Μητσοτάκης: Ετοιμοι να πάρουμε κι άλλα μέτρα για εργαζόμενους κ επιχειρήσεις – ΚΙΝΑΛ: Η «σκληρή γραμμή» προς Μητσοτάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ και… το βρώμικο ‘89

Μητσοτάκης: Ετοιμοι να πάρουμε κι άλλα μέτρα για εργαζόμενους κ επιχειρήσεις
«Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα» είπε ο πρωθυπουργός

«Τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την εισήγησή του στη σημερινή –δωδέκατη μέσα σε έναν χρόνο– συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε, επίσης, μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι παρά τις -αναμφισβήτητα- μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν «ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας». Παράλληλα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών», στην οποία -όπως είπε- «η θεσμική κανονικότητα είναι η ισχυρότερη απάντηση».

«Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές», επισήμανε ο πρωθυπουργός κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, περίπου ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη. Όπως υπογράμμισε «αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών» προσθέτοντας ότι «η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, απένειμε τα εύσημα σε όσους συνεργάστηκαν για να υπάρξει «αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας» και τόνισε: «ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, υπογραμμίζοντας, συγκεκριμένα: «Παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα».

Αναλυτικά η τοποθέτηση Μητσοτάκη

«Καλή σας ημέρα. Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα στην αρχή της συνεδρίασης, ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι συμπληρώνουμε σήμερα έναν χρόνο παρά μία εβδομάδα στο τιμόνι της χώρας. Και πιστεύω ότι θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές. Τις αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με επιτυχία. Και σήμερα, παρά τις αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι σήμερα είναι η δωδεκάτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία κάθε μήνα, όπως είχαμε δεσμευθεί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, πάντα με οργανωμένη ημερήσια διάταξη και πάντα με ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των θεμάτων που καλούμαστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε. Πιστεύω ότι και αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται με πρωταρχικό κριτήριο την επετηρίδα και ένα μαύρο σύννεφο το οποίο σκέπασε την οικονομία, αλλά και τους θεσμούς, έχει αρχίσει πια για τα καλά να διαλύεται.

Έχουμε και σήμερα μια πολύ πυκνή μεταρρυθμιστική ατζέντα να συζητήσουμε. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξαιρετικά σημαντική. Σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις. Περιορισμός στα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων, θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρεμβάσεις στην Πολιτική Αεροπορία, στον Αθλητισμό, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, ετοιμαζόμαστε και για τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Θέλω να γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Και βέβαια παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα.

Με λίγα λόγια, νομίζω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά».

 

ΚΙΝΑΛ: Η «σκληρή γραμμή» προς Μητσοτάκη, η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και… το βρώμικο ‘89

ΚΙΝΑΛ: Η «σκληρή γραμμή» προς Μητσοτάκη, η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και... το βρώμικο ‘89
Η Γεννηματά και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη συμφώνησαν ότι η απόφαση της αυτόνομης πορείας «ταυτίζεται» με τη μαχητική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και τη σκληρή κριτική προς την Κουμουνδούρου

Στην επικαιροποίηση της στρατηγικής, που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής από την επομένη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, προχωρά έναν χρόνο μετά η κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Στη συνεδρίαση που έγινε δια ζώσης για πρώτη φορά -μετά την καραντίνα- τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη συμφώνησαν επί της ουσίας ότι η απόφαση της αυτόνομης πορείας “ταυτίζεται” με την μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και την σκληρή -χωρίς υπερβολές- κριτική προς την Κουμουνδούρου. Ως προοδευτικό κόμμα το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί τώρα -με φόντο τον “λαβωμένο” ΣΥΡΙΖΑ- να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, να κερδίσει πόντους και να επαναπατρίσει σταδιακά κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που, είτε ψήφισαν ΝΔ στις περσινές εκλογές είτε στήριξαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία από το 2015.

Κατά τη σημερινή συζήτηση μεταξύ στελεχών του Κινήματος Αλλαγής ήταν αρκετά διαφωτιστική ειδικά για το πεδίο δράσης που επιλέγουν για τους επόμενους μήνες. Η αρχηγός του κόμματος τόνισε μάλιστα ότι οι πρωτοβουλίες αφορούν όχι μόνο τις καθημερινές μάχες στη Βουλή αλλά και τις δράσεις έξω στον κόσμο– εκεί που τίθενται τα ερωτήματα από τους πολίτες που πλησιάζουν το ΚΙΝΑΛ ζητώντας απαντήσεις, προτάσεις και κυρίως λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στελέχη που πήραν αργότερα το λόγο υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρήσουν το νήμα της σοβαρής αντιπολίτευσης κατά το διάστημα της καραντίνας και να αποδείξουν ότι το ΚΙΝΑΛ ξέρει και θέλει να κρατήσει ζωντανές τις προοδευτικές πολιτικές στην κρίσιμη συγκυρία. Μια ευκαιρία ανάδειξης πτυχών του Εθνικού Σχεδίου που το ΚΙΝΑΛ έχει παρουσιάσει είναι και η αντιπαράθεση της κυρίας Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος και θα απαντήσει την Παρασκευή το πρωί στην βουλή σε επίκαιρη ερώτησή της για την κατάσταση της οικονομίας και του τουρισμού.

“Η Κυβέρνηση προχωρά με τη λογική  βλέποντας και κάνοντας. Αντί να στηρίξει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φέρνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για να επιβάλει στην πολιτική τη δική της ιδεολογική εμμονή για τη μερική απασχόληση. Μισή δουλειά, μισός μισθός. Είναι απαράδεκτο να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα στη σκιά της πανδημίας και ταυτόχρονα να μην κάνει αυτά που πρέπει για τον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η οικονομία. Θα έπρεπε να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση στο 6%, το έκανε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα”, λέει και επαναλάβει από το βήμα της βουλής η κυρία Γεννηματά η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δεκάδες τηλεδιασκέψεις με ανθρώπους και φορείς από όλη την Ελλάδα προκειμένου να ακούσει προσεκτικά τα αιτήματά τους. Όπως εξήγησε χθες στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ δείχνοντας τον δρόμο της αντιπολίτευσης:

“Έχουμε ζητήσει μηδενική προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και τώρα λέει ότι θα πάρει μέτρα για τον τουρισμό μετά τον Ιούλιο! Είχαμε ζητήσει ρευστότητα για τις τουριστικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οκτώ στις δέκα δεν έχουν πρόσβαση. Οι τράπεζες δίνουν δάνεια μόνο στους πελάτες που δεν έχουν ανάγκη. Ένας στους τρεις μικρούς επιχειρηματίες κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Και πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις κρύβονται οικογένειες που θα καταδικαστούν στη φτώχεια”.

Η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το… βρώμικο 89

Στο μικροσκόπιο στης συνεδρίασης μπήκαν φυσικά και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις- “με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το παρακράτος, το μαγαζί και τα παραμάγαζα που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βαθιά δεξιά”, επεσήμανε η κυρία Γεννηματά για να …διαπιστώσει με νόημα ότι:

“Όλα αυτά δεν έχουν  καμία σχέση με την προοδευτική παράταξη, τις αρχές και τις αξίες της, δεν χωρούν στη Δημοκρατία, είναι θύλακες παρακράτους. Μία προσπάθεια να ελεγχθούν το κράτος και η δικαιοσύνη για να πλουτίζουν, να πιέζουν και να εκβιάζουν.

Αυτά είχαμε συνηθίσει να τα οργανώνει το κράτος της Δεξιάς. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αποδεχτούν το Κράτος- εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής και οικονομικής εξουσίας”. Η κουβέντα συνεχίστηκε και… πήγε δε πίσω, στο 1989, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ:

“Είναι θράσος να μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ για νέο ’89. Τα όσα αποκαλύφθηκαν  δεν έχουν καμία σχέση με τη στημένη επίθεση κατά του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ. Το βρώμικο 89 οργανώθηκε από τη δεξιά σε πλήρη σύμπραξη με τον τότε Συνασπισμό”, κατέληξε η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο προερχόμενος από την ανανεωτική αριστερά, νυν στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρος Μαργαρίτης ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι “εγώ δεν θα έχω τη στάση της σιωπής του Κουβέλη, του Δραγασάκη, του Χατζησωκράτη κα”. Το ’89 -συμπλήρωσε- έκανε λάθος η Αριστερά, αδίκησε το ΠΑΣΟΚ: “Βρώμικο ’89” όμως δεν είναι και δεν θα αδικήσω τον Κύρκο και τον Φλωράκη”. Υπέρ της άποψης του μη χαρακτηρισμού εκείνης της περιόδου με τον τίτλο “βρώμικο ’89”, τάχθηκαν και οι Σκανδαλίδης και Ανδρουλάκης, ενώ αρκετά στελέχη πρόσθεσαν ότι οι σχετικές αναφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου.