Μηνυτήρια αναφορά από έξι δικηγόρους για χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ – Έρχονται οι “νταντάδες της γειτονιάς” για βρέφη έως 2,5 ετών. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μηνυτήρια αναφορά από έξι δικηγόρους για χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά υπάρχουν «αποχρώσες ενδείξεις για την διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο».

ΔΕΗ: Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν έξι δικηγόροι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την διερεύνηση τυχόν τέλεσης εγκλημάτων, χειραγώγησης μετοχής εισηγμένης εταιρείας, απιστίας και παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν συνάγεται ότι υπάρχουν «αποχρώσες ενδείξεις για την διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο». Παράλληλα καταγγέλλουν και την «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος».

Οι δικηγόροι περιγράφουν στην αναφορά τους ότι η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να υποχωρεί χωρίς προφανή λόγο και από τα 10.50 ευρώ βρέθηκε την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στα 9,0200 ευρώ.

Σημειώνουν επίσης ότι μέσα σε εννέα συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια 6 εκατ. μετοχές που «αντιστοιχούν στο 5.5% του free float της ΔΕΗ».

Οι ίδιοι στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επικαλούνται σειρά δημοσιευμάτων αναφορικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Οι δικηγόροι που την υπογράφουν είναι ο Αγαμέμνων Τάτσης, Χρήστος Πετράκος, Γεώργιος Λιάπης, Κώστας Χαρίτου, Γιώργος Κακουλάκης και ο Λεωνίδας Στάμος.

Ολόκληρη η μηνυτήρια αναφορά:

«Πρόσφατα η Κυβέρνηση και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ανακοίνωσαν την πρόθεση για πραγματοποίηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε και δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο’ «Η άντληση των κεφαλαίων θα γίνει με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών (οι «Νέες Μετοχές»), με σκοπό τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).

Νέες Μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα (η «Δημόσια Προσφορά») και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος (η «Διεθνής Προσφορά», και από κοινού με τη Δημόσια Προσφορά η «Συνδυασμένη Προσφορά»). Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίού προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά.»

Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, «Στις 4 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οι χρηματιστηριακές εταιρείες έλαβαν mail από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το οποίο τους ζητούσε να της γνωστοποιήσουν όλες τις συναλλαγές των πελατών τους που σχετίζονται με την μετοχή της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστώσει το εάν υπήρξε inside trading και χειραγώγηση.

Στόχος της εποπτικής αρχής είναι το να καταδειχθεί το εάν κάποιοι επενδυτές γνώριζαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ πριν αυτή ανακοινωθεί.

Όπως είχαμε αναφέρει και στη στήλη της Παρασκευής, μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, και ενώ είχε ανακοινωθεί το «deal» για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie, η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να υποχωρεί χωρίς προφανή λόγο και από τα 10,50 ευρώ βρέθηκε την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ στα 9,0200 ευρώ. Μέσα στις εννέα αυτές συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια 6 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 5,5% του free float της ΔΕΗ. Όλα αυτά στην spot αγορά. Αλλά εάν κάποιος μελετήσει τις συναλλαγές στην αγορά Παραγώγων η υποψία για inside trading γίνεται σχεδόν βεβαιότητα.

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) λήξης Δεκεμβρίου 2021 της ΔΕΗ είχε ισχνό ή μηδενικό όγκο συναλλαγών. Ξαφνικά από τις 9/9, και ειδικά από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, ο όγκος και ο αριθμός των συναλλαγών στο Παράγωγο της ΔΕΗ εκτινάχθηκε και διατηρήθηκε στα ύψη μέχρι και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου. Με απλά λόγια οι έχοντες την πληροφορία επιδίωξαν να κερδίσουν και ανοίγοντας θέσεις στο Παράγωγο και ρευστοποιώντας στα ψηλά την μετοχή της ΔΕΗ.

Από τα ανωτέρω αναφερόμενα, συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για την διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλά και της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Θέτουμε υπόψη σας τα ανωτέρω καταγγελόμενα και ζητούμε τις κατά νόμον ενέργειες σας».

 

Έρχονται οι “νταντάδες της γειτονιάς” για βρέφη έως 2,5 ετών – Όσα πρέπει να γνωρίζετεΈρχονται οι “νταντάδες της γειτονιάς” για βρέφη έως 2,5 ετών – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η τροπολογία για τις Νταντάδες της Γειτονιάς κατατίθεται στη Βουλή και προβλέπει οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Τη φύλαξη βρεφών από δύο μηνών έως 2,5 ετών προβλέπει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» με τη σχετική ρύθμιση να κατατίθεται στη Βουλή.

Το πρόγραμμα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους, ενώ η πιλοτική εφαρμογή του αρχίζει τον Φεβρουάριο του 2022 σε δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι γυναίκες να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους, ενώ παράλληλα να μειωθεί η αδήλωτη εργασία μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως επιμελήτριες και επιμελητές.

Οι υποψήφιες νταντάδες

Για την υλοποίηση του προγράμματος, αρχικά θα δημιουργηθεί Μητρώο Επιμελητών και στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Θα εγγραφούν αρχικά οι επιμελητές και οι επιμελήτριες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια γνώσεων και δεξιοτήτων και στη συνέχεια οι γονείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στο Μητρώο Επιμελητών εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,

είναι Έλληνες πολίτες ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα εργασίας,

είναι απόφοιτοι/ες επαγγελματικής εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών των ειδικοτήτων Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασηςή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, Προσχολικής Αγωγής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ήείναι απόφοιτοι/ες κατ’ελάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες.

έχουν γνώσεις παροχής Α΄ Βοηθειών σε παιδιά.

έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.

δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης

δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς.

δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 Α.Κ., έκπτωση από την γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και γιατα αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων.

έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας.

Πώς θα γίνεται η επιλογή του/της νταντάς

Σε επόμενο στάδιο, οι γονείς θα επιλέξουν επιμελητή ή επιμελήτρια για το παιδί ή τα παιδιά τους με το οποίο θα συνάψουν συμφωνία συνεργασίας και θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνιαία οικονομική ενίσχυση.

Η επιλογή γίνεται από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και στην μεταξύ τους συμφωνία περιλαμβάνεται κατ’ ελάχιστον ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής, καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Κάθε επιμελητής ή επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Ποιοι δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση

Τα ωφελούμενα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι τα εξής :

μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη, με βρέφος ή νήπιο που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

γυναίκα, στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο που είναι εγγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργες.