Μητσοτάκης για φωτιά στην Πεντέλη: “Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες” — Το άσπρο μαύρο έκανε ο εξαφανισμένος Στυλιανίδης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδό του από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδό του από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων

“Στατιστικά κάποιες φωτιές θα ξεφύγουν και δεν θα έχουμε έγκαιρη παρέμβαση” επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού είναι φέτος καλύτερο από το παρελθόν.

Στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας μετέβη εκ νέου το απόγευμα της Τετάρτης (20/07) ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ενημερωθεί για την πορεία των φωτιών που καίνε τις τελευταίες ώρες στη χώρα.

Κατ’ αρχάς είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά χθες στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ήταν μια πυρκαγιά που, όπως εξήγησε ο Υπουργός, είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό.

Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα, συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, δεν τις μαθαίνετε ποτέ, διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους.

Όμως, στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη, απάντησε: “Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού“.

Αναφορικά με τους πληγέντες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Κοιτάξτε, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν σας κρύβω ότι η χθεσινή εικόνα της πυρκαγιάς το βράδυ, μας έκανε πιο απαισιόδοξους για την έκταση των ζημιών. 

Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές στις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας.  Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή“.

Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος από το επιχειρησιακό σχέδιο, όπως εφαρμόστηκε, απάντησε: “Δεν θα κάνω καμία αξιολογική κρίση την ώρα της μάχης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και έχοντας πια αποκτήσει μία σχετική εμπειρία, έχοντας διαχειριστεί και τις περσινές πυρκαγιές, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.

Νομίζω, ότι όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο, είναι  κάτι για το οποίο είχαμε επιμείνει πάρα πολύ με τον αρμόδιο Υπουργό, έχοντας εικόνα, έχοντας πληροφορία. Αυτή είναι η πεμπτουσία του συντονισμού, ο οποίος τόσο απαραίτητος είναι  σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Επίσης, να τονίσω ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται αυτή την εποχή από πυρκαγιές. Στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη έχουμε πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μεσόγειος πια είναι στο επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης. Το έχουμε πει πολλές φορές. Οι πυρκαγιές θα είναι εδώ, θα είναι μαζί μας, θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, το οποίο σημαίνει ότι εμείς κάθε φορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο πρέπει να ανεβάζουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε“.

 

Το άσπρο μαύρο έκανε ο εξαφανισμένος Στυλιανίδης

Μετά από πολλές ώρες γεμάτες αγωνία, οργή και μάχη με τα πύρινα μέτωπα, η Πολιτεία προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, με τον Χρήστο Στυλιανίδη να μην μας… κάνει σοφότερους.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε μια μαγική εικόνα για τις επιχειρήσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τα φόρτωσε όλα στην κλιματική κρίση και συνέχισε δίνοντας (ορθά) ευχαριστίες προς όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν έδωσε σχεδόν καμία ενημέρωση για το μεγάλο μέτωπο των Μεγάρων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ούτε και για τις νέες εστίες που ξέσπασαν στη Σαλαμίνα, απλώς χαρακτήρισε την κατάσταση «δύσκολη».

Όπως ήταν αναμενόμενο μίλησε για την προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, γενικόλογες τοποθετήσεις για τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες, αλλά και για την τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή.

Αφού ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης και του υπουργείου του, περιορίστηκε σε γενικόλογες τοποθετήσεις για την μεγάλη καταστροφή της Πεντέλης αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

  • Είχαμε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Σε ορισμένες στιγμές οι άνεμοι ξεπερνούσαν και τα 110 χλμ την ώρα.
  • Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, ενώ η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής κρίσης.
  • Οι πολίτες θέλουν να βλέπουν συντονισμένη διαχείριση. Ένας σωστός συντονισμός είναι να αντιμετωπίζουμε την πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.
  • Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πεντέλη
  • Όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορούν να σβηστούν οι πυρκαγιές είναι εκτός πραγματικότητας. Και αυτό συμβαίνει παντού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, είπε ότι διερευνώνται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.