Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε τη Γεννηματά στον Ευαγγελισμό — Το «ραντεβού» Μητσοτάκη, Καραμανλή και η παρουσία Σαμαρά

Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτο αρχείου.

Στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” μετέβη το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός προκειμένου να επισκεφθεί την Φώφη Γεννηματά.

Τον Ευαγγελισμό επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 13/10 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει απο κοντά της Φώφη Γεννηματά η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο με ατελή ειλεό ενώ αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο χθες είχε επικοινωνήσει με την κυρία Γεννηματά για να της ευχηθεί περαστικά και γρήγορη ανάρρωση και ευχήθηκε να ξεπεράσει σύντομα αυτή τη δοκιμασία.

Το «ραντεβού» Μητσοτάκη – Καραμανλή και η παρουσία Σαμαρά

Η εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή και η ενδιαφέρουσα συγκυρία στην οποία γίνεται

Μια εκδήλωση για τα 47 «γενέθλια» της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει την Τετάρτη αφορμή για να βρεθούν στη Φιλοθέη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Την εκδήλωση διοργανώνει το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή και γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονικά συγκυρία με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής, ενώ πρόκειται να παρευρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Το timing της εκδήλωσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς γίνεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας και παραμονή της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Δεδομένο θεωρείται πως ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στα εθνικά θέματα, εστιάζοντας και στο ρόλο της Ε.Ε. Αναμένεται να κάνει και μια αναδρομή στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» και στο κομβικό ρόλο που είχε διαδραματίσει ο Κ. Καραμανλής. Παράλληλα θα αναφερθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού K. Καραμανλή με μια πολιτική ομιλία, η οποία δεν θα έχει μόνο ιστορικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής παρακολουθεί μεν τις εξελίξεις αλλά έχει επιλέξει να κάνει ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με πληροφορίες θα  κάνει μια αναδρομή στην ιστορική παρακαταθήκη του Κ. Καραμανλή αλλά αναμένεται να επεκταθεί και στις τρέχουσες εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα. Άλλωστε η εκδήλωση γίνεται σε μια περίοδο εντεινόμενης προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας και έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συμφωνία ΑUKUS αλλά και στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη.

Το τρίτο πρόσωπο που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον είναι ο Αντώνης Σαμαράς, που θα παρευρεθεί στην εκδήλωση. Και μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να μην μιλήσει,  ωστόσο πρόσφατα με συνέντευξη του τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης επαναλαμβάνοντας τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά.

Η σημερινή εκδήλωση έχει ευρύτερη σημασία για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ενότητας. Παράλληλα όμως θα σταλούν και μηνύματα πως ακραίες απόψεις δεν συνάδουν με την καραμανλική «κληρονομιά».

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών  Κώστα Καραμανλή, ο οποίος σημείωσε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών πως «δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία». Μάλιστα τόνισε  ότι  δηλώσεις που υποστηρίζουν πως οι κομμουνιστές είναι χειρότερος εχθρός από τους Τούρκους- αναφορά που έκανε ο διαγραφείς Κ. Μπογδάνος-  είναι ακραίες και μας γυρνάνε σε μία εποχή, που πρέπει να ξεχάσουμε.

Στη σημερινή εκδήλωση το παρόν θα δώσουν όλες οι γαλάζιες «φυλές», καθώς προσκλήσεις έχουν πάρει υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος (και αναμένεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή). Στην εκδήλωση πρώτος θα λάβει τον λόγο ο πρόεδρος του Ιδρύματος- που ήταν και εκ των στενότερων συνεργατών του Κωνσταντίνου  Καραμανλή-  Πέτρος Μολυβιάτης . Θα ακολουθήσει ο  πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, ενώ αναμένεται να προβληθούν και βίντεο από σημαντικές στιγμές στη διαδρομή του Κων. Καραμανλή.

Το «γαλάζιο» συνέδριο

To επόμενο μεγάλο «ραντεβού» θα δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το συνέδριο αναμένεται να γίνει με τον … ούριο άνεμο που φέρνει η καθαρή δημοσκοπική πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα καταγραφούν τα ρεύματα στα γαλάζια «νερά» και κυρίως έχει ενδιαφέρον η ισορροπία που διαμορφώνεται  ανάμεσα σε όσους φλερτάρουν την κεντροδεξιά αλλά και στους εκφραστές μιας πιο δεξιάς ατζέντας.

Οι περίπου 5000 σύνεδροι θα εκλέξουν τη νέα πολιτική επιτροπή και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την επόμενη ημέρα του κόμματος, μέσα σε ένα περιβάλλον προκλήσεων (κλιματική κρίση, εθνικά θέματα, οικονομία). Τα γαλάζια στελέχη βρίσκονται ήδη σε προσυνεδριακού ρυθμούς: αυτή την Κυριακή στις εσωκομματικες εκλογές  θα αναδειχθούν οι προέδροι και  τα μέλη των δημοτικών και των περιφερειακών οργανώσεων συν 1000 σύνεδροι  από την κομματική βάση.