Μητσοτάκης: Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κέρδιζε ξανά εκλογές — EastMed: «Οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση». Επιστολή βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μητσοτάκης: Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κέρδιζε ξανά εκλογές

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση από το Μόναχο. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά ότι οι θεσμοί άντεξαν.

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε μέρος το απόγευμα σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο πλαίσιο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Nancy Pelosi και η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht, ενώ παρέμβαση έκανε από το κοινό ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ μία λαϊκιστική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι: “Ήταν μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ.” Σχολίασε δε πως: “Όταν μιλάμε για τον λαϊκισμό, η ιδεολογία δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό παράγοντα” και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε επειδή υποσχέθηκε λύσεις, που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν, αλλά οι πολίτες ήταν διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία διότι επικρατούσε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Χαρακτήρισε δε “μετριότατη” τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

“Το 2019, οι Έλληνες αποφάσισαν να εκλέξουν, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Πιστεύω ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Είμαστε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά.”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι: “Υπήρξαν τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν. Το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αντισυνταγματική νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ, την απέρριψαν. Είχαμε λοιπόν μία θεσμική λειτουργία που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εμποδίσει μια λαϊκιστική κυβέρνηση από το να αλώσει τους θεσμούς και να κερδίσει ξανά.”

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι: “Αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και για τη δημοκρατία αν επικρατήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ακούει συνεχώς τις ανησυχίες των πολιτών. “Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός που πολεμά τους λαϊκιστές, είναι να πιστεύει ότι οι λόγοι για τους οποίους εκλέγονται οι λαϊκιστές είναι όλοι λάθος”, είπε και πρόσθεσε:

“Δεν ισχύει αυτό. Υπήρχε αδικία, υπήρχε ανισότητα, υπήρχε διαφθορά στην Ελλάδα. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα παράπονα είναι εύλογα και πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ότι ο πολιτικός κόσμος δεν κατανοεί πάντα σωστά αυτά τα προβλήματα και υπάρχει ανάγκη να αλλάζουμε πορεία.”

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι: “Η κυβέρνηση διατηρεί υψηλή δημοφιλία, γιατί ουσιαστικά κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο, γιατί η εμπειρία που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν ότι κάποιος εκλέγεται και στη συνέχεια κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί. Συνεπώς, όταν κάνεις αυτό που υποσχέθηκες ότι θα κάνεις, οι πολίτες -πιστεύω- εκπλήσσονται ευχάριστα.”

Μετά από ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στην δημοκρατία, την τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους.

“Στην Ελλάδα, η πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση -η οποία έχει την θετική αποδοχή του 80% των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης- είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και η ικανότητα απρόσκοπτης συναλλαγής, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία συχνά μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφθοράς. Και αυτό έχει τονώσει την εμπιστοσύνη στο κράτος, γιατί σεβόμαστε τον χρόνο των πολιτών, δεν τους υποχρεώνουμε να ταλαιπωρούνται με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες”, είπε και πρόσθεσε:

“Πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι, σε αυτή τη συζήτηση για την τεχνολογία και τη δημοκρατία, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, μια πολύ θετική ιστορία. Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, σχετικά φθηνά, και τα οφέλη όσον αφορά τον χρόνο που εξοικονομούν οι πολίτες, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, είναι τεράστια.”

 

EastMed: «Οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση» – Επιστολή βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με μια νέα επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ομογενείς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών περί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Οι δύο βουλευτές είχαν στείλει επιστολή την 21η Ιανουαρίου, με την οποία εξέφραζαν την αντίθεση τους για την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης για το έργο του αγωγού. Το Στέιτ Ντιπάρτεντ, ωστόσο, είχε υποστηρίξει ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής στάσης, καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν στηρίξει ποτέ επίσημα αλλά ούτε και οικονομικά τον συγκεκριμένο αγωγό.

Στη νέα απάντηση τους, οι δύο βουλευτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Ουάσιγκτον είχε στηρίξει με διπλωματική συνέπεια τον αγωγό EastMed.

Για να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη θέση, απαριθμούν μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις στις οποίες είχε προβεί στο παρελθόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις οποίες περιλαμβάνεται:

  • Η Κοινή Δήλωση της 7ης Οκτωβρίου 2019 που έγινε στον Δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, η οποία ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ αναγνώρισαν τις δυνατότητες του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο».
  • Η κοινή δήλωση της 28ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την Αναθεώρηση σε Υψηλό Επίπεδο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας έλεγε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου και ανυπομονούν να συζητήσουν στον επικείμενο Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους στην διασύνδεση της Ελλάδας με την Βουλγαρία, στο έργο της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στην ιδιωτικοποίηση της υπόγειας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα, στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και τον αγωγό EastMed».

Επιπλέον, οι δύο νομοθέτες υπενθυμίζουν ότι το άρθρο 203 του Νόμου EastMed Act εκφράζει στήριξη στον εν λόγω αγωγό και ότι πολλοί αξιωματούχοι που επέβλεπαν την ενεργειακή διπλωματία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ είχαν κινηθεί σε αυτή τη γραμμή.

Τέλος, οι δύο βουλευτές ζητούν να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Άμος Χοκστάϊν, ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, στην οποία θα παραβρεθούν και οι συντάκτες του νόμου EastMed Act στην Βουλή των Αντιπροσώπων (Ted Deutch και David Cicilline) προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ανατολική Μεσόγειο.