
Πριμοδότηση ιδιωτικών κλινικών και κλείσιμο νοσοκομείων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ειδικά στην επαρχία, που θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος πλήρωσε ακριβά το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και θνητότητα λόγω ανεπαρκούς κυβερνητικού προγραμματισμού.
«Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους και να περιμένουμε να έχουμε 3 καλά νοσοκομεία, δεν γίνεται αυτό. Εμείς με το που θα τελειώσει η πανδημία θα ζητήσω από μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να μας κάνει μία συνολική και ειλικρινή αποτίμηση τι πήγε καλά και τι δεν πήγε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην Καθημερινή με αφορμή τα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.
Αφού αναφέρθηκε σε προληπτικά μέτρα «πρώτης προτεραιότητας», όπως είναι η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μίλησε για νοσοκομεία δύο ταχυτήτων: τα μεγάλα νοσοκομεία στα αστικά κέντρα και τα περιφερειακά. «Μερικές φορές έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε», δήλωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για συγχωνεύσεις. «Δεν γίνεται να έχουμε κλινικές που θα κάνουν μόνο ένα χειρουργείο το μήνα», πρόσθεσε στο ίδιο ύφος ο κ. Μητσοτάκης.
Οι δηλώσεις του στο βίντεο που δημοσίευσε η ίδια η εφημερίδα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.
«Δεν θα πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη»
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν, πλέον, τους ανεμβολίαστους, καθώς «δεν θα πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη». «Η χώρα δε θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης δε, απέρριψε την κριτική ότι επιχειρήθηκε η εξαγορά της νεολαίας με το δώρο των 150 ευρώ και αναρωτήθηκε αν πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια, που θα γίνουν εκλογές, θα θυμάται η νεολαία τα 150 ευρώ
«Υγειονομικό σαμποτάζ από ΣΥΡΙΖΑ»
Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για «υγειονομικό σαμποτάζ». «Εγώ μπορώ να δεχθώ ότι ένας αντιεμβολιαστής, φιλοσοφικά αντίθετος στην ιδέα του εμβολίου, καλεί τον κόσμο σε μία διαδήλωση. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι κάποιος ο οποίος πιστεύει στα εμβόλια και λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε να λέει «αναλαμβάνω και το ρίσκο και ταυτόχρονα διαδηλώνω κιόλας». Αυτό είναι αδιανόητο για εμένα», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Αυτό συνιστά αυτό που έγινε στη χώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε, ότι υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα, ασυγχώρητο. Θα έχουμε την ευκαιρία και μπορούμε να αντιπαρατεθούμε πολιτικά για πολλά ζητήματα. Να αντιπαρατεθούμε για το εργασιακό, να αντιπαρατεθούμε για την παιδεία. Να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω σε μία υγειονομική κρίση και να μην κάνουμε τίποτα για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης; Για εμένα είναι βαθιά, βαθιά ανήθικη συμπεριφορά. Αλλά από εκεί και πέρα, ο καθένας προφανώς κρίνεται για αυτά τα οποία κάνει».
Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, και απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση έβαλε την αστυνομία να δέρνει τους νέους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η κεντρική στρατηγική (τους) ήταν: «ανοίγετε, θέτετε σε κίνδυνο την υγεία. Κλείνετε, καταστρέφετε την οικονομία». Αλλά νομίζω ότι αυτό τελικά έχει ίσως λιγότερη σημασία, διότι τελικά αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς αν αυτή η στρατηγική είχε αποτέλεσμα. Απλά επειδή έχει μια ιστορική αξία πάντα να κάνουμε έναν απολογισμό του τι έγινε και τι δεν έγινε, προσωπικά αυτά είναι ζητήματα τα οποία νομίζω ότι καταγράφονται. Και πρέπει να καταγραφεί η στάση του καθενός απέναντι σε μία κρίση η οποία έρχεται μια φορά στα 100 χρόνια».
Τι είπε ο πρωθυπουργός για τον Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε πως μιλάει κανονικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Βεβαίως μιλάμε κανονικά. Μιλάμε με όλους. Και όλοι πρέπει να μιλούν με όλους. Είναι και μια συζήτηση ενδιαφέρουσα, η οποία έγινε και στην Ευρώπη με αφορμή την σχέση μας με την Ρωσία. Η Αμερική μιλάει, ο Πρόεδρος Biden μιλάει με τον Πρόεδρο Putin. Γι’ αυτό κι εγώ συντάχθηκα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το στρατόπεδο αυτών που λένε ότι, «ναι, πρέπει να έχουμε δίαυλο επικοινωνίας και με την Ρωσία σε ανώτατο επίπεδο», χωρίς να σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις στη στρατηγική μας. Δεν θα μιλάμε με την Τουρκία; Βεβαίως θα μιλάμε. Και αν υπάρχει λόγος, βεβαίως θα σηκώσω το τηλέφωνο να του μιλήσω (του κ. Erdogan) και βεβαίως το ίδιο θα κάνει και αυτός. Όπως υπάρχουν βέβαια και τα κανάλια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Από τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη σχέση που έχουν οι δύο Υπουργοί -ο κύριος Δένδιας και ο κύριος Çavuşoğlu επικοινωνούν τακτικά».
Ο απολογισμός των δύο χρόνων από την επικράτηση στις εκλογές
Κάνοντας έναν απολογισμό των δύο χρόνων από την επικράτηση στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πρέπει να σας πω ότι ήταν τόσο πυκνό αυτό το διάστημα των δύο ετών που και εμένα μου κάνει εντύπωση πόσο γρήγορα πέρασε ο χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι η χαρά από την εκλογική νίκη διαρκεί ελάχιστα και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αρχίζεις και αντιλαμβάνεσαι το βάρος της ευθύνης που οι Έλληνες πολίτες εναπόθεσαν στους ώμους σου».
«Για εμένα η πρώτη μου προτεραιότητα μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να είμαι απολύτως σίγουρος ότι με πολύ μεγάλη ταχύτητα θα μπορέσουμε να οργανώσουμε τις δομές της κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Η επιλογή δηλαδή των Υπουργών, των Υφυπουργών, αλλά και η ψήφιση του πρώτου νόμου περί επιτελικού κράτους, μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε την υποδομή πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να χτίσουμε την εκτέλεση του έργου μας. Αλλά επειδή είχε προηγηθεί μεγάλη προετοιμασία πριν από την ημέρα των εκλογών, ήταν μια προετοιμασία που δεν ήταν αποτέλεσμα αλαζονείας αλλά ευθύνης απέναντι στη σοβαρή προοπτική να κερδίσουμε τις εκλογές, νομίζω ότι πολλά πράγματα πήγαν, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο διάστημα, όπως τα είχαμε σχεδιάσει», σημείωσε.
Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου – Ανησυχία για τα κρούσματα σε κέντρα διασκέδασης – Εντείνονται έλεγχοι και εμβολιασμοί

Τηλεδιάσκεψη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την πρόοδο των εμβολιασμών θα γίνει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τρία είναι τα σημεία που φαίνεται να απασχολούν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση. Πρόκειται για κάποια αύξημενα κρούσματα σε νησιά, την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη αλλά και το γεγονός των μεγάλων συρροών σε κέντρα διασκέδασης που καταδεικνύει πως δεν τηρούνται τα μέτρα.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη στο Μαξίμου θα συζητηθεί η συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, αφενός με το να γίνει μια προσπάθεια για να πεισθεί ο κόσμος ως προς το το να κάνει το εμβόλιο, και αφετέρου να επισημανθούν δυσπρόσιτες περιοχές προκειμένου να μεταβούν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής καθώς όπου κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα θα παίρνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τον χάρτη επικινδυνότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εάν μια περιοχή περάσει στο κόκκινο αυτομάτως σταματά η μουσική στα μαγαζιά και επιστρέφουμε σε όριο 4 ατόμων ανά τραπέζι.
Παράλληλα προκρίνεται η εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνωστισμός, όπως κέντρα διασκέδασης και μπιτς μπαρ.