Με self tests το Πάσχα στο χωριό. Τα σενάρια του Μαξίμου για ανοικτές εκκλησίες, σχολεία, εστίαση – Δόκτωρ Τζέκιλ-μίστερ Χάιντ η κυβέρνηση σε ταυτόχρονα τηλεπαράθυρα! video

Διόδια Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Διόδια Εικόνες | Depositphotos®

Πρώτα ο Πρωθυπουργός έβαλε φρένο στη σεναριολογία για τους πιθανούς περιορισμούς και ελευθερίες στο φετινό Πάσχα, δίνοντας τη στάση αναμονής ως κεντρική γραμμή, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του tovima.gr.

 Με self tests το Πάσχα στο χωριό- Τα σενάρια του Μαξίμου για ανοικτές εκκλησίες, σχολεία και εστίαση

Έπειτα τα στελέχη του άρχισαν να διαμηνύουν ότι «δεν είναι της παρούσης» η συζήτηση, αποφεύγοντας εκτιμήσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση διανύει τη φάση της προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο και εκπονεί το πρώτο σχέδιο επί χάρτου, που περιλαμβάνει προς το παρόν τέσσερις κεντρικές παραμέτρους.

Ακόμα και αν εκκρεμούν σημαντικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την πρακτική εφαρμογή του πλάνου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου επιδιώκει μια εορταστική περίοδο αλλιώτικη σε σύγκριση με την περσινή με «ανάσες ελευθερίας».

Αυτό συνοπτικά ενδεχομένως να σημαίνει Πάσχα στο χωριό, ανοιχτές εκκλησίες αλλά όχι άνευ όρων, μαζική αξιοποίηση των ατομικών διαγνωστικών τεστ (self tests) και μπλόκο σε κάθε άλλη μεγάλη βαλβίδα αποσυμπίεσης, σε κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα.
Στην κυβέρνηση προσδοκούν να επικρατήσει ένα καλό σενάριο αποσυμπίεσης των πανδημικών δεικτών μετά τις 20 Απριλίου. Ταυτόχρονα, η αγωνία της εστιάζει και σε άλλα ζητήματα, στα οποία δεν θέλει να δει αναποδιές ή κωλυσιεργία: στη διαχείριση των ατομικών διαγνωστικών τεστ (self tests), στους ρυθμούς της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία» και στους αυστηρούς ελέγχους.
Αυτό που επιδιώκεται είναι η έγκαιρη προετοιμασία ενός… σχεδίου δράσης με προϋποθέσεις και κανόνες, προκειμένου να τεθεί υπόψη των ειδικών. Και η προδιάθεση είναι οι πολιτικές αποφάσεις να μην πάνε κόντρα στην τελική εισήγηση.

Οι προϋποθέσεις για το Πάσχα

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δεν προκύψουν δραματικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, η κυβέρνηση προκρίνει το Πάσχα στο χωριό, άρα την απελευθέρωση των υπερτοπικών ταξιδιών. Για την ακρίβεια, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι πολίτες, εξουθενωμένοι από τους περιορισμούς, δύσκολα κρατιούνται «μέσα» και θα επιδιώξουν συναντήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι είναι προτιμότερο να δοθεί συντεταγμένη διέξοδος αποσυμπίεσης.

1.Μία από τις κυρίαρχες σκέψεις δείχνει, όμως, ότι η άρση της απαγόρευσης για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις δεν θα αφορά τις εξαιρετικά φορτισμένες επιδημιολογικά περιοχές. Οι εξαιρέσεις αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει επιπλέον να δει πολλαπλές μετακινήσεις για κάθε πολίτη αλλά τη μετάβασή του από τον τόπο κατοικίας σε συγκεκριμένη πόλη – χωριό.
2.Με διάθεση διαλόγου με την Εκκλησία, αλλά και χωρίς να αποκλείει επιμέρους «συγκρούσεις», η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο «ανοιχτοί ναοί» αλλά με κανόνες. Το επικρατέστερο είναι να υιοθετηθεί μοντέλο «αγοράς», δηλαδή να τεθούν περιορισμοί στην παρουσία πιστών ανά τετραγωνικά και με ανώτατο αριθμητικό πλαφόν. Μια συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έχει ήδη γίνει και καθ’ οδόν προς τη Μεγάλη Εβδομάδα ο δίαυλος θα «ζεσταθεί».
3.Αλλος άξονας στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης αφορά την πλήρη αξιοποίηση των self tests. Με απλά λόγια, υπάρχει το σενάριο οι πολίτες να ταξιδέψουν στο μοντέλο που τα λυκειόπαιδα θα προσέρχονται στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα. Εξού και γίνεται αγώνας για την ομαλοποίηση το συντομότερο της τροφοδοσίας της αγοράς με τα γρήγορα τεστ και για το άνοιγμα της διαδικασίας – πλατφόρμας για όλους πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
4.Η τακτική της κυβέρνησης είναι να φρενάρει κάθε άλλο άνοιγμα δραστηριότητας. Ολα δείχνουν ότι δεν θα προκριθεί αίτημα προς την Επιτροπή για επανεκκίνηση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων (γυμνάσια, δημοτικά) ούτε για επαναλειτουργία της εστίασης που, εκτός απροόπτου, μετατίθενται χρονικά για μετά το Πάσχα. Ακόμα και με «κλειστή» διασκέδαση, πάντως, η ανησυχία της κυβέρνησης δεν εξαλείφεται αφού υπάρχει το θέμα της λειτουργίας ξενοδοχείων εκείνες τις ημέρες.

 

Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ η κυβέρνηση σε ταυτόχρονα τηλεπαράθυρα! video

Κορωνοϊός - Πελώνη: Σταματούν οι πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία - Απαγορεύεται  η εισόδος ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα | eirinika.gr

Άλλα λέει η Πελώνη, άλλα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα self tests. Και τα είπαν… ζωντανά στον τηλεοπτικό «αέρα», σε… διαφορετικές εκπομπές.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε το κυβερνητικό αλαλούμ με την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει πως οι μαθητές και οι καθηγητές των εσπερινών λυκείων θα προμηθευτούν τα self test το σχολείο τους και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να λέει πως θα τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε στον ANT1 και υποστήριξε ότι ήδη από χθες άρχισαν να συμπληρώνονται στην πλατφόρμα όλα τα ονόματα των καθηγητών, μαθητών, καθαριστριών και εργαζομένων στα κυλικεία τόσο των εσπερινών λυκείων όσο και των ΕΠΑΛ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι σήμερα Παρασκευή όλα τα στοιχεία θα έχουν συμπληρωθεί και θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ από τα φαρμακεία.

Η Πελώνη… είπε άλλα!

Την ίδια ώρα η Αριστοτελία Πελώνη μιλούσε στο OPEN και απαντώντας για το ίδιο θέμα είπε τα ακριβώς αντίθετα. Ότι δηλαδή, οι μαθητές των εσπερινών σχολείων θα παραλάβουν τα τεστ από τους διευθυντές τους στο σχολείο μέσα στο σαββατοκύριακο για να μπορέσουν να είναι έτοιμοι τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*