Μητσοτάκης: “Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας” – Βορίδης: Πειθαρχικό για όσους δημόσιους υπαλλήλους αρνούνται να εμβολιαστούν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πλειοδότη του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Γιώργο Προκοπίου. “Η Ελλάδα που είναι η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο, πρέπει να γίνει η πρώτη και στην καινοτομία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με τον πλειοδότη του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Γιώργο Προκοπίου, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του διαγωνισμού και τόνισε ότι «η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ύστερα από μια μεγάλη περίοδο παρακμής που πέρασε ο κλάδος». Επεσήμανε δε, μεταξύ άλλων, και τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν τα ναυπηγεία για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εμπνέουν εμπιστοσύνη κι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της χώρας. «Αρχίζει η απογείωση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής νοοτροπίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τα σχέδια του για τα ναυπηγεία, που αφορούν τόσο στην κατασκευή πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όσο και στις επισκευές σκαφών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ότι η ανάπτυξη του ναυπηγείου θα δώσει τη δυνατότητα απασχόλησης νέων ανθρώπων υψηλής εξειδίκευσης, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα που είναι η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο, πρέπει να γίνει η πρώτη και στην καινοτομία στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ειδική συζήτηση και για την απασχόληση των εργαζόμενων στα ναυπηγεία.

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

 

Βορίδης: Πειθαρχικό για όσους δημόσιους υπαλλήλους αρνούνται να εμβολιαστούν

Τι προβλέπει το υπάρχον νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών

Ο Μάκης Βορίδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του αναφέρθηκε στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τον τρόπο εφαρμογής του στο πλαίσιο της εργασίας. Ο υπουργός εσωτερικών διευκρίνισε ότι, αν δεν υπάρξει διαφορετική ρύθμιση, στους κλάδους που ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αρνούνται να εμβολιαστούν θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Όσον αφορά στην πιθανότητα απόλυσής τους, ο Μ. Βορίδης τόνισε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπουν την πειθαρχική διαδικασία για όποιον δεν είναι συνεπής με τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Το αν οι πειθαρχικές διώξεις θα προχωρήσουν σε απόλυση είναι απόφαση του συμβουλίου.

«Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο εργοδότης έχει ευθύνη. Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία, κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσθετη νομοθεσία για αυτό, το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο», τόνισε στον ΣΚΑΪ.