Μητσοτάκης για την επέτειο της Marfin – Γεννηματά: Η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Με αναφορά στα θύματα της Marfin, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρευσε τη ζωή τη τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του.

Ενώ, παράλληλα, γνωστοποίησε πως «Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτήριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πιά».

Μιλώντας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που γίνεται.

«Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε.

Ανέφερε, ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος. «Βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».

Σημείωσε ότι ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία.

«Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.

Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι φέρνει στα «μουλωχτά», εν μέσω πανδημίας το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, άσκησε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει κερκόπορτα για βλαπτικές χρήσεις, αποδεικνύοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ανάπτυξη είναι για την κυβέρνηση κενό γράμμα.

«Από τον βάλτο του ΣΥΡΙΖΑ πάμε στην ασυδοσία και η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο, αντί για βήματα στο μέλλον έχουμε επιστροφή στο παρελθόν» ανέφερε και πρόσθεσε πως η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι το επιτελικό αλλά το πελατειακό κράτος με υποχώρηση των ελέγχων.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε την ομιία της αναφερόμενη στη θλιβερή επέτειο της Marfin και απαντώντας στον πρωθυπουργό, είπε πως δεν αρκεί μια πλακέτα και δεν αρκεί να πούμε ποτέ ξανά.

«Χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες και να διαλευκανθεί η υπόθεση, έτσι υπερασπιζόμαστε τιμή δημοκρατίας», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, όπως για παράδειγμα για τα τεστ.