Χαμόγελα, ειρωνείες προς την αντιπολίτευση και συγχαρητήρια προς… την κυβέρνησή του μοίρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ψελλίζοντας ελάχιστα λόγια αυτοκριτικής.
Ο πρωθυπουργός έθεσε τέσσερα ερωτήματα για να βάλει το πλαίσιο της συζήτησης και «κατάφερε» να μην προβεί σε σαφείς απαντήσεις για κανένα. Ζήτησε, πάντως, μια ήρεμη και ποιοτική συζήτηση, κουνώντας όμως το δάχτυλο προς την αντιπολίτευση και απορρίπτοντας εκ των προτέρων την όποια κριτική.
Τα τέσσερα ερωτήματα
- Είχαμε προετοιμαστεί για τις φετινές πυρκαγιές;
- Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος;
- Πώς θα στηριχθούν από εδώ και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες;
- Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης
Ο πρωθυπουργός, με προκλητικό τρόπο, ισχυρίστηκε ότι η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής για την φετινή αντιπυρική περίοδο ήταν καλύτερη από άλλες χρονιές, καλύπτοντας απόλυτα τον Νίκο Χαρδαλιά και εργαλειοποιώντας εκ νέου την τραγωδία στο Μάτι.
«Μετατρέψαμε την Πολιτική Προστασία από μια αδρανή υπηρεσία σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προσωπικό προϋπολογισμό και σχέδιο. Ας θυμηθούν όσοι μπορούν το όνομα του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά. Δεν το θυμάμαι προσωπικά, ούτε και η πλειοψηφία των βουλευτών» σημείωσε για να προσθέσει «ενεργοποιήθηκε το 112 μετά την τραυματική εμπειρία του 2018».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μαθηματικά Σκέρτσου περί 74 εναέριων μέσων, κάνοντας λόγο για «τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα», αλλά δηλώνοντας και διατεθειμένος να συζητήσει εάν τα μέσα αυτά ήταν αρκετά.
Συνεχίζοντας την αυτοαποθέωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφώνησε ότι δεν υπήρξαν παρά ελάχιστα λάθη στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, καλώντας… την αντιπολίτευση να υποδείξει ποια είναι τα λάθη στην αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών.
«Έγινε κάποιο λάθος; Ας μας πείτε και υποδείξτε μας πού έγινε το λάθος» υποστήριξε και επέρριψε τις όποιες ευθύνες για την τραγωδία στην κλιματική αλλαγή και τον καύσωνα. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι καταστροφές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο περίμενε η κυβέρνηση…
Με χαρακτηριστική αυταρέσκεια ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους, κουνώντας το δάχτυλο προς την αντιπολίτευση ότι δεν έχει πει τίποτα για αυτές και ομολογώντας κυνικά «δυστυχώς κάποιες ξέφυγαν».
Σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός, υποστήριξε ότι «η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια προσωπική ηθική στάση, ήταν μια πολιτική πράξη με μήνυμα. Είναι και ένα σύνθημα, ένα κάλεσμα να διδαχθούμε για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν όλα».
Αναφερόμενος στις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει από εδώ και στο εξής η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής μονάδας που θα επιχειρεί αποτελεσματικά μέσα στα δάση, παραπέμποντας, όμως τις περαιτέρω εξελίξεις στις… ελληνικές καλένδες.
Κατά τον πρωθυπουργό η νέα μονάδα «θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες και θα εκπαιδευτεί καλύτερα να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους και εάν δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι δεν έχω καμία δυσκολία να έρθω σε συνεργασία με άλλες χώρες να μας στηρίξουν τους κρίσιμους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου».
Επαναλαμβάνοντας το μοτίβο πως «τα δάση και τα σπίτια φτιάχνονται ξανά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, να σταματήσει η κριτική προς το 112, επαναφέροντας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, την τραγωδία του 2018.
«Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η κριτική στο 112 προσβάλλει ευθέως τη μνήμη θυμάτων, οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω και η ζωή ξαναδίνει ζωή σε όλα» είπε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι οικισμοί που άδειασαν σώθηκαν, αλλά αποκρύπτοντας ότι σώθηκαν κυρίως χάρη στις δραματικές προσπάθειες των ίδιων των κατοίκων, των εθελοντών και των πυροσβεστών.
«Επειδή θα σπεύσετε να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος. Είναι το επιτελικό κράτος που απάντησε επιτυχημένα σε μια σειρά από κρίσεις. Στον Έβρο, στον εμβολιασμό, προχώρησε στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας, πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, αλλά προσέξτε κ. Τσίπρα το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν και άλλοτε δεν το ανακαλύψαμε εμείς, είχε όμως άλλες επιδόσεις και είχε και άλλους εκπροσώπους» είπε σε άλλο σημείο, αφήνοντας αιχμές για στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Απαριθμώντας τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων σε Βόρεια Εύβοια και άλλες περιοχές, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικές δωρεές, αλλά και στους ανάδοχους δασών.
«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του κάλεσε… εμμέσως τους πολίτες να ασφαλίζουν την ακίνητη περιουσία για φυσικές καταστροφές.
Προς το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργούς θυμήθηκε και το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ, το οποίο είχε πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων εδώ και δύο χρόνια, ενώ ενημέρωσε ότι… συμφωνεί με αρκετά από τα σημεία του.
Ωστόσο, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το πόρισμα για να απαντήσει στην κριτική σχετικά με τα εναέρια μέσα και τους ασθενείς ανέμους που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.
«Το πόρισμα αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει θεοποίηση των εναέριων μέσων. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα και περισσότερα ενάερια μέσα, θα μεριμνήσουμε, όμως είναι λάθος να λέμε στους πολίτες ότι ένα ελικόπτερο ή ένα αεροπλάνο μπορεί να είναι διαθέσιμα πάνω από το σπίτι τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το πόρισμα επισημαίνει πως οι πυρκαγιές δεν μεταδίδονται μόνο σε συνθήκες έντονων ανέμων, καθώς οι συγκεκριμένες φωτιές δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα και αναπτύσσονται και σε συνθήκες μέτριων ανέμων.
Περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε
Με απάντηση προς τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις προτάσεις του ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως στρατηγική τη φυσική αναδάσωση στις περιοχές όπου υπήρχαν πεύκα, ωστόσο θα γίνουν τα απαραίτητα έργα στήριξης και ενίσχυσης των εδαφών, καθώς όπως είπε «η φυσική αναδάσωση είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος», ενώ θα γίνει τεχνητή αναδάσωση σε περιοχές όπου υπήρχαν δάση που δεν προσφέρονται για φυσική αναγέννηση ή κοντά σε οικισμούς και περιοχές όπως το Τατόι όπου υπήρχαν φυτά και δέντρα που δημιουργούσαν τεχνητό δάσος.
Όσον αφορά το θέμα των ανεμογεννητριών, είπε ότι χωρίς την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, δεν μπορούμε να πετύχουμε στον προκαθορισμένο χρόνο μηδενικούς ρύπους και ότι δεν θα τοποθετηθούν σε περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους ή όπου θα μπορούσε να διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον. Υποστήριξε ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν μόνο μέσα στη θάλασσα, όπως πρότεινε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, καθώς υπάρχουν μεγάλα βάθη στα ελληνικά νερά και για τον λόγο αυτό υπάρχει σχέδιο για πλωτές ανεμογεννήτριες, παρά το γεγονός όπως είπε ότι «είναι πολύ πιο ακριβές».
Τέλος, όσον αφορά τις αλλαγές χρήσεων, είπε ότι αυτές δεν συνδέονται με τις ανεμογεννήτριες και ισχυρίστηκε ότι τα δάση δεν απειλούνται από αυτούς που θέλουν τις ανεμογεννήτριες, αλλά από αυτούς που δεν τις θέλουν.
Όσον αφορά τη δήλωση του Φάνου Σπανού ότι «υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης», επέλεξε να διαβάσει τη δήλωση με την οποία την ανακάλεσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας.
Τέλος, με προφανή εκνευρισμό και αμηχανία, επέλεξε για μια ακόμη φορά να καταγγείλει την κυβέρνηση Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι και να τη συγκρίνει με τις εκκενώσεις των χωριών.
«Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
«Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιτιθέμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε:
«Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πώς θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».
Όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο και όσον αφορά την τεράστια φυσική καταστροφή που είχαμε αυτό το καλοκαίρι, και ότι απέτυχε μόνο «γιατί πέρασε μόνο κάτω από τον υψηλό πήχη που η ίδια είχε θέσει».
Επιλεκτικές απαντήσεις στην τριτολογία
Στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε να έχει προκλητική και ειρωνική στάση απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγοντας να απαντήσει σε λίγα και συγκεκριμένα ζητήματα. Μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε το επιτελικό κράτος, το οποίο είπε ότι θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, παραπέμποντας ουσιαστικά στο θέμα των εκλογών.
Επίσης, διέψευσε την αντιπολίτευση σχετικά με τον αριθμό των εναέριων μέσων. «Λέτε ψέματα για τα εναέρια μέσα», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. πήρε 4 ελικόπτερα, το Beriev και 8 τράκτορες, και επαναλαμβάνοντας ότι «είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ».
Εξάλλου, για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους κ. Κολοκούρη και Τσουβάλα. Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση έχει υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναβάθμισε τον κ. Κολοκούρη (από υπαρχηγό σε αρχηγό) και επανέφερε στην ενεργό δράση τον κ. Τσουβάλα ως γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, αν και δύο είχαν αναμιχθεί στο Μάτι. Όπως είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη Δικαιοσύνη επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης πήρε δύο φορές προαγωγή επί ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τους δασικούς χάρτες, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μας κληρονομήσατε μια κατάσταση με δεκάδες ενστάσεις». Τέλος, επανέλαβε τις απόψεις του για την Πολιτική Προστασία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει συγκεκριμένο σχέδιο και κάλεσε την αντιπολίτευση να προχωρήσει σε προτάσεις, απορρίπτοντας πάντως την ιδέα μιας ανεξάρτητης αρχής.