Μητσοτάκης για ΕΕ: “Oι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις” – Βρούτσης: “Με 25% έκπτωση οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών”

Μητσοτάκης για ΕΕ: "Oι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις"

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη ενώ επέμεινε στην έκδοση κορονό-ομολόγου – Το μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αδιέξοδη ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορονοϊό, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Με σημερινό μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ενιαία λύση με “γενναίες αποφάσεις”.

“Η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Oι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!” ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Prime Minister GR

View image on Twitter

Ο πρωθυπουργός τόνισε χθες με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Η Γερμανία και οι δορυφόροι της, με πρώτη την Ολλανδία αλλά και τη Φιλανδία και την Αυστρία, αρνήθηκαν εκ νέου κατηγορηματικά την έκδοση κορονο-ομόλογου, ενώ το μπλοκ του Βερολίνου απέρριψε και την πρόταση για ενεργοποίηση εργαλείου δανειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που δεν θα περιελάμβανε μνηνόνιο δεσμεύσεων-πρόταση, κάτι που φαίνεται πως δεν απορρίπτει η ΕΚΤ.

Απέναντι στο μπλοκ του Βορρά, Ιταλία –κυρίως- και Ισπανία αντέδρασαν με σφοδρότητα, αρνούμενες να ψηφίσουν το Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής, με αποτέλεσμα το μόνο που κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί να είναι να υπάρξει ένα δεκαπενθήμερο εντός του οποίου θα υπάρξουν νέες προτάσεις για την εξεύρεση κοινής λύσης.

 

Βρούτσης: “Με 25% έκπτωση οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών”

Βρούτσης: "Με 25% έκπτωση οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών"

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε πως κυβέρνηση διευρύνει συνεχώς την περίμετρο δέσμης μέτρων στήριξης.

Σε δήλωση που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι κυβέρνηση διευρύνει συνεχώς την περίμετρο δέσμης μέτρων στήριξης για την πανδημία του κορονοϊού.

“Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη στήριξη των επιστημονικών κλάδων της χώρας και, συγκεκριμένα, στους έξι βασικούς: των δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτών και ερευνητών”, είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι η στήριξη στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δέσμης υποστηρικτικών μέτρων ανακούφισης, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκινούν άμεσα την εφαρμογή τους.

“Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι”, αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

“Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων” εξηγεί ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο. Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.

“Η διαδικασία της επιταγής κατάρτισης voucher ως μέσο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους, είναι θεσμοθετημένη διαδικασία από το 2011. Μία διαδικασία, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων, μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφάνεια και ελευθερία που έχει ο ωφελούμενος στην εφαρμογή της”, υπογραμμίζει ο Υπουργός Εργασίας.