Μητσοτάκης από Κρήτη: Και νέες φρεγάτες και νέα σπίτια – Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι υποψήφιοι. Ετοιμάζουν τουλάχιστον ένα debate

Μητσοτάκης από Κρήτη: Και νέες φρεγάτες και νέα σπίτια

Περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός. Προανήγγειλε μέτρα αντίστοιχα της Εύβοιας. Ο διάλογος με δημοσιογράφο για τις φρεγάτες.

Στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, βρέθηκε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή Χουδέτσι του Δήμου Αρχάνων Αστερουσίων και το Αρκαλοχώρι, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη και  τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη κι αφού εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του 65χρονου και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες, είπε οτι “η ελληνική Πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών”.

“Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.”

Μητσοτάκης από Κρήτη: Και νέες φρεγάτες και νέα σπίτια

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι και για επίσκεψη στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.

“Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο. Έχει ήδη εκταμιευτεί άμεση ενίσχυση ύψους 1 εκατ. για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της” δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε οτι  “μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα “Εστία” σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους”.

Μητσοτάκης από Κρήτη: Και νέες φρεγάτες και νέα σπίτια

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που αφορούν στα σχολεία. Δυστυχώς, έχουμε σημαντικές ζημιές στα σχολεία μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά τα οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την πανδημία να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να γυρίσουν στις αίθουσές τους το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά» σημείωσε.

Μητσοτάκης από Κρήτη: Και νέες φρεγάτες και νέα σπίτια

«Να προσθέσω τελειώνοντας ότι επειδή μέσα από κάθε τέτοια φυσική καταστροφή γεννιούνται και ευκαιρίες, είναι μια ευκαιρία αγαπητέ μου δήμαρχε, και μέσα από το ειδικό χωρικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως δρομολογείς αλλά και μέσα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο να δούμε παρεμβάσεις ειδικά στο Αρκαλοχώρι που θα βελτιώσουν την οργάνωση της ίδιας της πόλης, θα την κάνουν πιο όμορφη, πιο λειτουργική το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα που τού απηύθυνε δημοσιογράφος “νέα σπίτια για τους πληγέντες ή νέες φρεγάτες” ο πρωθυπουργός απάντησε :”Νέες φρεγάτες σίγουρα και νέα σπίτια. Το ένα δεν υποκαθιστά το άλλο”.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι υποψήφιοι – Ετοιμάζουν τουλάχιστον ένα debate

Αν δεν είχε δημιουργηθεί το ΚΙΝΑΛ, σήμερα δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ, λέει στο Open η Φώφη Γεννηματά

Τα μαχαίρια τους ακονίζουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής που ετοιμάζονται για μια έντονη προεκλογική περίοδο με ορίζοντα την 5η Δεκεμβρίου όταν θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος ήδη έχουν σηκώσει τους τόνους ενώ Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης τηρούν στάση αναμονής.
Ξεκάθαρη είναι η προεκλογική στρατηγική της Φώφης Γεννηματά.
Όπως έλεγε στο ethnos.gr στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ η στρατηγική της συνοψίζεται στις λέξεις «Θεσμικότητα», «Διαφάνεια» και «Αυτονομία».

Η κ. Γεννηματά επιμείνει πως το κόμμα πρέπει να μείνει πολιτικά αυτόνομο και όπως χαρακτηριστικά μας είπε συνεργάτης της στόχος είναι η «μετάτροπη της παράταξης σε μία δύναμη αντάξια της ιστορίας της και της ανάγκης του λαού. Να μην γίνουμε μία παράταξη δεκανίκι. Μακριά από εμάς αυτές οι συζητήσεις».

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, μιλώντας στο Open η κ. Γεννηματά σήκωσε το γάντι λέγοντας πως «αν το 2015 δεν είχε δημιουργηθεί το ΚΙΝΑΛ, σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε» και τονίζοτας ότι είναι η μόνη που έχει αποδεδειγμένα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος το οποίο παρέλαβε σε «παρακμή».

Απαντώντας στην κριτική του συνυποψήφιού για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου ότι «το κόμμα απέτυχε» και πως εκείνη δεν του έδωσε τον παλμό που είχε υποσχεθεί και ότι ΚΙΝΑΛ πρέπει να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η κυρία Γεννηματά απάντησε: «Το ΚΙΝΑΛ δημιουργήθηκε από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, επομένως από αυτή την άποψη έχει πετύχει».

«Όταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ το 2015 παρέλαβα μία παράταξη η οποία ήταν σε παρακμή και βαθιά διχασμένη, με ποσοστά που άφηναν το κόμμα έξω από τη Βουλή. Όλο αυτό το διάστημα κατάφερα να ενώσω τις προοδευτικές δυνάμεις με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες. Σήμερα έχουμε μεγάλη ανανέωση, πολύ σημαντικές προγραμματικες επεξεργασίες και ένα σύγχρονο αφήγημα για τη χώρα», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Είμαστε έτοιμοι, απέναντι σε αυτή τη βαθιά συντηρητική κυβέρνηση για να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα για εμάς», πρόσθεσε.

Για το αν πιστεύει ότι η νίκη της θα είναι από τον πρώτο γύρο δήλωσε. «Είναι πολλοί οι υποψήφιοι και θα είναι δύσκολο να πάρει κάποιος πάνω από το 50%, οπότε αναμένεται δεύτερος γύρος».

Ερωτηθείσα αν η πόρτα της είναι ανοιχτή και όσον αφορά στα άλλα κόμματα, για κάποιο ενδεχόμενο συνεργασίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι «έχουμε ομόφωνα αποφασίσει αυτόνομη πορεία. Εμείς συζητάμε για συνεργασίες μόνο στον βαθμό που θα πάρουμε την διαχείριση της δικής μας εντολής και μπορούμε να επιβάλλουμε τη δική μας πολιτική». Σε ερώτημα για το τι θα κάνει εάν δεν κερδίσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος η ίδια ξεκαθάρισε «ότι πιστεύει ξεκάθαρα στη νίκη», όμως πρόσθεσε ότι «στο αίμα μου κυλά το ΠΑΣΟΚ και αυτό θα πρέπει να το ερωτηθούν οι άλλοι συνυποψήφιοι».

Η τακτική των άλλων υποψήφιων

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ποντάρει στο… παλιό ΠΑΣΟΚ για να εξασφαλίσει τη νίκη. Μιλώντας στο Open έκανε λόγο για επιστροφή στα χρώματα, τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να σας πω ότι έχω σκεφτεί και θα το πω σε εσάς πρώτη φορά αλλά θα το επαναλάβω στην Κεντρική Επιτροπή με ανάλυση ότι δεν θα είμαι μόνος μου. Θα προτείνω δύο θέσεις αντιπροέδρων, μονίμων αντιπροέδρων στο κόμμα. Ο ένας ή η μία θα έχει να κάνει με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και του κόμματος, ο άλλος θα έχει τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα και ο τρίτος ή τρίτη θα έχει την ευθύνη του προγράμματος μας που πρέπει να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα, πηγαίνοντας προς τις εκλογές 2022-2023 και μετά θα πάψει να υπάρχει. Δηλαδή ο τρίτος αντιπρόεδρος θα είναι για έως τις εκλογές. Από το συνέδριο έως τις εκλογές. Με μία συλλογική ηγεσία που θα έχει συνδυασμό εμπειρίας και δύναμης που φέρνουν τα νιάτα, πιστεύω και με τον πολιτικό μας λόγο, με τα σύμβολά μας, το χρώμα μας, τον ήλιο, με το όνομά μας για το οποίο είμαστε υπερήφανοι», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τηλεόραση του Open.

«Η επιστροφή  του ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο απαιτεί, λοιπόν, νέες ιδέες, σύγχρονο σχέδιο, και ηγεσία  ικανή να ενσαρκώσει την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, τον πραγματισμό και τον  ορθολογισμό. Μακριά από τον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό των ψευδεπίγραφων σφετεριστών της σοσιαλδημοκρατίας. Μακριά από το δήθεν μεταρρυθμιστικό και δήθεν κεντρώο προσωπείο των δυνάμεων της συντήρησης. Και μακριά, τέλος, από σκουριασμένες αντιλήψεις και ψευδεπίγραφες δήθεν προοδευτικές απόψεις με τις οποίες ταυτιστήκαμε. Γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι η δράση στο παρόν με το βλέμμα στο μέλλον, όχι η νοσταλγία των χαμένων πολιτικών παραδείσων. Είμαστε ζωντανός πολιτικός οργανισμός που αναπτύσσεται και εξελίσσεται δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν είμαστε ούτε χώρος μνήμης ούτε χώρος απόδοσης τιμών. Οφείλουμε να διαθέτουμε πάντοτε πρόταση εξουσίας», έγραψε σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη έλεγε πως ο ευρωβουλευτής θα παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις και την πλατφόρμα του σε μία ανοιχτή δημόσια εκδήλωση το προσεχές διάστημα.

Τα δεδομένα έως τώρα

Στις 5 Δεκεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 12 του μηνός.
Η σχετική ομόφωνη εισήγηση προέκυψε από τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) και θα επικυρωθεί και επισήμως στην Κεντρική Επιτροπή της ερχόμενης Κυριακής.

Εκεί θα γίνει και η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων των τεσσάρων διεκδικητών, δηλαδή των Φώφης Γεννηματά, Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου και Χάρη Καστανίδη.

Σημειώνεται πως η εισήγηση της Επιτροπής αναμένεται περάσει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία αφού όλοι οι υποψήφιοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται χρόνος προκειμένου να οργανωθεί η εκλογή με όρους αξιοπιστίας.  Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν στο ethnos.gr πως θεωρείται δεδομένα ένα τηλεοπτικό debate ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία και για άλλα ή άλλο.