασία, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, για την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης.
Στις 12 Ιουλίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους με το βλέμμα στη Χάγη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Στις 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στόχος η έναρξη διαλόγου, που θα μπορούσε να φτάσει σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Στις 12 Ιουλίου θα συναντηθεί τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση των δύο θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 12 το μεσημέρι, αλλά δεν θα είναι κατ ιδίαν. Παρόντες από ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Άννα Μαρία Μπούρα.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν κλείδωσε την επομένη κιόλας των εκλογών της 25ης Ιουνίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει άλλωστε πολλάκις προεκλογικά ότι επιθυμούσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στις προγραμματικές δηλώσεις την Πέμπτη ο πρωθπουργός μάλιστα είχε αιτιολογήσει την πρόθεση του να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, πικαλούμενος μία φράση του Τζων Κένεντι: “Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε”. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “αυτό ισχύει και για τη μοναδική μας διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.
Σχολίασε μάλιστα ότι: “Σίγουρα από τη θερμή ένταση και επιφυλακή, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” και πρόσθεσε: “Όμως δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία, πολύ περισσότερο αν αυτή η παγιωμένη διαφορά 40 ετών μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική λύση“, καταλήγοντας:
“Για αυτό η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούμε στα εθνικά θέματα να προχωρήσουμε με σιγουριά και αποφασιστικότητα, όπως επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης”.