Με φωτογραφίες… χτυπάει την ακρίβεια — Αλλαγή εκλογικού νόμου: Στις δηλώσεις Μητσοτάκη παρέπεμψε ο Βορίδης

Προεκλογική επίσκεψη στη λαχαναγορά του Ρέντη, υπό την κοινωνική πίεση για τις ανατιμήσεις, έκανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στη Βουλή, προκειμένου να υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των πολύ κατώτερων των περιστάσεων μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσε

Να αμβλύνει την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κοινή γνώμη για το τσουνάμι της ακρίβειας ψάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προεκλογικού χαρακτήρα επίσκεψή του, χθες το πρωί, στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όπου μίλησε με παραγωγούς και χονδρεμπόρους για την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η, κατά πρωθυπουργικούς συνεργάτες, πολύ πιθανή παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή, προκειμένου να υπεραμυνθεί της πολιτικής της κυβέρνησης στην Οικονομία, αλλά και του τελευταίου πακέτου μέτρων ανακούφισης που, όπως αποδείχτηκε, ήταν μόνο «ασπιρίνες» και σαφώς κατώτερο των περιστάσεων.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να πετάει την μπάλα μόνο στο γήπεδο της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, επανέλαβε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Επιπλέον, σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αρχή της πανδημίας, την ώρα που ο ίδιος, σε εθνικό επίπεδο, αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, αντίστοιχες των προτάσεών του των έξι σημείων για ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, ενώ, με το επιχείρημα περί κινδύνου εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών, επιμένει να μην εξετάζει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Πρόκειται για την επιλογή της κυβέρνησης που, ως γνωστόν, ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να δικαιολογήσει, αποδίδοντας τη μείωση της κατανάλωσης σε… «ψυχολογικούς λόγους» και όχι στην ακρίβεια και την ανέχεια των πολιτών.

Σήμερα το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου, αύριο το πρωί, να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ και, το ίδιο απόγευμα, να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Στο ενδιάμεσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έχει προγραμματιστεί από τις 12.30 μέχρι τις 2 μ.μ.

Γιάννης Μπασκάκης

 

Αλλαγή εκλογικού νόμου: Στις δηλώσεις Μητσοτάκη παρέπεμψε ο ΒορίδηςΟ υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης

Η κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου είπε στην Βουλή, παίρνοντας απόσταση από τις διαρροές στον τύπο.

Στις κατά καιρούς δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει πει σε συνεντεύξεις του πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου παρέπεμψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τοποθετούμενος στην Βουλή. Απάντησε έτσι στην κριτική που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ περί το ότι η κυβέρνηση αφήνει την σχετική συζήτηση «ανοιχτή».

Το θέμα έθεσε στην σημερινή συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Επισήμανε πως «είναι μεγάλη η συζήτηση που έχετε αφήσει και έχει γίνει στη χώρα όλο το τελευταίο διάστημα για την αναμενόμενη πια αλλαγή του εκλογικού νόμου που εσείς αλλάξατε. Δεν μιλώ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που υπήρχε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Έχετε ουσιαστικά επιτρέψει να επικρατήσει η πεποίθηση ότι θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο που εσείς οι ίδιοι έχετε αλλάξει μια φορά».

Συνέχισε λέγοντας: «Το ερώτημα, κύριε Βορίδη, είναι το εξής: Πότε θα φτάσετε σε αυτό το σημείο να γελοιοποιήσετε κι άλλο τους θεσμούς; Πότε; Πραγματικά είναι με χρονικό προσδιορισμό το ερώτημα. Πότε θα φτάσετε να γελοιοποιήσετε κι άλλο και το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο; Πότε θα αυτογελοιοποιηθείτε φέρνοντας αυτήν την αλλαγή στον αλλαγμένο από εσάς εκλογικό νόμο;».

Απαντώντας στο θέμα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών θέλησε να θέσει τέρμα στην συζήτηση. Όπως είπε «για να τελειώσουμε περί του εκλογικού νόμου, έχετε ακούσει την Κυβέρνηση να λέει τίποτα σχετικό;».

Δήλωσε ότι «εγώ βρίσκω γελοίο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δηλαδή θεσμικός παράγων, να έρχεται και να μου λέει για γελοιοποίηση εμένα την ώρα που δεν έχουμε πει τίποτα εμείς για το θέμα αυτό. Όχι δεν έχουμε πει τίποτα -συγγνώμη, αδικώ την τοποθέτησή μας-, αλλά την ώρα που ο Πρωθυπουργός για το ζήτημα αυτό έχει τοποθετηθεί δεκαεπτά φορές».

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα του τύπου που επικαλούνται κυβερνητικές διαρροές ο Μάκης Βορίδης είπε: «Διαρροές; Κι εσείς τι είστε; Αναπαράγετε τις διαρροές εδώ; Και είστε σοβαροί; Θέλετε να σας παίρνουμε και στα σοβαρά, όταν έρχεστε και μας μιλάτε για τις διαρροές;»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος