Μητσοτάκης: Ενίσχυση συμμαχιών, επενδύσεις και Ομογένεια στο “μενού” της Νέας Υόρκης – Βόλτα Μητσοτάκη, Ελπιδοφορου στο Ground Zero παρά τη δυσφορία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα σημεία στα οποία θα δώσει έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Έμφαση στην ισχυροποίηση της Ελλάδος διεθνώς μέσω της ενίσχυσης του ευρέος δικτύου συμμαχιών της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ανάδειξη της θετικής προοπτικής, που διανοίγεται για την ελληνική οικονομία με άμεσο στόχο να καταστεί αυτή πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων, αλλά και σύσφιξη των σχέσεων με την ιδιαιτέρως δραστήρια Ομογένεια, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μολονότι, η νέα αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως, ελέω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, περιορίζει σημαντικά τις συναντήσεις, αλλά και τον αριθμό των μελών των αντιπροσωπειών, η ατζέντα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πλούσια. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια, που αποπνέει η χώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη. Να καταδείξει, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα νέα «στοιχήματα» της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα, εξάλλου, της από κοινού καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης πρόκειται να έχει περίοπτη θέση στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και τους μετρήσιμους στόχους, που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας πως η ανάληψη αποφασιστικής δράσης επείγει, ειδάλλως, όπως τόνισε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUMED9 ) οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για όλους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας εκ νέου σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καλέσει εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Εξάλλου, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά αναμένεται να είναι το κυρίως «μενού» της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αύριο Πέμπτη.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του περιφερειακού ρόλου της χώρας εντάσσεται και η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού σε δείπνο, που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε ηγέτες Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών απόψε στη Νέα Υόρκη. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Αύριο το πρωί, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες Αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης και στις επαφές του με την σφριγηλή Ομογένεια των ΗΠΑ, που, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, βλέπουν την Ελλάδα να αλλάζει και να γίνεται μόδα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας σε δείπνο, που θα παρακαθίσει αύριο βράδυ στην Αμερικανική μητρόπολη. Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Άλλωστε, την προοπτική αύξησης των ξένων επενδύσεων προς την χώρα μας αναμένεται να διερευνήσει κατά τις επαφές του με σημαντικούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μία τέτοια θα είναι αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστη προσωπική σχέση. Από την κυβέρνηση, παραπέμπουν, εξάλλου, στη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα, αλλά και την χορηγία του Αμερικανικού «κολοσσού» για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον κ. Smith στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

Το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

 

Βόλτα Μητσοτάκη- Ελπιδοφορου στο Ground Zero παρα τη δυσφορία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ΕλπιδοφόροςΟ Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος 

Ο πρωθυπουργος τελικά δεν θα δώσει συνέχεια στο θέμα με την παρουσια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Τουρκικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη με Ερντογάν και Ταταρ.

Παρα την ενόχληση σε Αθήνα και Λευκωσία για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” στην Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα οποία παρέστη και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσιν Τατάρ, η ελληνική τουλάχιστον πλευρα δεν δίνει συνέχεια.

Συμφωνα με πληροφοριες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Ground Zero, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος θα τον ξεναγήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Στο ερώτημα εάν ακυρώνεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε με τον κ. Ελπιδοφόρο, κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν νωρίτερα οτι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί σήμερα, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως ότι υπάρχει ζήτημα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε η κοινή επίσκεψη ώστε να μην δοθεί εικόνα διχασμου και λαβή στην τουρκική πλευρα, αλλά και για να μην δημιουργηθουν εντυπώσεις στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φέρεται παντως να έχει ακυρώσει τη δική του συνάντηση με τον κ. Ελπιδοφόρο.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών των Μαλδιβών, Αμπτουλά Σαχίντ, είχε αναφερθεί στα εγκαίνια του “τουρκικού σπιτιού” ακριβώς απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και είχε παρατηρήσει με νόημα ότι η Τουρκία η οποία “κόπτεται” για την εικόνα της στον ΟΗΕ με την κατασκευή ενός επιβλητικού κτιρίου, συνεχίζει ακάθεκτη να παραβιάζει κατάφωρα το χάρτη του ΟΗΕ, με το casus belli εναντίον της Ελλάδας, εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων.