Μητσοτάκης: Δημιουργήσαμε ένα «παράθυρο» για ένα πιο καθαρό μέλλον – Το Μαξίμου αναζητεί λύσεις “νόμου και τάξης” 

Μητσοτάκης: Δημιουργήσαμε ένα «παράθυρο» για ένα πιο καθαρό μέλλον

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςκατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση με θέμα: «Αστυπάλαια: Ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί. Επισκόπηση προόδου: από το όραμα στην πράξη».

«Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα e-Astypalaia για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα».

Σημείωσε επίσης, πως πρέπει να δρομολογήσουμε την αλλαγή με πολύ ταχείς ρυθμούς. «Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος. Μας έδειξε επίσης πως εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή», επισήμανε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα επιφέρει το πρόγραμμα μετατροπής του νησιού σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen.

«Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, διαφήμιση του νησιού σας σε όλον τον κόσμο, φθηνότεροι λογαριασμοί» αλλά όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά «και αυτή η υπερηφάνεια, που πρέπει να νιώθετε ότι συμμετέχετε σε κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό, ότι δηλαδή το μέλλον θα έλθει στην Αστυπάλαια νωρίτερα».

Δείτε την εκδήλωση:

Η «πεταλούδα του Αιγαίου» θα μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen, που υπεγράφη πριν από επτά μήνες. Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης με την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης.

Σε αυτό το πεδίο, κατά πληροφορίες, θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, η δυνατότητα επιδότησης για κατοίκους και επιχειρήσεις του νησιού για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Το σχέδιο τέλος θα περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες μετακίνησης, καθώς επίσης την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τον πρωθυπουργό στην Αστυπάλαια θα συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Tο project για το πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου

Το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%.

Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ η αποτίμηση των πρώτων βημάτων του προγράμματος θα γίνει σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO του ομίλου Volkswagen δρ. Herbert Diess στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο νησί.

Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Το Μαξίμου αναζητεί λύσεις “νόμου και τάξης” 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Η εγκληματικότητα παραμένει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς αγγίζει ιδίως τους ψηφοφόρους της. Τι θα γίνει με τον Χρυσοχοϊδη

Οι μετρήσεις χτυπούν νέο καμπανάκι στο Μαξίμου, όσον αφορά στον τομέα της εγκληματικότητας, στον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εξελέγη με σημαία το “νόμο και τάξη”, αξιολογείται χαμηλά από τους πολίτες. Και αυτό ενώ αρχικά μετά την εκλογική νίκη του 2019, το 50% των πολιτών έβλεπε θετικά την κυβερνητική πολιτική για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι απανωτές μαφιόζικες δολοφονίες όμως, αλλά και οι σφαίρες σε μπαλκόνια σπιτιών, ενώ ακόμη δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, έχουν δημιουργήσει ρωγμές στο πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης. Η δημόσια ασφάλεια είναι άλλωστε ένα ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά το οποίο αγγίζει και όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων.

Η δε εξαγγελία πρόσληψης προσωπικού για να προχωρήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν βελτίωσε την εικόνα της κυβέρνησης. Ενώ το περιστατικό με τη σύλληψη μίας πλανόδιας μουσικού στη Ρόδο προκάλεσε νέα αρνητικά σχόλια για την Αστυνομία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παραμένει στο στόχαστρο πολλών στην κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ, ενώ πλέον στο Μαξίμου εξετάζονται εισηγήσεις “να πάρει πάνω του” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα του συντονισμού της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, δια του επιτελικού κράτους.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα συνιστούσε (περαιτέρω) συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων Χρυσοχοϊδη και ενδεχομένως προάγγελο αλλαγής κυβερνητικού πόστου σε ένα πιθανό θερινό ανασχηματισμό. Το γεγονός πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοϊδη από την κυβέρνηση, μάλλον τον θωρακίζει στην παρούσα φάση, αφού το Μαξίμου δεν θα θελήσει να θεωρηθεί ότι κινείται κατόπιν πιέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης όμως αναγνωρίζουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, που επισήμανε ότι η παν- βαλκανική μαφία έχει αποφασίσει να μετακομίσει στην Αθήνα. Το επιχείρημα δε της κυβέρνησης είναι ότι η άρση του lockdown αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει ένα “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” στον υπόκοσμο. Ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται τόσο για το τις πταίει, αλλά για το τι μέλλει γενέσθαι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*