Μητσοτάκης: Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξαν οι πολίτες – Οι αιχμές της Γιαννάκου για τα αναδρομικά των δικαστών και η σημασία τους

Μητσοτάκης: Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξαν οι πολίτες
Ψηφιακή η ελληνική προεδρία στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

«Προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας – Αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μήνυμά του που προβλήθηκε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό τις έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλει η πανδημία του Covid-19.

«Υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες, είναι ακόμη πιο επιτακτικό να υπογραμμίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: Δημοκρατία, κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

«Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινών και θεμιτών περιορισμών των προβλέψεών της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων, για λόγους δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για τη μη συμμόρφωση στη δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και είπε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και στα δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιώντας την τέχνη της πειθούς” ενώ δήλωσε υπερήφανος “για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός και για τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα που ελήφθησαν πάντα με βάση τις συμβουλές των ειδικών».

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πανδημία προσέφερε και ευκαιρίες, και επισήμανε ότι στην Ελλάδα «πετύχαμε την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών με πρωτοφανή ταχύτητα. Διαδικασίες που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες, ολοκληρώθηκαν σε τρεις εβδομάδες» συνέχισε.

Nα σημειωθεί ότι λόγω των έκτακτων σημερινών συνθηκών, η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κυρίως ψηφιακά, και θα περιλαμβάνει τη μετάδοση εκδηλώσεων και δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες μέσω των νέων τεχνολογιών.

«Το γεγονός αυτό θα φέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και, ιδιαίτερα, στους νέους. Αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος τον Νοέμβριο, όταν θα γιορτάσουμε, στην Υπουργική Διάσκεψη στην Αθήνα, την 70η επέτειο ενός ιστορικού οροσήμου: την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη Ρώμη, στις 4 Νοεμβρίου του 1950» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η νέα γενιά θα παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας ως βασική προτεραιότητα. Επομένως, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη του δικαιώματος των νεότερων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» κατέληξε.

 

Οι αιχμές της Γιαννάκου για τα αναδρομικά των δικαστών και η σημασία τους

Η Μαριέττα Γιαννάκου

Στα μνημόνια “είδαμε το Δικαστικό Σώμα να αρνείται να συμβάλει στις δυσκολίες που περνούσε ελληνικός λαός” είπε στην Βουλή η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ. Μίλησε για διαχρονική εύνοια των κυβερνήσεων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Μαριέττα Γιαννάκου είναι μια βουλευτής που έχει πολλές φορές αποδείξει, ότι δεν διστάζει να πει την άποψή της, ακόμη και αν χρειάζεται να διαφωνήσει με την Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και σε περιπτώσεις που πρέπει να αναφερθεί σε ευαίσθητούς κλάδους όπως αυτός των δικαστών.

Έτσι λοιπόν, την προηγούμενη Τετάρτη κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στην Βουλή, έθιξε το θέμα των αναδρομικών του δικαστικού κλάδου. Άφησε  μάλιστα αιχμές για τους δικαστές γενικώς. Λέγοντας ότι την περιόδο των μνημονίων το δικαστικό σώμα αρνήθηκε να συμβάλλει μη αποδεχόμενο περικοπές μισθών. Μίλησε επίσης για «δεύτερες σκέψεις» στις περιπτώσεις που οι δικαστές «δικάζουν για τον εαυτό τους».

Η Μαριέττα Γιαννάκου, σε σύντομη παρέμβασή της στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής  είπε χαρακτηριστικά: «Από τότε που πήγα στο δημοτικό σχολείο θυμάμαι τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς να υπόσχονται προ των εκλογών ότι θα διπλασιάσουν τους μισθούς των δικαστών. Κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων είδαμε το Δικαστικό Σώμα να αρνείται να συμβάλει στις δυσκολίες που περνούσε ελληνικός λαός και βέβαια δεν θέλω να περιγράψω, άλλωστε και εγώ μετείχα σε κυβέρνηση η οποία τελικά έδωσε απίστευτα ποσά στους δικαστές».

Αναφερόμενη στα αναδρομικά δήλωσε πως «media και δημοσιογράφοι ωρύονται εναντίον συνταξιούχων και άλλων ομάδων όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει να αποκατασταθεί αυτό που εθεωρείτο παράνομο στην ουσία, δηλαδή η αφαίρεση ποσών από την αντιμισθία τους είτε από τη σύνταξή τους, Μ’ αυτά τι θα γίνει;».

Συνολικά μάλιστα η Μαριέτα Γιαννάκου επισήμαν πως «εμένα δεν με ενοχλεί να αποκαθίσταται η Δικαιοσύνη, βεβαίως το Ειδικό Δικαστήριο αποτελείται από δικαστές που δικάζουν για τον εαυτό τους και αυτό δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, αλλά τι γίνεται με τους άλλους. Ομολογώ ότι δεν θα ήθελα να το βλέπω αυτό κατά καιρούς, δηλαδή να γίνονται αυτές οι εξαιρέσεις και ταυτόχρονα να παρακολουθούμε, ιδιαίτερα στο πλαίσιο όσων ακούγονται από την Προανακριτική Επιτροπή, την κατάσταση στη Δικαιοσύνη η οποία εμένα προσωπικά μου δημιουργεί θλίψη».

Η τοποθέτηση της Μαριέττας Γιαννάκου φαίνεται πώς  ερέθισε τον πρόεδρο της επιτροπής Μάξιμου Χαρακόπουλο που, αμέσως μετά, έσπευσε να συγκρίνει τους μισθούς των δικαστικών με αυτούς των βουλευτών. Όπως δήλωσε «με αφορμή αυτά που είπατε για τα αναδρομικά των δικαστών να πω ότι, παρότι το δημοψήφισμα, ως γνωστόν, λέει ότι η βουλευτική αποζημίωση θα πρέπει να ισούται με εκείνη του Προέδρου του Αρείου Πάγου από τις Κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και εντεύθεν, τούτο δεν ακολουθείται, δεν εφαρμόζεται και οποτεδήποτε εδόθησαν αναδρομικά σε δικαστικούς δεν τα έλαβαν βουλευτές».

Προφανώς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρονταν σε εν ενεργεία βουλευτές, αφού είναι γνωστές ανάλογες προσφυγές εναντίον του δημοσίου συνταξιούχων βουλευτών που έχουν διεκδικήσει αναδρομικά…