Με ορόσημο τις εκλογές της 15ης Μάη θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ — Γεροβασίλη: Στη ΝΔ έχασαν τον ύπνο τους με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με ορόσημο τις εκλογές της 15ης Μάη θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

“Γιορτη Δημοκρατίας” έχει αποκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας την διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση  

Να αποτελέσουν οι εκλογές για πρόεδρο και νέα Κεντρική Επιτροπή αφετηρία για την πολιτική αλλαγή θα επιδιώξει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Έχοντας ως ημερομηνία – ορόσημο την 15η Μάη, δηλαδή τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» της εστίασης μόνον στο ζήτημα αυτό, αφού η ακρίβεια παραμένει ο εφιάλτης των ελληνικών νοικοκυριών και απαιτείται ένταση της κριτικής προς την κυβερνητική πολιτική που συνεχώς οξύνει το πρόβλημα.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου αναμένεται από σήμερα να σχεδιάσει τα βήματα και την τακτική του για το επόμενο διάστημα. Εφαρμόζοντας αρχικά το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στο 3ο Συνέδριο του κόμματος και προβλέπει την μαζική συμμετοχή των μελών στην εκλογική διαδικασία στις 15 Μάιου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που θα επανεκλεγεί πρόεδρος μια και είναι ο μόνος υποψήφιος, έχει τονίσει την ανάγκη η διαδικασία αυτή να είναι μια «γιορτή δημοκρατίας». Στόχος είναι οι εκλογές αυτές να δώσουν το μήνυμα της «ολικής επαναφοράς» του ΣΥΡΙΖΑ ως την δύναμη που θα φέρει την πολιτική αλλαγή μέσω της πρωτιάς στις επόμενες εκλογές.

Με ορόσημο τις εκλογές της 15ης Μάη θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ 

Το «στοίχημα» της συμμετοχής είναι καθοριστικό ενώ οι φιλοδοξίες δεν περιορίζονται μόνον στο να πάνε στις κάλπες τα 60.000 και πλέον μέλη του κόμματος, αλλά να ενισχυθούν οι «γραμμές» του με νέα μέλη. Θυμίζουμε άλλωστε ότι στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου μπορούν να μετάσχουν ακόμη και όσοι πολίτες εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια μέρα. Για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσα μέλη του κόμματος εγγράφθηκαν έως τις 20 Μαρτίου.

“Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη”

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην Real για τις διαδικασία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος «οι εκλογές, στις 15 Μάη για τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θέλουμε να ισχυροποιήσουν το πολιτικό μήνυμα του Συνεδρίου μας, να το μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας». Επισήμανε ότι «καλούμε κάθε πολίτη, κάθε δημοκράτη, κάθε αριστερό να γίνει στις 15 Μάη μέλος του κόμματος, να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να στρατευτεί στη μάχη για να πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να διαμορφωθεί μια προοδευτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά ταυτόχρονα να συμμετέχει στους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του καιρού μας μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Επίσης η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην Αυγή σημείωσε πως «μετά τις αλλαγές που θα επικυρωθούν και στις 15 Μαΐου, το κόμμα μας θα είναι ακόμη πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανοιχτό, ένα κόμμα των μελών του, κόμμα για την κοινωνία και τις ανάγκες της. Στο συνέδριό μας απευθυνθήκαμε πρωτίστως στην κοινωνία». Πρόσθεσε επίσης πως «το άνοιγμά μας στην κοινωνία, η διεύρυνσή μας και η αντιστοίχιση της πολιτικής μας επιρροής με την κομματική δυναμική μας, συνεχίζονται ακόμη πιο έντονα». Τόνισε επίσης ότι μέσω του 3ου Συνεδρίου «εκπέμψαμε ξεκάθαρα μηνύματα αυτοπεποίθησης, αγώνα και νίκης. Βαδίζουμε μπροστά, με νέα δυναμική, ανταποκρινόμενοι στις αντικειμενικές και πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας για το νέο ξεκίνημα με προοδευτικό πρόσημο».

Με ορόσημο τις εκλογές της 15ης Μάη θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Ελλάδα πληρώνει τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης 

Για την ακρίβεια

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να έχει «προμετωπίδα» το ζήτημα της ακρίβειας. Αναδεικνύοντας τις προτάσεις που επεξεργάστηκε στο συνέδριό του και συμπυκνώνοντας στα 5+1 σημεία, που ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση του κατώτερου μισθού, την μείωση των ειδικών φόρων και την αντιμετώπιση του πανδημικού χρέους. Επίσης θα συνεχίσει την σκληρή κριτική στην εμμονή της κυβέρνησης να εναποθέτει την αντιμετώπιση της ακρίβειας είτε σε αποφάσεις που θα ληφθούν κεντρικά σε επίπεδο Ε.Ε, είτε στην λειτουργία της αγοράς.

«Η χώρα μας πληρώνει τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην Αυγή ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Τονίζει πως «οι επιλογές αυτές αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων να είναι οι πιο επώδυνες για την κοινωνική πλειοψηφία». Προειδοποιεί μάλιστα πως «δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα. Αν συνεχίσουμε έτσι, σύντομα η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε φαινόμενα πρωτοφανή που θα εκτείνονται από τη φτωχοποίηση ευρύτατων στρωμάτων έως τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά».

Αναφερόμενος στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει πως «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Και το γεγονός ότι το γνωρίζουμε αυτό, είναι η αφετηρία για να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο άμεσης δράσης για την επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε -όπως το περιγράψαμε στο συνέδριο με τα 5+1 σημεία- ένα συνεκτικό και δεσμευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα για τις πρώτες 100 ημέρες που θα δώσει το σήμα της γενικής αντεπίθεσης: ότι δηλαδή η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ότι υπάρχει εναλλακτική στην ανασφάλεια, ότι η πολιτική μπορεί να κάνει τη διαφορά».

 

 

Όλγα Γεροβασίλη: Στη ΝΔ έχασαν τον ύπνο τους με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Όλγα Γεροβασίλη: Στη ΝΔ έχασαν τον ύπνο τους με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Στο συνέδριο εκπέμψαμε ξεκάθαρα μηνύματα αυτοπεποίθησης, αγώνα και νίκης» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Από την… εξίσωση εκείνων που έχασαν τον ύπνο τους με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη δεν εξαιρεί, φυσικά, το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ιδιαίτερα στη ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει να έχασαν λεπτό, ενώ είναι βέβαιο πως έχασαν τον ύπνο τους. Όχι άδικα», τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στην Αυγή της Κυριακής.

Η Όλγα Γεροβασίλη επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «βυθίζεται ταχύτατα και τίποτα δε δείχνει πως θα διστάσει να συμπαρασύρει στον κατήφορό της και τη χώρα» και έστειλε μήνυμα σε όποιον δεν… άκουσε το κάλεσμα συνεργασίας και συστράτευσης του Αλέξη Τσίπρα πως «πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία».

Όλη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στην Αυγή και τον Σπύρο Ραπανάκη

Μια εβδομάδα μετά το συνέδριο, ποιος είναι ο απολογισμός;

Ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο και επιτυχημένο συνέδριο του οποίου η προετοιμασία σε επίπεδο διαλόγου και επεξεργασιών διήρκεσε μήνες. Το ενδιαφέρον των φίλων και αντιπάλων για τις εργασίες του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος της αριστεράς σε εκλογική επιρροή ήταν ζωηρό στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ιδιαίτερα στη ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει να έχασαν λεπτό, ενώ είναι βέβαιο πως έχασαν τον ύπνο τους. Όχι άδικα.

Συμμετείχαν 5500 χιλιάδες σύνεδροι από κάθε γωνιά της χώρας, επιβεβαιώνοντας τον πλούτο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε στελέχη, ιδέες και προτάσεις. Τόσο στην ολομέλεια, όσο και στις δεκάδες παράλληλες θεματικές συζητήσεις, ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν ελεύθερα και δημόσια. Έτυχαν κάθε δυνατής επεξεργασίας και πλέον αποτελούν πολύτιμη συμβολή στην περαιτέρω πορεία μας. Μέσα από αυτό το κορυφαίο γεγονός διαλόγου, ενότητας και συσπείρωσης εκπέμψαμε ξεκάθαρα μηνύματα αυτοπεποίθησης, αγώνα και νίκης. Βαδίζουμε μπροστά, με νέα δυναμική, ανταποκρινόμενοι στις αντικειμενικές και πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας για το νέο ξεκίνημα με προοδευτικό πρόσημο.

Θεωρείτε ότι η δυναμική του συνεδρίου πυκνώνει τις πολιτικές εξελίξεις;

Στο συνέδριό μας, «έπεσαν στο τραπέζι» με τον πλέον σαφή και ανοιχτό τρόπο, οι 5+1 προγραμματικές προτεραιότητες που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι 5500 σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα το κείμενο των Θέσεών μας. Αυτές είναι οι βάσεις για τις αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις σε μια προοδευτική ατζέντα. Είναι ευθύνη όλων όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικές δυνάμεις» να απαντήσουν στο ερώτημα για το ποιο μοντέλο διακυβέρνησης προτιμούν για την κοινωνία και τη χώρα. Από τη μια είναι το (προ)χθες της ΝΔ. Ταξική μονομέρεια, γενικευμένη φτώχεια για τους πολλούς και πελατειακό κράτος για ελάχιστους. Καταστολή, αυταρχισμός, διαρκή φθορά των δημοκρατικών θεσμών και περιστολή των δικαιωμάτων. Διαρκής υποχώρηση της ηθικής και του δικαίου και «κλείσιμο του ματιού» στο σκληρό δεξιό ακροατήριο, το οποίο αποτελεί συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος και οργανικό μέρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που βυθίζεται ταχύτατα και τίποτα δε δείχνει πως θα διστάσει να συμπαρασύρει στον κατήφορό της και τη χώρα. Όποιος, λοιπόν, προφασιζόταν πως δεν καταλάβαινε ή παρίστανε πως δεν άκουγε το κάλεσμα συστράτευσης για την ήττα της συντήρησης και τη συγκρότηση μιας νέας, προοδευτικής διακυβέρνησης, πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία.

Σας ανησυχεί η εσωστρέφεια; Θεωρείτε ότι έχει διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος; Πώς σχολιάζετε την εικόνα έντασης που κυριάρχησε στα περισσότερα ΜΜΕ;

Είναι δεδομένο πως υπάρχει ζήτημα με την λειτουργία της ενημέρωσης στην Ελλάδα το 2022, είτε μέσω της επήρειας των λιστών Πέτσα, είτε μέσω εκβιασμών και ωμών παρεμβάσεων από το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Δημοσιογράφοι διώκονται και παρακολουθούνται γιατί τολμούν να σκεφθούν πως μπορούν να ελέγξουν τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Ποιος περίμενε, λοιπόν, πως θα αναδεικνύονταν, έτσι εύκολα και απλά, σημαντικές ομόφωνες αποφάσεις μας, όπως αυτές στο κείμενο των θέσεών μας, ή στην ποσόστωση φύλου στο 50%; Το μόνο αναμενόμενο ήταν να θέλουν οι πολιτικοί αντίπαλοί μας να παρουσιάσουν το συνέδριό μας ως… ρωμαϊκή αρένα. Άλλωστε, στην παρακμή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αυτό ήταν το μέσο για να ξεχάσουν οι «πληβείοι» την μιζέρια τους και τα… χάλια του αυτοκράτορα.

Πώς μπορούν, άλλωστε, να καταλάβουν στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, το πώς ένα μέλος μπορεί να λάβει τον λόγο και να διαφωνήσει με τις θέσεις του Προέδρου του κόμματος, μπροστά μάλιστα στον ίδιο; Πώς να το κάνουμε; Είναι αλλιώς να είσαι σύνεδρος και μέλος στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ! Σύντομα και μετά τις αλλαγές που θα επικυρωθούν και στις 15 Μαΐου, το κόμμα μας θα είναι ακόμη πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανοιχτό, ένα κόμμα των μελών του, κόμμα για την κοινωνία και τις ανάγκες της. Στο συνέδριό μας απευθυνθήκαμε πρωτίστως στην κοινωνία. Το μήνυμα που βγήκε από τις εργασίες μας είναι ξεκάθαρα μήνυμα εξωστρέφειας. Το άνοιγμά μας στην κοινωνία, η διεύρυνσή μας και η αντιστοίχιση της πολιτικής μας επιρροής με την κομματική δυναμική μας, συνεχίζονται ακόμη πιο έντονα. Σε άλλα κόμματα η συγκολλητική ουσία είναι το δέλεαρ της νομής της εξουσίας. Εμάς, μας ενώνουν οι κοινές αγωνίες και επιδιώξεις για την ευημερία της κοινωνίας, την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Το όραμά μας για την Πρόοδο, την Αριστερά και την ουσιαστική κοινωνική Αλλαγή.

Ο κύριος Ανδρουλάκης πήρε αποστάσεις από το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα. Θεωρείτε ότι μπορούν να διαμορφωθούν οι συνθήκες στον δρόμο προς τις εκλογές προκειμένου το αίτημα για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση να επιτευχθεί;

Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και καθιερώσαμε την απλή αναλογική, το πλέον δίκαιο εκλογικό σύστημα, καθώς πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας, ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν προοδευτικό πρόσημο και αντίστοιχες προτεραιότητες. Φτάνει η ώρα που θα πρέπει ο κάθε πολιτικός φορέας να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του. Το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα έχει συγκεκριμένο προγραμματικό φορτίο και ιδεολογικό περιεχόμενο. Δεν χωρά αφηρημένες απαντήσεις και κλισέ. Αυτά μπορεί να βοηθούν στην προσωρινή – και μόνο – τήρηση των όποιων εσωκομματικών ισορροπιών τις οποίες καλείται να διαχειριστεί και ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν φτάνουν όμως για να απαντήσουν στην αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας που πέφτει, ξανά, θύμα μιας συστηματικής λεηλασίας των εισοδημάτων της από συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν είναι αρκετά για να ξαναδώσουν στους εργαζόμενους τα δικαιώματά τους και στους νέους το δικαίωμα στην ελπίδα και στο δίκαιο. Το ζήτημα είναι πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την πιο επικίνδυνη και επιζήμια κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και τον κ. Μητσοτάκη. Όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, οι ιστορικά εσφαλμένες επιλογές γίνονται άμεσα αντιληπτές από την κοινωνία και απαντώνται ανάλογα.