Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: “Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε” – Φώφη Γεννηματά από Βρυξέλλες: Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία

Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: "Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε"

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέα έκκληση εμβολιασμού και συμφώνησε με χρηματοδότηση της Τουρκίας για το προσφυγικό υπό δύο όρους.

Τριπλό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και νέο μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς έχει φτάσει και στη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Στο ζήτημα του Covid, σημείωσε ότι αναμένεται η άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από όλες τις χώρες- μέλη της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Όμως, η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, ο κύριος Fauci: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.”

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και απηύθυνε ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δύο όροι στην Τουρκία για να λάβει κονδύλια για το προσφυγικό

Στα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς όπως είπε αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Μαρτίου.

“Στο ζήτημα της Μετανάστευσης, αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και υπογράμμισε ότι: “Στη συζήτηση που θα έχουμε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.”

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός:

“Οποιαδήποτε συζήτηση λύσης που αφορά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών να απορρίπτεται επί της αρχής, διότι αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.”

Φώφη Γεννηματά από Βρυξέλλες: Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία

Φώφη Γεννηματά από Βρυξέλλες: Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ζητά να σταματήσει η υποχωρητικότητα στην Τουρκία και καλεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναλάβει η γειτονική χώρα συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, παραβρέθηκε η πρόεδρος του Κινήματος ΑλλαγήςΦώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Τουρκία στη λογική ενός νέου Ελσίνκι για τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση των σοσιαλιστών ηγετών επεισήμανε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να πει το “ναι” στη θετική ατζέντα για την Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα στη λογική ενός νέου Ελσίνκι».

Συγκεκριμένα η Φώφη Γεννηματά τόνισε πώς η Τουρκία πρέπει:

– να υποχρεωθεί να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας,

– να άρει το casus belli κατά της Ελλάδας,

-να εγκαταλείψει κάθε προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και

– να συνεργαστεί για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

“Καθαρές πολιτικές, καθαρές κουβέντες”.

Στην παρέμβαση της, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, η οποία όπως υπογράμμισε δημιούργησε ύφεση και νέες κοινωνικές ανισότητες και γι’ αυτό χρειάζεται μια «δικαιότερη Ευρώπη» για να αποφύγουμε νέα κοινωνική κρίση. «Χωρίς το “νεκρό” πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας. Να μειώσουμε τις ανισότητες», προσέθεσε.

Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη.

Αύριο Παρασκευή, η κ. Γεννηματά θα συμμετάσχει στη σύνοδο ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Βερολίνο όπου το Σάββατο θα λάβει χώρα συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης. Θα συζητηθούν θέματα όπως, η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, η ενίσχυση των μικρομεσαίων αλλά και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής, θα παρουσιάσει το “ Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο”.