Μητσοτάκης για κορονοϊό: Ήμασταν δύο εβδομάδες μπροστά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – «Ενδιάμεσο» πρόγραμμα από Γεννηματά για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Ημασταν δύο εβδομάδες μπροστά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες
Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε 500 ηγετικά στελέχη της BCG, μίλησε για την πρόκληση που συνιστά για όλο τον κόσμο ο κορονοϊός και η αντιμετώπισή του

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε ως επίτιμος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πρόσκληση στον πρωθυπουργό ήλθε ως αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλε η Ελλάδα στη μάχη κατά του κορονοϊού, τα αποτελέσματα της οποίας κατέστησαν τη χώρα μας θετικό παράδειγμα διεθνώς.

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε 500 ηγετικά στελέχη της BCG, μίλησε για την πρόκληση που συνιστά για όλο τον κόσμο ο κορονοϊός και η αντιμετώπισή του, καθώς και για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια οικονομία.

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με Τουρκία και κορονοϊό

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις εξελίξεις κατά τους τελευταίους μήνες. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια διπλή κρίση. Πολλοί ξεχνούν ότι στις αρχές Μαρτίου αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη γεωπολιτική πρόκληση, όταν η Τουρκία υλοποίησε την απειλή της να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες και να τους ενθαρρύνει να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα» τόνισε, θυμίζοντας ότι μετά από δύο εβδομάδες έντασης κατέστη σαφές ότι «δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει στην Ελλάδα υπό αυτούς τους όρους».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συλλογική αυτή προσπάθεια στηρίχθηκε στην άμεση λήψη μέτρων με βασικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των πολιτών και πυξίδα τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

«Όσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την αντίδραση στην υγειονομική κρίση με τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας. Καταλύτης για την επιτυχία στην αρχική αυτή φάση της διαχείρισης της πανδημίας, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν η νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρινείας μεταξύ του κράτους και των πολιτών.

Αποφασίσαμε προτού καν σημειωθεί το πρώτο κρούσμα

«Λάβαμε τις πρώτες αποφάσεις πριν καν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα. Ανακοινώσαμε την ακύρωση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Πάτρας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να θυμηθεί ότι εκείνες τις μέρες η κυβέρνηση δέχτηκε έντονες επικρίσεις.

«Υποθέτω ότι ήμασταν περίπου δύο εβδομάδες μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη αποφάσεων τις οποίες ήταν εμφανές ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να λάβουμε. Επομένως, η δική μου επιλογή από τα πολύ αρχικά στάδια ήταν πως αν κάτι πρέπει να γίνει, είναι καλύτερο να γίνει νωρίς, αντί να γίνει καθυστερημένα. Ενημερώσαμε τους πολίτες με πολύ ξεκάθαρα μηνύματα και δώσαμε το λόγο στους ειδικούς. Δεν κάνω εγώ τις καθημερινές ενημερώσεις, τις κάνει ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων υγείας μαζί με τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας. Απευθύνθηκα στους πολίτες επτά φορές με τηλεοπτικά μηνύματα εξηγώντας τί ακριβώς είναι αυτό που κάνουμε από τα πρώτα κιόλας βήματα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε το χρόνο για να ενισχύσει το σύστημα υγείας.

 

«Ενδιάμεσο» πρόγραμμα από Γεννηματά για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία

«Ενδιάμεσο» πρόγραμμα από Γεννηματά για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία
Δέκα προτάσεις για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις τον τουρισμό και για το πως θα μείνει η κοινωνία όρθια με ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο με άμεσες δράσεις για το 2020

Την πόρτα της σκληρής επίθεσης στην κυβέρνηση με την κατηγορία ότι δεν διαθέτει επεξεργασμένο σχέδιο για να μείνει η κοινωνία όρθια και ζωντανή η οικονομία ανοίγει το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζοντας το “Ενδιάμεσο πρόγραμμα” για το 2020.

Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και το επιτελείο της υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου, ότι δεν έχει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης λόγω κορονοϊού, ότι παλινωδεί, αμφιταλαντεύεται και ότι μόνο όταν “ο κόμπος φτάνει στο χτένι” εξαγγέλλει μέτρα ανεπαρκή και αποσπασματικά, πιστά στην γραμμή των συντηρητικών πολιτικών της. Η κυρία Γεννηματά μιλώντας για το “Ενδιάμεσο Πρόγραμμα” του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι είναι εμπροσθοβαρές, απόλυτα στοχευμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο. Υπενθυμίζει ότι δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί για το 2020, προτρέπει την κυβέρνηση να διεκδικήσει σθεναρά κονδύλια κατά προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογραμμίζει ότι  οι πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου του ΚΙΝΑΛ μπορούν να βρεθούν από :

  • Τα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 540 δις ευρώ που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα μας μπορεί να αντλήσει ποσά για το ΕΣΥ, την επιδότηση της απασχόλησης και τις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 7 δις ευρώ.
  • Την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
  • Το απόθεμα -μαξιλάρι, τώρα που η ΕΚΤ μας εξασφαλίζει φθηνό δανεισμό. Να αξιοποιήσουμε τουλάχιστον μέρος του αποθέματος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει μεταξύ άλλων 10 στοχευμένες παρεμβάσεις:

1ον Στήριξη του ΕΣΥ

  • Με την πλήρη εφαρμογή της «πρώτης γραμμής» για τον έλεγχο του COVID-19, αξιοποιώντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ως πρώτο βήμα για ένα σύγχρονο, καθολικό σύστημα Π.Φ.Υ. στην χώρα μας.
  • Με την ασφαλή επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Με ειδικά μέτρα για τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Με νέες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών όπου είναι ανάγκη.
  • Εντάσσοντας τους υγειονομικούς στα βαρέα & ανθυγιεινά ως αναγνώριση της προσφοράς τους.

2ον Επιδότηση Εργασίας.

  • Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.
  • Με «αντάλλαγμα» να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και όρους εργασίας.
  • Πρόγραμμα που αφορά 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

3ον Μέριμνα για τους ανέργους

  • Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, και διεύρυνση του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ.
  • Κανείς άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας ως το τέλος του χρόνου.

4ον “Ζωντανές” επιχειρήσεις

  • Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
  • Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δις ευρώ.
  • Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.
  • Μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

5ον Ειδικά προγράμματα για τους αγρότες

  • Προκαταβολή ενισχύσεων μέσα στον Μάιο ύψους 850 εκ. ευρώ. Με ταμειακή διευκόλυνση που θα συμψηφισθεί αργότερα με τις ενισχύσεις του 2020.
  • Ειδική εισοδηματική στήριξη κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis (όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες)
  • Επιδότηση μισθού και εργόσημου, για να εργαστούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ως εργάτες γης.

6ον Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση

  • Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωτόκολλα και υποδομές για την προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων.
  • Μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές.

Αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 χρόνια.

  • Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών.
  • Κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά χωρίς επίδομα ανεργίας. Και χορήγησή του για τους υπόλοιπους το φθινόπωρο χωρίς όριο ενσήμων.
  • Ειδικά μέτρα στήριξης των μεταφορών και της ακτοπλοΐας.

7ον Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς

  • Παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του έτους.
  • Σύσταση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης για τους οικονομικά ασθενέστερους.

8ον Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με αιχμή τις Κοινωνικές υποδομές και το ψηφιακό κράτος

  • Με την αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
  • Για τις άμεσες ανάγκες στις Κοινωνικές υποδομές.
  • Για την ενίσχυση των μέσων της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Για την ανάπτυξη της ευφυούς επιχειρηματικότητας, τις υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη, την σωστή κατάρτιση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες.
  • Την ολοκλήρωση των ώριμων μεγάλων μεταφορικών υποδομών.

9ον Ειδικό Πρόγραμμα για τον Πολιτισμό

  • Με πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας.
  • Με προαγορά από το κράτος παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live-streaming.
  • Με επιδότηση εισιτηρίων για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.
  • Με δημιουργία Ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής, για την στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων.

10ον Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  • Γενναία ενίσχυση των ΟΤΑ από την πολιτεία, λόγω κατάρρευσης των εσόδων τους και ανταποδοτικών τελών. Με δύο ακόμη μηνιαίες δόσεις των ΚΑΠ
  • Κατά προτεραιότητα στήριξη με ειδικό Πρόγραμμα των μικρών νησιών
  • Ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” με στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να λειτουργεί ως μονάδα κοινωνικής φροντίδας.