Με απόφαση του πρωθυπουργού: ΣΔΙΤ με άρωμα αδιαφάνειας για το Κέντρο Αποκατάστασης «Attica»

Σοβαρά ερωτήματα για τη μίσθωση ενός ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας ως κέντρου αναφοράς για τον κορωνοϊό

(φωτογραφία από χώρους του ιδιωτικού κέντρου, η έναρξη λειτουργίας του οποίου διαφημίστηκε σε μερίδα των ΜΜΕ στις αρχές Μαρτίου του 2020)

Ενώ έχουν ήδη ξεσπάσει αντιδράσεις για τις χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία (θυμίζουμε τον διπλασιασμό του νοσηλίου για κλίνη ΜΕΘ αλλά και τα 30 εκατ. ευρώ, μέρος από τα οποία θα λάβουν οι ιδιωτικές κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ για τα τεστ διάγνωσης), στα «ψιλά» έχει περάσει η κυβερνητική επιλογή αξιοποίησης, με αφορμή (ή πρόσχημα) τον κορωνοϊό, ενός ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας.

Πρόκειται για το «Attica Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας», (στη Μαγούλα Αττικής), του ομίλου Παπαστεργίου, το οποίο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκησή του (βλέπε εδώ) αλλά και η κυβέρνηση (βλέπε εδώ) και όπως επιβεβαίωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του στο Left.gr, έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό και «την επόμενη εβδομάδα θα υποδεχθεί τους πρώτους ασθενείς». Ήδη, μάλιστα, έχει λάβει το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

«Προσωπική απόφαση Μητσοτάκη»

Η υπεύθυνη επικοινωνίας τόνισε ότι το κέντρο «έχει ήδη μισθωθεί από το υπουργείο Υγείας», αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει στο επίμονο ερώτημα του Left.gr για το αντίτιμο που θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο για το χρονικό διάστημα που το κέντρο θα λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς. «Αυτό το ζήτημα αφορά αποκλειστικά τη διοίκηση του κέντρου και το υπουργείο Υγείας και δεν το γνωρίζω, ούτε νομίζω ότι αφορά την κοινή γνώμη», απάντησε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για το αν, πέρα από το μίσθωμα, το ιδιωτικό κέντρο θα εισπράξει και τα νοσήλια των ασφαλισμένων που θα φιλοξενηθούν εκεί, η υπεύθυνη επικοινωνίας απάντησε κατηγορηματικά «όχι», καθώς για το επόμενο διάστημα (όσο κρατήσει η κρίση του κορωνοϊού) «το κέντρο χάνει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του και υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και, άρα, δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ για νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ ή από τους ασθενείς».

Στην επίσημη ανακοίνωσή του κέντρου τονίζεται μάλιστα ότι η «αξιοποίηση του Attica» αποτελεί «προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Στις 17/3/20 ο πρωθυπουργός δήλωσε στο μήνυμά του ότι «το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica επιτάσσεται», δήλωση που έρχεται σε αντίφαση με τη «μίσθωση», την οποία επιβεβαιώνει το ίδιο το ιδιωτικό κέντρο.

(το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το μήνυμα Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου)

Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιο είναι το ποσό της μίσθωσης και γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε (έστω) τη διαδικασία που προβλέπει απλά την κάλυψη των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ.

Με ποια κριτήρια;

Εύλογα θα αναρωτηθεί επίσης κάποιος αν, ένα τέτοιου είδους κέντρο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις αρχές Μαρτίου και παρέχει «υπηρεσίες αποκατάστασης για ασθενείς με κινητικά προβλήματα, νευρολογικής, μυοσκελετικής, καρδιακής ή άλλης αιτιολογίας» θα μπορέσει να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Αν έχει, δηλαδή, το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές, όπως τις διαθέτει μία γενική κλινική ή μία παθολογική κλινική και με ποια κριτήρια το επέλεξε «ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας» ως κέντρο αναφοράς.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας επισημαίνει ότι το «Attica Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης διαθέτει 16 κλίνες Χώρου Αυξημένης Φροντίδας (ΧΑΦ), «όπου παρέχεται 24ωρη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα σε ασθενείς που χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης». Αυτό είναι, κατά την ίδια, το αντίστοιχο της ΜΑΦ στα δημόσια νοσοκομεία.

Τ. Παντέλης: «Πρόκειται για αύξηση ιδιωτικού εισοδήματος με κρατική χρηματοδότηση»

«Εγώ ο ίδιος έμαθα ότι 4 γιατροί του εν λόγω ιδιωτικού κέντρου ήρθαν στο Θριάσιο για να ενημερωθούν από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας», λέει στο Left.gr ο νοσηλευτής στο Θριάσιο νοσοκομείο και μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ, Τάκης Παντέλης. «Μάθαμε επίσης ότι οι νοσηλευτές του συγκεκριμένου κέντρου θα εκπαιδευτούν στο Θριάσιο», προσθέτει.

Το «Attica» βρίσκεται πολύ κοντά στο (αναπληρωματικό νοσομομεία αναφοράς) Θριάσιο και στο (βασικό νοσοκομείο αναφοράς) Αττικό Νοσοκομείο (αυτό θα μπορούσε να είναι ένα επιχείρημα υπέρ της αξιοποίησής του) και, όπως φαίνεται, θα αναζητήσει εκεί την απαραίτητη «βοήθεια» για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κατάστασης. Μίας κατάστασης που, όμως, δεν είναι συναφής με τον χαρακτήρα του κέντρου αυτού, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών του COVID-19.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας, αυτή τη στιγμή το «Attica» διαθέτει 10 γιατρούς και 30 νοσηλευτές και «βρίσκεται στη διαδικασία νέων προσλήψεων».

«Με 300 κλίνες (οι 150 έχουν οξυγόνο) θα χρειαστούν πάνω από 20 γιατροί και 100 νοσηλευτές», εκτιμά ο Τ. Παντέλης. «Προφανώς», τονίζει ο ίδιος, «το υπουργείο Υγείας (η 2η ΔΥΠΕ) θα στείλει προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές για να ενισχύσει το εν λόγω ιδιωτικό κέντρο».

«Το κέντρο μας θα υποστηριχθεί από το υπουργείο Υγείας», παραδέχθηκε η υπεύθυνη επικοινωνίας του «Attica», απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ήδη υπάρχον προσωπικό επαρκεί για τις ανάγκες της συγκυρίας.

Όπως δηλώνει ο Τ. Παντέλης: «Το δημόσιο δηλαδή θα πληρώσει όλο το κόστος, θα δώσει και μέρος του προσωπικού και ο ιδιώτης θα αποκομίσει κέρδος εν μέσω μίας τόσο σοβαρής υγειονομικής κρίσης. Αυτή είναι η λογική των περίφημων ΣΔΙΤ, που, στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για αύξηση ιδιωτικού εισοδήματος με κρατική χρηματοδότηση»».

«Αντί να στελεχώσει με προσωπικό τη ΜΑΦ του Θριασίου, η κυβέρνηση επιλέγει να στελεχώσει ουσιαστικά μία ιδιωτική μονάδα και μάλιστα χωρίς να είναι για την ώρα επείγουσα ανάγκη, δεδομένου ότι οι ανάγκες σε κλίνες αυτή τη στιγμή δεν θεωρώ ότι είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών, όπως, ας πούμε, της Ισπανίας», σχολιάζει ο ίδιος. «Δεν έχει ξαναγίνει να στελεχώνεται ιδιωτικό κέντρο με προσωπικό του δημοσίου», επισημαίνει.

Ο Τ. Παντελης σημειώνει, τέλος, ότι το «Attica» δεν διαθέτει καν υποτυπώδη εργαστηριακή υποστήριξη και αναγκαστικά θα καλυφθεί από το Θριάσιο και ίσως και άλλα δημόσια νοσκοκομεία: «πώς επιλέχθηκε ξαφνικά ένα τέτοιο κέντρο πριν καν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες των δημόσιων νοσοκομείων;».

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση, αντί για το μέτρο της επίταξης (κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα), δίνει, χωρίς να το επιβάλουν οι συνθήκες, ζεστό χρήμα σε ιδιώτες, την ώρα που καθυστερεί η, έστω και ανεπαρκής, ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό.

Επιφυλασσόμαστε να ενημερώσουμε το δημοσίευμα σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας εξηγήσει:

α) τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το εν λόγω ιδιωτικό κέντρο και όχι κάποιο άλλο ως κέντρο αναφοράς (το οποίο θα είχε μεγαλύτερη συνάφεια με τον κορωνοϊό),
β) με ποιο ποσό και πώς (μέσω ποιου φορέα) θα καλύψει το υπουργείο Υγείας το μίσθωμα, για το οποίο κάνει λόγο το ιδιωτικό κέντρο,
γ) αν και με ποια διαδικασία θα στελεχωθεί το 
«Attica» με γιατρούς/νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος Υγείας.