Μετωπική σύγκρουση Μακρόν-Ερντογάν για την επίθεση στη Συρία και το ΝΑΤΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για foτο Μακρόν-Ερντογάν
Η ολομέτωπη επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Εμανουέλ Μακρόν βάζει φωτιές στις σχέσεις των δύο χωρών λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, έκανε την αρχή με τη σφοδρή κριτική που άσκησε στην Άγκυρα σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στη Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής. Ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση του τούρκου ομόλογού του επιβεβαιώνοντας πως οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ.

Σε σημερινή ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία και επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή μια παρατήρηση που είχε κάνει ο γάλλος πρόεδρος λέγοντας πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».

«Πήγαινε πρώτα να κοιτάξεις τον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο» απάντησε ο Ερντογάν ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους.

«Αυτές οι δηλώσεις δεν ταιριάζουν παρά σε αυτούς του είδους σου που είναι σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος προκαλώντας την αντίδραση του Παρισιού.

Διπλωματικό τζαρτζάρισμα

Οι προσβλητικές αναφορές του Ερτνογάν προκάλεσαν τα αντανακλαστικά της γαλλικής κυβέρνησης που κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τούρκος απεσταλμένος θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις και πρόσθεσε ότι η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν «σαφείς απαντήσεις» από την Τουρκία για τις προθέσεις της στη Συρία.

Τα σχόλια του Ερντογάν ενισχύουν τις εντάσεις πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Οι Ερντογάν και Μακρόν, καθώς και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται εξάλλου να συνεδριάσουν στο περιθώριο αυτής της συνόδου κορυφής για να συζητήσουν για τη Συρία.

Σε άλλο μήκος κύματος η Γερμανία

Την άποψη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ακόμα να υπερασπιστεί μόνη της τον εαυτό της και άρα το ΝΑΤΟ είναι αναγκαίο εξέφρασε προ ολίγων ημερών στη γερμανική βουλή η Άνγκελα Μέρκελ, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου στο Λονδίνο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν άσκησε πρόσφατα δημόσια κριτική στη Συμμαχία και συγκεκριμένα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για έλλειψη ηγεσίας, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία χωρίς να ειδοποιηθούν οι Σύμμαχοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*