Μητσοτάκης: “Ευγνώμονες στους εταίρους και συμμάχους μας για την βοήθειά τους στις φωτιές” — Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή η συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις ευχαριστίες του σε όλες τις ξένες χώρες που έχουν στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των φωτιών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σειρά αναρτήσεων στο πρώην Twitter/νυν X στα αγγλικά για τη βοήθεια που στέλνουν οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας:

«Καθώς η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις δύσκολες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες μας, οι πιλότοι και οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας εργάζονται ακούραστα για να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και τα δάση μας. Αλλά δεν είναι μόνοι. Δίπλα τους στέκονται οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθειά σας».

Οι ευχαριστίες πηγαίνουν στην Αλβανία, τη Σουδία, την Κύπρο, την Ρουμανία, τη Τσεχία, την Κροατία, τη Γερμανία.

 

Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή η συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές – Κλιμακώνεται η πολιτική κόντρα – Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση – Αλλάζουν πρωτόκολλαΒουλή

Στις συσκέψεις του Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός σε τρία επίπεδα

Μέσα σε βαρύ κλίμα καθώς η δυσαρέσκεια των πολιτών μεγαλώνει από τις εικόνες της πύρινης κόλασης που δεν λέει να υποχωρήσει, η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη σε πολλά μέτωπα. Καυτά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές.

«Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό» » δήλωσε χθες  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Θα έρθει η ώρα του απολογισμού» τόνισε. «Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.»

Σήμερα το πρωί κατέθεσε αίτημα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και λίγο αργότερα ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Αναθεωρήσεις

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο Μαξίμου. Ξενύχτησε το επιτελικό κράτος σε ανοιχτή γραμμή με το κέντρο επιχειρήσεων. Ακούγονται φωνές και εντός της ΝΔ για χαμηλά αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν για φωτιές που έδιναν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν γρήγορα να ελεγχθούν όπως συνέβη με της Αλεξανδρούπολης αλλά κατέληξαν να χρειάζονται κι άλλα 24ωρα για να σβήσει, αφού θα αφήσει πίσω της κι άλλη καταστροφή και απώλειες.

Κόντρα

Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται. Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος, Στίγκας και άλλα πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων έσπευσαν στους τόπους του ολέθρου.

Οι 18 απανθρακωμένοι μετανάστες – ανάμεσα τους και δύο παιδιά- που εντοπίστηκαν μέσα στο καμμένο δάσος βρέθηκαν στο επίκεντρο και με εξάρσεις ρατσισμού που εκδηλώθηκαν. Η μια πτυχή είναι ότι οι διακινητές «αξιοποιούν» και τις φωτιές που απασχολούν τις δυνάμεις για να περάσουν από τα σύνορα τους παράτυπους μετανάστες.

Οι συγκεκριμένοι όμως είχαν την ατυχία να εγκλωβιστούν μέσα στις φωτιές, παρά το γεγονός ότι το σήμα SOS από το 112 έφτασε και στα δικά τους κινητά στα αγγλικά. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι πήγαν να μαγειρέψουν και έτσι ξέσπασε η μία από τις 15 φωτιές του Έβρου.

Βίντεο – ντροπή

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο της ντροπής που τράβηξαν Έλληνες πολίτες που αυτοχρίστηκαν «πολιτοφύλακες» και «συνέλαβαν» -χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα- μετανάστες που τους βρήκαν να κυκλοφορούν, γιατί τους θεωρούν υπεύθυνους για τη φωτιά.

«Κοιμόμαστε» λέει ένας άνδρας εξ αυτών στο βίντεο. «Μια βόλτα από τη Χηλή και έχω φορτώσει 25 κομμάτια έχω μέσα στο τρέιλερ» συνέχισε προκλητικά. «Ωπ, βλέπετε; 25 κομμάτια τα μπ….. Έχει γεμίσει όλο το βουνό. Όλο το βουνό έχει γεμίσει γ… την τρέλα τους μέσα. Αυτοί είναι ορκισμένοι να μας κάψουν. Γεμάτα τα πουρνάρια. Παντού. Αυτό σας λέω, οργανωθείτε, βγείτε όλοι να τους μαζέψουμε, θα μας κάψουν. Αυτό σας λέω μόνο».

Οι άνδρες της ασφάλειας Αλεξανδρούπολης προσήγαγαν τον ιδιοκτήτη του οχήματος που είναι αλλοδαπός υπήκοος. Κρατούνται και δύο ημεδαποί που φέρονται να συμμετείχαν στη «σύλληψη» των μεταναστών. Παραπέμπονται στην ελληνική δικαιοσύνη. Στο τρέιλερ βρέθηκαν  13 παράτυποι φοβισμένοι μετανάστες συριακής και πακιστανικής καταγωγής.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. «Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της».

Η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, «προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία» δήλωσε και ο κ.Μαρινάκης. «Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά.»

Η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας και να κρυφτεί πίσω από αυτές. Αναζητεί αποδεικτικά στοιχεία. Όσα βέβαια μπορούν να εντοπιστούν μέσα στα αποκαίδια…

Ατιμωρησία

Στις συσκέψεις του Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός σε τρία επίπεδα:

-Επανεξετάζονται πρωτόκολλα επέμβασης και συντονισμού δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο καθυστέρησε η επέμβαση του στρατού ενώ έχει αποδειχθεί ότι όταν παίρνει την πολιτική εντολή, είναι καθοριστική η συνδρομή του.

-Υπήρξε καθυστέρηση και στην υποβολή αιτήματος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ώστε να στείλουν βοήθεια άλλες χώρες για τις φωτιές.

-Στο επίκεντρο μπαίνει και το τι γίνεται με όσους συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για φωτιές είτε από αμέλεια είτε από δόλο.

Στοιχεία σοκ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2020-2021 διώχθηκαν 19.712 άτομα. Συνελήφθη ακόμη και εν ενεργεία εποχικός πυροσβέστης, ο οποίος υπηρετεί στην Κεφαλονιά και κατηγορείται για πέντε εμπρησμούς. Από τους συλληφθέντες καταδικάστηκαν μόλις 564 κι αυτοί για πλημμέλημα, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία έγινε αυστηρότερη και προβλέπεται ακόμα και ποινή 10 ετών.

Όλα εξετάζονται κι εδώ θα κληθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Χριστίνα Κοραή

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*