Με «κρυφή» τροπολογία η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκχωρεί στους ιδιώτες και το νερό – Επιχειρηματίες εστίασης: “Το κράτος πετάει πάλι την καυτή πατάτα στα χέρια μας”

Λίμνη Μόρνου - Τα “φιόρδ” της ορεινής Φωκίδας • Greek-CrossRoads

Η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος περνάει στα χέρια ιδιωτών – Η τροπολογία που κατέθεσαν σε άσχετο νομοσχέδιο

«Κερκόπορτα» για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των υδάτων αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ζητήματα σχετικά με την πανδημία.

Πρόκειται για τον Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και αφορά περίπου το 80% των νερών της χώρας. Το ΕΥΣ αποτελεί μία κομβική υπηρεσία που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αποκτά το δικαίωμα διαχείρισης των ΕΥΣ στην Αττική αλλά μόνο για τρία χρόνια. Ωστόσο, μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του ΕΥΣ θα αναλαμβάνει ιδιώτης.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «η σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης  για χρονική περίοδο τριών ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α/ 232)».

ΤροπολογίαΑξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ λόγω απόφασης του ΣτΕ (2014) που επιβάλλει το 50+1% να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Ωστόσο, φαίνεται ότι βρήκε τρόπο για να βάλει «χέρι» και στο νερό.

 

Επιχειρηματίες εστίασης: “Το κράτος πετάει πάλι την καυτή πατάτα στα χέρια μας”Εστιατόριο στην Αθήνα

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα νέα μέτρα στην εστίαση από τους επιχειρηματίες του χώρου. Μιλούν στο NEWS 24/7 οι Λ. Λαζάρου, Λ. Δεληγιάννης και Κ. Δαγριτζίκος.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους χώρους της εστίασης και ψυχαγωγίας φέρνουν για μία ακόμα φορά αντιμέτωπους επιχειρηματίες και πελάτες. Οι χώροι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες και στους μικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν υποβληθεί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR, ενώ από την “εξίσωση” για αυτές τις δραστηριότητες βγαίνουν τα self test.

Το αρχικό ερώτημα για τον Λεωνίδα Δεληγιάννη, ιδιοκτήτη του Κάιν και της Kobra είναι πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει covid free μαγαζιά όταν δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό του. Δεν είναι όμως μόνο θέμα χρόνου αλλά και επιλογής, όταν για παράδειγμα οι γυναίκες υπάλληλοι έχουν ενδοιασμούς για το Astrazeneca.

«Έχουμε και πάλι νέα μέτρα σε τόσο λίγο χρόνο και για μία ακόμα φορά το κράτος μας πετάει την ‘καυτή’ πατάτα. Με ακούς μαγκωμένο γιατί πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσει. Θα κάνουμε αστυνόμευση σε όσους έρχονται στο μαγαζί, αν έχουν εμβολιαστεί, αν έχουν φέρει κάποιον στην παρέα που δεν είναι εμβολιασμένος αλλά θέλει να μπει. Αμφιβάλλω αν και πώς μπορεί να υπάρχει έλεγχος. Επίσης, δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα πώς θα δουλέψει όλο αυτό. Νομίζω πώς ό,τι μέτρο κι αν έχει παρθεί δημιουργεί τριβή μεταξύ μαγαζάτορα και πελάτη και για μία ακόμα φορά, το κράτος λειτουργεί τιμωρητικά».

Για την ίδια τριβή έκανε λόγο και ο Λευτέρης Λαζάρου, ιδιοκτήτης του Βαρούλκο, ο οποίος περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί αυτή η απόφαση. «Μπαίνουμε σε μία τελείως νέα φάση. Δεν μπορεί ο εστιάτορας να είναι ελεγκτικός μηχανισμός. Επίσης, τι θα αλλάξει σε τόσες λίγες ημέρες; Τώρα το εστιατόριό μου δεν είναι ασφαλές και μετά θα θεωρείται; Δημιουργούνται πολλά προβλήματα αλλά νομίζω ότι οι αρμόδιοι θέλουν να αφουγκραστούν την κατάσταση και να δουν αν τελικά είναι εφικτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν».

Για ένα εστιατόριο όπως ο «Γιάννης» που λειτουργούσε εδώ και 70 χρόνια ως ένα παραδοσιακό 24ωρο μαγειρείο με κλειστεί σάλα, η πανδημία δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης. Οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για ελάχιστα τραπέζια έξω – την ίδια στιγμή που πολλά μαγαζιά λειτουργούν παράνομα κατ’ αυτόν τον τρόπο (ζήτημα που έθιξε και ο Λεωνίδας), το εστιατόριο καλείται να βάλει φρένο και να απαιτήσει από τους πελάτες του ατομική ευθύνη.

Αν μέχρι πρότινος η έξοδος για φαγητό και ποτό ήταν συνώνυμο της διασκέδασης, αυτό φαίνεται να μην ισχύει πλέον. Μπορεί ο Κήπος και το εστιατόριο του six d.o.g.s να μην επηρεάζονται, όμως στο club και τις διοργανώσεις – χώροι που δηλώνονται ως αμιγείς, η έλευση θα γίνεται βάσει ελέγχων, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο. Και κάπως έτσι, το «θα φέρω κι έναν φίλο μου για ποτό» μπορεί να γίνει αιτία τσακωμού αν αυτός δεν φέρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μάρω Παρασκευούδη