Με “αέρα” Κογκρέσου, αλλά και το “βραχνά” της ακρίβειας, ο Μητσοτάκης ξεκινά περιοδείες — Καραμανλής: Μέσα στο επόμενο τρίμηνο παραδίδεται η παράκαμψη Αμφιλοχίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο  

Τη θετική ατζέντα της επίσκεψης στις ΗΠΑ θέλει να αξιοποιήσει και στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι η κυβέρνηση, προσδοκώντας ταυτόχρονα στα νέα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος 

Το θερμό ομολογουμένως χειροκρότημα, που εισέπραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναπτέρωσε το ηθικό της κυβέρνησης, που είχε απόλυτη ανάγκη θετική ατζέντα εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης ακρίβειας.

Και τη θετική αυτή ατζέντα σχεδιάζει το Μαξίμου να αξιοποιήσει και στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι, καθώς εκτιμάται πως οι αναφορές του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο στην επιθετικότητα της Τουρκίας (έστω και χωρίς να την κατονομάσει) ικανοποιούν την “πατριωτική δεξιά” βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο παρουσιάζει την εικόνα του κ.Μητσοτάκη ως ενός σοβαρού διεθνή παίκτη και συνομιλητή της Ουάσινγκτον με καλή “χημεία” με τον Τζο Μπάιντεν, ιδίως για να απευθυνθεί στους κεντρογενείς ψηφοφόρους.

Βεβαίως όλα αυτά είναι “υψηλή πολιτική” μπροστά στην αδυσώπητη καθημερινότητα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που φέρνει η “κούρσα” του κόστους του φυσικού αερίου. Στην κυβέρνηση όμως προσοδοκούν ότι τα νέα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (που θα “φανούν” όμως από Ιούλιο) θα αλλάξουν το τοπίο, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων.

Με “αέρα” Κογκρέσου, αλλά και το “βραχνά” της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης ξεκινά λοιπόν επισκέψεις ανά την περιφέρεια. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αύριο το Βόλο, ενώ όπως είχε προαναγγείλει και στο συνέδριο της ΝΔ και οι υπουργοί θα πραγματοποιούν περιοδείες παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησης.

Και αν αυτό παραπέμπει σε ένα προεκλογικό καλοκαίρι και σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, το Μαξίμου επιμένει πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας και διαψεύδει τα σενάρια ανασχηματισμού, που αναζωπυρώνονται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ.

Μέσα στο Μάιο το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει όμως και νέα ταξίδια στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο λόγω κορονοϊού έχει μετατεθεί για τις 22 με 26 Μαϊου. Στις 23 Μαϊου όμως ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να ταξιδέψει ξανά για μία ημέρα στις ΗΠΑ, καθώς είναι ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου της Βοστώνης, για την τάξη του 2022. Και βέβαια στις 30 με 31 Μαϊου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της “συμμαχίας του νότου” θα δώσει νέα μάχη για κοινή λύση στην ενεργειακή κρίση, αν και χωρίς μεγάλες ελπίδες για γενναίες αποφάσεις.

 

Καραμανλής: Μέσα στο επόμενο τρίμηνο παραδίδεται η παράκαμψη ΑμφιλοχίαςΚαραμανλής: Μέσα στο επόμενο τρίμηνο παραδίδεται η παράκαμψη Αμφιλοχίας

Εντός του καλοκαιρού θα παραδοθούν τα πρώτα 17 από τα 32 χιλιόμετρα της παράκαμψης Αμφιλοχίας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, που επιθεώρησε τα έργα στην περιοχή.

Τα πρώτα 17 από τα 32 χιλιόμετρα, της παράκαμψης Αμφιλοχίας θα παραδοθούν μέσα στο καλοκαίρι, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος  επιθεώρησε την εξέλιξη οδικών έργων στην Αιτωλοακαρνανία, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως το έργο “θα προχωρήσει κανονικά και θα παραδοθεί όπως πρέπει στο τέλος του 2023”.

Ο υπουργός επισκέφθηκε πρώτα το εργοτάξιο της παράκαμψης Αμφιλοχίας στο έργο Άκτιο- Αμβρακία και στη συνέχεια το εργοτάξιο του άξονα Βόνιτσα- Λευκάδα.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας εκτελούνται έργα συνολικού ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, “έργα τα οποία θα προσδώσουν πολύ μεγάλη σημασία στην ευρύτερη περιοχή” συμπλήρωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι “όλα τα έργα προχωρούν σύμφωνα με το σχεδιασμό και όπου υπάρχουν ζητήματα, καθόμαστε από πάνω με τους τοπικούς παράγοντες και την περιφέρεια και ψάχνουμε να βρούμε λύση” και υπογράμμισε: “Αυτό που πρέπει σήμερα να κρατήσουμε είναι ότι τα έργα αυτά, έργα μπλοκαρισμένα επί χρόνια, επιτέλους δρομολογούνται, επιτέλους τελειώνουν”.

Ανέφερε επίσης ότι και το Ιωάννινα- Κακαβιά προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό. Και εμείς όπως ξέρετε κάνουμε δύο πολύ απλά πράγματα και από αυτό κρινόμαστε: Ανακοινώνουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έχουμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και ενημερώνουμε πάντα τους πολίτες της περιοχής για την εξέλιξη αυτών των έργων”, πρόσθεσε.

Καραμανλής: Μέσα στο επόμενο τρίμηνο παραδίδεται η παράκαμψη Αμφιλοχίας

Σε δηλώσεις του στο εργοτάξιο Βόνιτσα- Λευκάδα, ο κ. Καραμανλής τόνισε:

Πρόκειται για ένα έργο 20 χιλιομέτρων, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και εκτελείται από το Υπουργείο. Ένα έργο, που και αυτό το βρήκαμε με πολλά προβλήματα. Με μελέτες φοβερά προβληματικές. Ένα έργο, που προχωράει όμως με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε μέσα στο 2023 να μπορεί να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Και από ό,τι ενημερωθήκαμε εδώ, τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα θα παραδοθούν πιο σύντομα από τη συμβατική υποχρέωση. Αυτό όμως που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτά τα έργα, πέρα από τη διάσταση της περιφερειακής ανάπτυξης, έχουν και πολύ μεγάλη σημασία για την οδική ασφάλεια. Και το Άκτιο- Αμβρακία και αυτό το έργο, στην ουσία είναι έργα τα οποία σώζουν ζωές.

Όλα αυτά τα έργα, τα οποία σήμερα είχαμε τη μεγάλη χαρά να έρθουμε να επισκεφθούμε και να δούμε την πρόοδο των εργασιών, είναι έργα εξαιρετικά σημαντικά για μία περιοχή που έχει πολύ μεγάλες προοπτικές. Μία περιοχή η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει, αλλά είχε μείνει πίσω σε βασικές υποδομές. Και αυτές τις υποδομές όχι απλά τις δρομολογούμε, αλλά τις υλοποιούμε και επιτέλους τις ολοκληρώνουμε.”

Άκτιο – Αμβρακία και παράκαμψη Αμφιλοχίας

Την κατασκευή του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, προϋπολογισμού 150 εκ ευρώ, έχει αναλάβει η Μυτιληναίος ΑΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, έχει συνολικό μήκος 32,2 χλμ. και περιλαμβάνει τη σύνδεση με την Ιόνια Οδό, μέσω του Ανισόπεδου Κόμβου Ριβίου.

Πρώτο ορόσημο στην κατασκευή του Άκτιο – Αμβρακία αποτελεί η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, μήκους 17 χλμ., που θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, από την οποία σήμερα περνούν όλα τα οχήματα από και προς τις ακτές του Ιονίου, με αποτέλεσμα μεγάλη κίνηση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στόχος είναι η παράκαμψη της Αμφιλοχίας να παραδοθεί το καλοκαίρι στην κυκλοφορία.

Βόνιτσα- Λευκάδα

Η οδική σύνδεση της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας, θα πραγματοποιείται μέσω του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους 16 χλμ. και του τμήματος Άκτιου – Αγίου Νικολάου, μήκους πέντε χλμ. Μαζί θα κατασκευαστεί και ο νέος αγωγός ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους 7,85 χλμ., που περνά παράλληλα στο νέο οδικό άξονα.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους, σε ποσοστά συγχρηματοδότησης 80% και 20% αντίστοιχα.

Το έργο προϋπολογισμού 48,1 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται από την Άκτωρ ΑΤΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη καλοκαιριού του 2023.

Το τμήμα του έργου για τις εργασίες κατασκευής του αγωγού ύδρευσης στα εμπλεκόμενα οδικά τμήματα προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Καραμανλής: Μέσα στο επόμενο τρίμηνο παραδίδεται η παράκαμψη Αμφιλοχίας

Αντιπλημμυρικά- Υδρευτικά- Εγγειοβελτιωτικά έργα

Προχωρά άμεσα και η κατασκευή δικτύου άρδευσης και αποστράγγισης για την εξυπηρέτηση αγροτικής περιοχής συνολικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων σε Αμβρακία, Αμφιλοχία και Βάλτο.

Το έργο, προϋπολογισμού 64,5 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναμένεται η δημοπράτηση έως τον Ιούλιο, καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.