Μηταράκης: Η επίταξη εκτάσεων γης είναι μέτρο έκτακτης ανάγκης – Φορολογικές δηλώσεις 2020: Η Εφορία δεν χωρίζει τα ζευγάρια – Οικονομία: Τελείωσε το επτάμηνο του μέλιτος! Τώρα;

Ο υπ. Μετανάστευσης μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας των νέων κλειστών δομών, τις κάρτες εισόδου-εξόδου και τις αποζημιώσεις των ιδιωτών

Μηταράκης: Η επίταξη εκτάσεων γης είναι μέτρο έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα Δευτέρα το σχέδιό της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό με την επίταξη εκτάσεων γης για τη δημιουργία κλειστών δομών για τους αιτούντες άσυλο σε Λέρο, Κω, Χίο, Λέσβο και Σάμο και ήδη έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσειςαπό τις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την απόφαση της κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας των δομών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δεδομένο, έχει συζητηθεί με τις τοπικές αρχές. Έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει η συζήτηση και να δώσουμε λύσεις, όπως μας ζητούσε ο κόσμος. Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες, απέναντι στους Έλληνες

Με τα ανοικτά κέντρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη νέα διαδικασία ασύλουπου λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου και που μας επιτρέπει οι νέες αφίξεις να κρατούνται για κάποιο διάστημα, οι παραβατικές συμπεριφορές και όσοι είναι προς επιστροφή, επίσης να κρατούνται.

Τα επιτάσσουμε για τρία χρόνια αυτά τα κέντρα και θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης. Οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, θα κλείσουν.

Από 40.000 ανοικτές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στα 5 ελληνικά νησιά, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει πλέον τις μισές και μάλιστα κλειστές. Ουσιαστικά μία αποσυμφόρηση των νησιών κατά 50%.

Πολλοί από όσους φύγουν, θα έχουν πάρει ήδη άσυλο και μπορούν να μετακινηθούν νόμιμα. Κάποιοι θα επιστραφούν στην Τουρκία με τη διαδικασία ασύλου που ισχύει. Έχουμε προτάξει επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανοίξουμε διαδρόμους επιστροφών.

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα για να μην βλέπουμε τις εικόνες που είδαμε τελευταία στη Μόρια».

Ο τρόπος λειτουργίας των κλειστών δομών

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των νέων κλειστών δομών και στις κάρτες εισόδου-εξόδου:

«Οι νέες αφίξεις κρατούνται για 25 ημέρες και μπορούμε μέσα σε αυτό το διάστημα να δώσουμε τελική απάντηση αν δικαιούνται άσυλο ή όχι. Όποιος δεν παίρνει, μπορεί να κάνει προσφυγή. Επίσης έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά για 50 ημέρες. Η κάρτα εισόδου -εξόδου είναι για όσους δεν έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, δεν είναι προς επιστροφή και δεν είναι νέες αφίξεις. Το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά ώστε να μην επαναληφθούν εικόνες βραδινής παραβατικότητας.

Οι νέες δομές είναι μικρότερες, κλειστές, με τάξη, αυτόνομες ιατρικά με δικά τους ιατρεία ώστε να μην επιβαρύνουν τα τοπικά νοσοκομεία και με κανόνες υγιεινής. Χρειάζεται αποσυμφόρηση των νησιών, αποτρεπτική πολιτική προστασίας των συνόρων, επιστροφές στην Τουρκία και κλειστά κέντρα να φέρουν ασφάλεια στους κατοίκους.

Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε το πρόβλημα. Θα είμαστε καθημερινά σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως κάποιοι αιφνιδιαστήκαν αλλά η συζήτηση υπήρχε επί μήνες.

Όσο για τον περίφημο πλωτό φράχτη: Είναι πιλοτικός, αν λειτουργήσει θα επεκταθεί. Είναι θέμα του υπ. Εθνικής Άμυνας το πού θα τοποθετηθεί.

Πήραμε ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η επίταξη. »

 

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Η Εφορία δεν χωρίζει τα ζευγάρια

Μόλις 8.000 αιτήσεις για υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων

Τελικά η Εφορία δεν είναι αυτή που χωρίζει τα ζευγάρια. Οι έγγαμοι γυρίζουν την πλάτη στο «φορολογικό» διαζύγιο και προτιμούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Με την υποβολή κοινής δήλωσης οι σύζυγοι γλιτώνουν από τις παγίδες που κρύβουν έξτρα φόρο. Ο ένας μπορεί να καλύψει τον άλλο στα τεκμήρια αλλά στις αποδείξεις που θα λείπουν. Σε σύνολο 9 εκατομμυρίων φορολογούμενων, μόλις 8.000 αιτήσεις για υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την προθεσμία να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Η δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους δόθηκε για πρώτη φορά πέρυσι αλλά υποβλήθηκαν περίπου 30.000 χωριστές δηλώσεις. Από τη στιγμή μάλιστα που κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό η υποβολή χωριστής δήλωσης δεν έχει κανένα νόημα.  Σύμφωνα με τους  φοροτεχνικούς χωριστή δήλωση επιλέγουν να υποβάλουν όσοι  θέλουν να κρύψουν από τη σύζυγο ή το σύζυγο τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Εν τω μεταξύ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εγκαινίασε την έναρξη των διαδικασιών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εγκαινίασε  με την έκδοση του εντύπου Ε3 το οποίο συμπληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Ελάχιστες είναι οι αλλαγές που έγιναν στο έντυπο με βάση το οποίο υπολογίζονται τα καθαρά κέρδη των επιτηδευματιών ενώ εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί και το νέο έντυπο Ε1, το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη Μαρτίου.

Το έντυπο Ε3 που υποβάλλουν οι επιτηδευματίες  συνυποβάλλεται ηλεκτρονικά με το έντυπο Ε1 και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Στις περιπτώσεις συζύγων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται για καθένα από τους συζύγους/μέλη συμφώνου συμβίωσης όπου αυτό απαιτείται από τα επιμέρους εισοδήματά τους.
  •  Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία (1) κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.
  •  Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή N, κατά περίπτωση).
  • Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.
  • Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.
  •  Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3 εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου και Εγγραφής Φορολογουμένων της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
  •  Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία), σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.
  • Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, το έντυπο αυτό υποβάλλεται χωρίς να αναγράφονται ποσά. Σε περίπτωση που τα υπόψη νομικά πρόσωπα αποκτούν έσοδα μη φορολογούμενα, υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά.
  • Για τα γραφεία αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975 και τις ημεδαπές επιχειρήσεις που υπάγονται στις ίδιες διατάξεις, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται μόνο όταν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα. Οι ναυτικές εταιρείες του ν. 959/1979 στην περίπτωση που έχουν απαλλασσόμενο της φορολογίας εισόδημα υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζονται ανάλογα και για τις υπόλοιπες ναυτιλιακές εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 27/1975.
  •  Η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης, δεν επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις του Κ.Φ.Δ.

 

Οικονομία: Τελείωσε το επτάμηνο του μέλιτος! Τώρα;

  
οικονομία
Το καλό momentum στην οικονομία δημιουργήθηκε την προηγούμενη χρονιά με κορωνίδα εκλογές. Πλέον, όμως, έχει αρχίζει και ξεθωριάζει. Κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση.

Η οικονομία και τα στοιχεία που “μιλούν” από μόνα τους

Τα στοιχεία της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο είναι ενδεικτικά: Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν τον Ιανουάριο, με το 23% των νοικοκυριών να αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ το 22% προβλέπει μικρή βελτίωση. Το 22% των καταναλωτών (από 18%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 29% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Όλα αυτά τα νούμερα είναι εμφανώς καλύτερα από τα περσινά. Σε σύγκριση όμως με τους προηγούμενους μήνες δείχνουν μια κόπωση της ελληνικής κοινωνίας και κατά συνέπεια και της οικονομίας και αν αυτή η κόπωση συνεχιστεί τότε ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη της τάξης του 2,8% φέτος απομακρύνεται.

Τι πρέπει να γίνει για την οικονομία;

Την απάντηση την δίνει έμμεσα το ΙΟΒΕ: «Ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας ύστερα από μια περίοδο αρκετών μηνών, κατά τον οποίο είτε δεν αναμένονταν άμεσα, είτε δεν νομοθετήθηκαν δημοσιονομικές παρεμβάσεις που αφορούν στα νοικοκυριά. Ενδεχομένως αυτός ο παράγοντας να έχει εκ νέου τονωτική επίδραση στη συνέχεια του έτους, εφόσον υλοποιηθούν ορισμένες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν εξαγγελθεί (νέα μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης)», σημειώνεται στην σχετική έρευνα.

Με λίγα λόγια ο κόσμος πρέπει να δει τη διαφορά στην τσέπη του. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η ψυχολογία του κόσμου, ώστε να αυξηθεί και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στόχος δύσκολος αλλά όχι άπιαστος, αρκεί βέβαια να επικεντρώνεται εκεί η οικονομική πολιτική. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις και οι φοροελαφρύνσεις είναι ο ένας δρόμος, ο άλλος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας με ικανοποιητικές συνθήκες και μισθούς.

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και θα είχε δίκιο. Ωστόσο, ακόμη οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται πολλές φορές σε θέματα της επικαιρότητας, για λόγους εντυπωσιασμού. Και μπορεί να μην έχει περάσει ούτε χρόνος από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα μέχρι να τελειώσει αυτός ο «αέρας αισιοδοξίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*