Με ηθικό και αυτοπεποίθηση — Απέναντι στον Τραμπισμό αλά γκρέκα — Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή για νέο πρόεδρο

Λογότυπο

Απομένουν λίγες ώρες μέχρι τη διαδικασία που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το προηγούμενο διάστημα το κόμμα έζησε μια διαδικασία πρωτόγνωρη. Διαδικασία η οποία χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό και από φαινόμενα οξύτητας στα κοινωνικά δίκτυα. Η ατμόσφαιρα αυτή τραυματίζει το κόμμα και τα μέλη του. Και είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπροστά σε μια πορεία ανασυγκρότησης.

Δεν είναι φυσικά γενικευμένο το φαινόμενο. Η τεράστια πλειονότητα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προσέλθει αύριο στις κάλπες μέσα σε κλίμα ηρεμίας, ώριμα και δημοκρατικά για να αποφασίσει, όπως προβλέπει το καταστατικό, ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θα είναι μέρα τεράστιας ευθύνης και για τους νικητές, και για τους ηττημένους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει ενωμένος και συντεταγμένος. Κι αυτό είναι κάτι που αφορά τους πάντες.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που λεηλατεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να συσπειρώσει την κοινωνική πλειονότητα σε ένα εναλλακτικό πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο. Αυτό χρειάζεται ωριμότητα, σοβαρότητα, πολιτική επάρκεια, δουλειά στους κοινωνικούς χώρους. Χρειάζεται ηθικό και αυτοπεποίθηση. Προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η αποκατάσταση της ενότητας και των δημοκρατιών πολιτικών λειτουργιών. Όποιος κι αν κερδίσει.

Με αυτές τις σκέψεις ας πάνε τα μέλη του κόμματος στις κάλπες. Η ενότητα πρώτα απ’ όλα.

Απέναντι στον Τραμπισμό αλά γκρέκαO τραμπισμός απειλεί το μέλλον της Ελλάδας

O τραμπισμός απειλεί το μέλλον της Ελλάδας 
Τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την επιστημονική γνώση, τους κοινωνικούς αγώνες, έχει αντικαταστήσει το “σας έχω” με ολίγη χρυσόσκονη υπό σκηνοθετικές οδηγίες. Η πολιτική όμως δεν είναι ριάλιτι. Αφορά τις ζωές των ανθρώπων.

O “τραμπισμός” στην Ελλάδα, ήταν υπαρκτός, πριν ακόμα εξελιχθεί σε πολιτικό φαινόμενο στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, με την κάθοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική και τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές το 2016.

Αυτό το μείγμα “φουσκωμένων” Εγώ, ναρκισσισμού, δολοφονίας χαρακτήρων, fake news, μπουρδολογίας, ελαφρότητας, κατασκευής της πραγματικότητας και απουσίας πολιτικών προτάσεων, απέκτησε αυξανόμενη απήχηση και στην ελληνική κοινωνία.

Ήταν βέβαιο ότι ο εγχώριος τραμπισμός, αργά η γρήγορα, θα οδηγούσε σε κάποιο σημαντικό πολιτικό γεγονός.

Πολλοί ανέμεναν ότι αυτό θα ερχόταν πιθανότατα από την άκρα δεξιά, καθώς όλα τα παραπάνω τα συναντούσαμε σε αυτό τον χώρο. Από την εχθροπάθεια (ή μαζί μας ή εναντίον μας) μέχρι την προσδοκία για έναν “σούπερμαν”, που θα οδηγήσει τους πιστούς του στη Γη της Επαγγελίας, δηλαδή στην εξουσία.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ όμως, ανέτρεψαν τα δεδομένα καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, ένας απολιτίκ επιχειρηματίας, που κανείς δεν γνώριζε πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα, διεκδικεί με καλές πιθανότητες την ηγεσία του κόμματος.

ΑΝΕΛ, Πολάκης, Κασσελάκης

Όσο και αν θεωρείται αδιανόητη, για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ευκολία με την οποία ο κ. Κασσελάκης “συναντήθηκε” με τις προσδοκίες ενός μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει την εξήγησή της.

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, είχε ήδη δημιουργήσει την ώσμωση δυο διαφορετικών κόσμων και είχε ρίξει δηλητηριασμένο νερό στο κρασί της Αριστεράς.

Ο τραμπισμός του Άδωνι για πολύ καιρό επίσης, είχε απέναντί του τον πολακισμό. Για τους υποστηρικτές του κ. Πολάκη, αυτή ήταν η λύση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι οι “νερόβραστοι Αριστεροί”, που επέμεναν στην πολιτική αντιπαράθεση χωρίς ύβρεις.

Το χωράφι είχε καλλιεργηθεί και όταν οι απανωτές εκλογικές ήττες και η παραίτηση του επανιδρυτή του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, οδήγησαν αυτό το κοινό σε απελπισία, μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανωτάτης “τραμπικής”. Ομολογουμένως πολύ έξυπνο.

Ένας Πολακισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Να βρίζεις ως Πολάκης και να θίγεσαι ως Κασσελάκης, αν υπάρξει απάντηση. Οι στρατοί θα βρίζουν, θα συκοφαντούν και θα διακινούν fake news σε 24ωρες βάρδιες και ο Στέφανος Κασσελάκης θα προσφέρει υποσχέσεις, συνθήματα και μια επικοινωνιακά λαμπερή παρουσία.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, οφείλουμε να επισημάνουμε εγκαίρως, ότι το φαινόμενο ενός προσώπου, που επειδή έχει τα χρήματα για να κάνει καλή καμπάνια, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (εν δυνάμει πρωθυπουργός δηλαδή) είναι απολύτως επικίνδυνο όχι για την Αριστερά, αλλά για όλα τα κόμματα και τη χώρα.

Είναι ακατανόητο, το γιατί θεωρείται στην πολιτική φυσιολογικό, κάποιος να κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα στου πολίτη το κεφάλι, όταν σε άλλα επαγγέλματα, οποιοσδήποτε άσχετος δεν θα μπορούσε – και σωστά- να σταθεί ούτε μέρα. Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι ο πρώτος, αλλά είναι η κορύφωση του φαινομένου.

Είναι επίσης επικίνδυνη η λογική που καλλιεργείται και μάλιστα εντός ενός Αριστερού κόμματος, ότι διαφωνία σημαίνει πόλεμος μέχρις εσχάτων, προγραφές και οργανωμένη δολοφονία χαρακτήρών, από επαγγελματίες.

Τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την επιστημονική γνώση, τους κοινωνικούς αγώνες, τον σεβασμό στην ιστορία, έχει αντικαταστήσει το “σας έχω” με ολίγη χρυσόσκονη υπό σκηνοθετικές οδηγίες.

Η πολιτική όμως δεν είναι ριάλιτι ούτε σποτ και την Κυριακή η ψηφοφορία δεν αφορά στο “ποιος θα φύγει από το σπίτι” και ποιοι θα αναφωνήσουν “ερχόμαστε”, αλλά στο μέλλον της χώρας.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή για νέο πρόεδρο

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή για νέο πρόεδρο

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την κρίσιμη και τελική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος διεξάγεται την Κυριακή και όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν και πάλι τα χιλιάδες μέλη που θα κρίνουν εάν η Εφη Αχτσιόγλου ή ο Στέφανος Κασσελάκης θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος.

Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο για τη ηγεσία του κόμματος εξέδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ).

Στη συνεδρίασή της αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών.

Συνεπώς δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πιστοποίηση θα γίνεται την ώρα της ψηφοφορίας.

Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι). Στον κρίσιμο β’ γύρο αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας:

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8.00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ.

Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

Mε τον Συνταγματολόγο και επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δρόσο, να δίνει τις τελευταίες διευκρινίσεις για το ποιοι μπορούν να βρεθούν στην κάλπη.

Γιάννης Δρόσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, εξήγησε ότι:

«Όλοι όσοι ψήφισαν την πρώτη φορά μπορούν να ψηφίσουν και τώρα» για να προσθέσει «μπορούν επίσης να ψηφίσουν μέλη που είναι στο μητρώο μελών και έχουν εγγραφεί μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου»

Παράλληλα σημείωσε ότι «πλέον των 148.000 μελών που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, έχουν έρθει ακόμα 8.500 μέλη οι οποίοι ελέγχονται και εξήγησε ότι τα «παλαιά μέλη πιστοποιούνται, για να μην υπάρχουν εμπλοκές».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΕΦΕ το μητρώο των μελών, παλαιών και νέων, πλησιάζει τις 180.000, από αυτές ψήφισαν 148.000, εκ των οποίων τα παλαιά μέλη είναι, περίπου, 105.000.

Αναφερόμενος στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με τα παλαιά μέλη που δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής και διευθετήθηκε χθες Πέμπτη, ο ο κ. Δρόσος υπογράμμισε ότι «πλέον των 148.000 μελών που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, έχουν έρθει ακόμα 8.500 μέλη οι οποίοι ελέγχονται. Όπως εξήγησε τα «παλαιά μέλη πιστοποιούνται, για να μην υπάρχουν εμπλοκές».

Ο Γιάννης Δρόσος ανέφερε ότι έχουν προβλεφθεί περισσότερα τάμπλετ για τα εκλογικά τμήματα που είχαν σχηματιστεί ουρές και εκτίμησε ότι αυτή την φορά δεν θα απαιτείται να συμπληρωθούν οι σχετικές φόρμες με τα στοιχεία των μελών, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα στη διαδικασία.