Με ψήφους μόνο από βουλευτές της Ν.Δ. πέρασε το ν/σ για την κάνναβη – Στις 28 Μαΐου ολοκληρώνεται πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους από 30 ετών

Με ψήφους μόνο από βουλευτές της Ν.Δ. πέρασε το ν/σ για την κάνναβη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας «ομηρία» από την κυβέρνηση με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι τροπολογίες και στο σύνολό του. Συγκεκριμένα, μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές το καταψήφισαν.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απείχε τελικά της ονομαστικής ψηφοφορίας, με αφορμή την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχει στην ψηφοφορία.

Η κυβίστηση της Ν.Δ. και η αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ακόμα μια κυβίστηση από την κυβέρνηση, καθώς η Νέα Δημοκρατία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πολέμησε με τον πιο σκαιό τρόπο αντίστοιχες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει πριν από μερικές εβδομάδες ο Άδωνις Γεωργιάδης να δείξει την τεράστια κωλοτούμπα ζητώντας… συγγνώμη από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τον Νίκο Καρανίκα.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας «ομηρία» από την κυβέρνηση με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αιτήθηκε ως ένα πρώτο βήμα τη διεξαγωγή τουλάχιστον της συζήτησης με πλήρη σύνθεση του Σώματος, όπως προβλέπεται και επιβάλλεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Ωστόσο, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, αντέτεινε ότι για τον τρόπο οργάνωσης της συζήτησης του νομοσχεδίου η απόφαση ήταν ομόφωνη της Διάσκεψης των Προέδρων.

Μετά από αυτή την αντιπαράθεση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας στο σχέδιο νόμου σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει πως εάν δεν επιστρέψει η λειτουργίας της Βουλής στην κανονικότητα, θα αποχωρήσει και από αυτή την ψηφοφορία.

Στις 28 Μαΐου ολοκληρώνεται πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους από 30 ετών

Στις 28 Μαΐου ολοκληρώνεται πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους από 30 ετών

Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου», η Διοίκηση αποφάσισε την αναστολή της υποβολής νέων αιτήσεων την Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 και ώρα 23:59.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, ενεργοποιήθηκε στις 7 Μαΐου και η επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανέρχεται στα 450 € μηνιαία για την πρόσληψη ανέργων και 550 € για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών).

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιφέρειες και ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλουν ηλεκτρονικά τις κενές θέσεις, προσδιορίζοντας την ειδικότητα και το επιθυμητό εκπαιδευτικό επίπεδο. Στη συνέχεια, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ υποδεικνύουν στην επιχείρηση τους κατάλληλους υποψηφίους, σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης και κατόπιν η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 12.000.000 € και θα καλυφθεί από πόρους του ΟΑΕΔ.

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/anoikta-programmata