Με ποιες δυνάμεις θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας – Χαρίτσης: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες

Με ποιες δυνάμεις θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

Κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν θα φτάσει η ώρα της κάλπης, έκανε  από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ΚΙΝΑΛ και στον νέο πρόεδρο του κόμματος, αφού  αναλόγως το πρόσωπο θα κριθούν και οι σχεδιασμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση

Απαντώντας στο ερώτημα πως θα επιτευχθεί η προοδευτική διακυβέρνηση από την στιγμή που το ΚΙΝΑΛ επιμένει  στην αυτόνομη πορεία και το ΚΚΕ λέει «όχι», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε  ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Αναφερόμενος μάλιστα στο  ΚΙΝΑΛ και τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που έχουν η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης» και προσέθεσε: «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι από τις εξελίξεις στο  Κίνημα Αλλαγής θα κριθεί η επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς όπως είναι γνωστό ο Ανδρέας Λοβέρδος φλερτάρει ανοικτά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσδοκά μια κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ.

Στην περίπτωση αυτή ωστόσο –λένε οι πληροφορίες – όλα είναι ανοικτά . Ακόμα και μια διάσπαση του κόμματος καθώς όπως είναι γνωστό και το φιλοσυριζαϊκό κομμάτι του ΚΙΝΑΛ δεν είναι αμελητέο.

Γι αυτό άλλωστε χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αποδεσμεύσει τα πρόσωπα από το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης βάζοντας ξεκάθαρα την ιδεολογικοπολιτική διάσταση στο θέμα.

Στο Μαξίμου πάντως απεύχονται να κυριαρχήσει  και πάλι η Φώφη Γεννηματά, καθώς την θεωρούν επίφοβη για συναίνεση στο ενδεχόμενο του καλέσματος του Αλέξης Τσίπρα.

Τελικά όπως φαίνεται στο ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσουν για να βγάλουν αρχηγό, αλλά για το ποια κυβέρνηση θα έχει ο τόπος μετά τις πρόωρες εκλογές .

 

Χαρίτσης: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης

“Ρεαλιστικές” και “κοστολογημένες” χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης και επισημαίνει ότι “εκφράζουν τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας σήμερα”.

“Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, θα προχωρήσουμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν” δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον τ/στ “OPEN TV”, διευκρινίζοντας ότι “η τεκμηριωμένη πρότασή μας για το κούρεμα του χρέους φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των μόνιμων μέτρων αθροίζει σε 5 δισ.”.

“Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία προχωρούν σε αύξηση του κατώτατου μισθού για να ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα” επεσήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, διερωτώμενος: “Πώς θα ανταποκριθούν τα νοικοκυριά στις εκρηκτικές ανατιμήσεις αν δεν στηριχθεί το εισόδημά τους;”. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη “να στηριχθεί και η ρευστότητα των επιχειρήσεων”. “Το βασικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το υπέρογκο χρέος που έχουν συσσωρεύσει και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση. Την στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει πάνω από 50 δισ. από το έκτακτο πρόγραμμα ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, τόνισε ο κ. Χαρίτσης και υπενθύμισε παράλληλα ότι “το 60% των επιχειρήσεων δεν έλαβε απολύτως καμία ενίσχυση εν μέσω πανδημίας”.

“Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση ποιο θα είναι το κόστος αν δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις μας” δήλωσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας “το κοινωνικό κόστος από το να κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και να μείνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι”, “το οικονομικό κόστος από την συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης” και “το δημοσιονομικό κόστος από την έλλειψη φορολογικών εσόδων”.

“Είναι οξύμωρο να μιλάει για κοστολόγηση η ΝΔ που οδήγησε την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση και το 2015 παρέδωσε άδεια ταμεία» συνέχισε ο βουλευτής, αντιπαραβάλλοντας ότι «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επανάφερε την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, ρύθμισε το χρέος και έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο”.

“Σαν κοινωνία πρέπει να συμφωνήσουμε σε βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα” τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας ότι “πρέπει να έχουμε καλά αμειβόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία, δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και να μην συνεχιστεί η αποψίλωση σε βασικές κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες”. “Οι προτάσεις μας θα υλοποιηθούν γιατί αποτελούν κοινωνική αναγκαιότητα” κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.