Μητσοτάκης: Άμεσα μέχρι 20.000 ευρώ με ένα κλικ- Στεγαστική συνδρομή μέχρι 150.000 ευρώ – Γεννηματά σε Τασούλα: Να γίνει προ ημερησίας αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών. Οριζόντια μέτρα στην Εύβοια. Τα δασαρχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιτροπή με επικεφαλής τον Σταύρο Μπενο για την Εύβοια. Πως σχολίασε τις προτάσεις Τσίπρα

Τα άμεσα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, αλλά και το σχέδιο ανασυγκρότησης και αναδάσωσης των καμμένων περιοχών, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα μέτρα θα εξειδικεύσουν στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ωστόσο ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη το βασικό περίγραμμα.

Δήλωσε επίσης ότι στην Εύβοια τα μέτρα θα ισχύσουν οριζόντια για όλους, ενώ ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για την ανασυγκρότηση της βόρειας Ευβοιας με επικεφαλής τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Σταύρο Μπένο.

Ανακοίνωσε επίσης θεσμικές αλλαγές όπως η ενσωμάτωση των δασαρχείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ σχολίασε και όσα πρότεινε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με το βαθμό φθοράς.

Τόνισε ότι το επίδομα αυτό των 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ θα δίνεται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, με εκταμίευση λίγες ημέρες μετά. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, ενοποιούνται τα επιμέρους προγράμματα κρατικής αρωγής σε μία πλατφόρμα και ο πολίτης με μία αίτηση, με ένα κλικ, θα λαμβάνει την κρατική ενίσχυση.

Οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή, ενώ για τα ακίνητα τους θα λάβουν αμέσως 22.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τις ζημιές. Και οι αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν τις ίδιες προκαταβολές. Θα δοθεί επίσης ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για καλλιέργειες, πέραν των αποζημιώσεων που θα δώσει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες για την παραγωγή τους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις σε πυρόπληκτες περιοχές απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται ασφαλιστικές φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις, καθώς και πλειστηριασμοί.

Οι πυρόπληκτοι θα λάβουν επίσης επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν οι κατοικίες τους.

Στην Εύβοια και συγκεκριμένα στους δήμους Μαντουδίου και Ιστιαίας αυτά τα μέτρα θα ισχύουν για όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα αν υπέστησαν ζημιές, ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουνδ δυνατότητα αναστολή συμβάσεων εργασίας για 3 μήνες

Ξεχωριστή μέριμνα θα υπάρξει για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσουν άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών και προανήγγειλε ότι με ΠΝΠ που θα δημοσιευτεί αύριο θα εφαρμοστούν μία σειρά από καινοτομίες για την επιτάχυνση των έργων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι δασικές υπηρεσίες μεταφέρονται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονται μέσα σε 30 ημέρες.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεση του να κάνει την κοινωνία των πολιτών συμμέτοχη στην αναδάσωση, με το θεσμό του αναδόχου. “Ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι θα μπορούν να αναλάβουν έργα αποκατάστασης περιοχών και δασών, δηλαδή με γρήγορη διαδικασία να καταθέτουν μελέτη και μόλις εγκριθεί θα προβαίνουν στο έργο”, είπε.

Σημείωσε ότι το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 224 εκ για αναδάσωση και εφόσον κριθεί απαραίτητο ο προϋπολογισμός αυτός θα αυξηθεί.

Απάντησε δε αρχικά εμμέσως στον κ.Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ηδη στο προηγούμενο υπουργικό, πριν τις πυρκαγιές, είχε εγκριθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πολιτικής προστασίας, με την ίδρυση 13 περιφερειακών κέντρων και παρεμβάσεις πρόληψης στα δάση

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι “οφείλουμε ειδικά για την Εύβοια ένα νέο ξεκίνημα” και ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά τη μεθεπόμενη ημέρα, όπως είπε. “Πρότεινα και επικεφαλής θα είναι ο Σταυρος Μπένος, ένας πολιτικός που ως δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας μετά το σεισμό του 1986, ως υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε τα ΚΕΠ και ως ενεργός πολίτης έχει εργαστεί για προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού”, είπε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργος αναφέρθηκε ευθέως στη συνέντευξη τύπου του κ.Τσίπρα: “Ακουσα κάποιες γενικές προτάσεις με τις οποιες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς, μερικές γίνονται ήδη πράξη όπως ακούσατε. Εννοείται ότι οι εκπρόσωποι αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτοι στις πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης. Αλλωστε και χθες είπα ότι αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους. Κάθε θετική συμβουλή είναι καλοδεχούμενη.”

Βίκυ Σαμαρά

 

Γεννηματά προς Τασούλα: Να γίνει προ ημερησίας αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα να γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με θέμα τις καταστροφικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές αλλά και των μέτρων στήριξης των πληγέντων.

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα είχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε συνέχεια της σημερινής της δήλωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστιδη, η Φ. Γεννηματά ζήτησε να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με θέμα, «τις καταστροφικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές, το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν και τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα πρόληψης και πολιτικής προστασίας».

Νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε την άμεση αντικατάσταση των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, που για εκείνη αποτελεί το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης, αλλιώς όπως σημείωσε, «η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».