Μετωπική στη Βουλή για τα ιδιωτικά σχολεία – DailyMail: Ακυρώνουν οι τουρίστες τις διακοπές τους σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία

 Μετωπική στη Βουλή για τα ιδιωτικά σχολεία – Πολιτική θύελλα μετά την επιβεβαίωση δημοσιευμάτων από Κυριαϊλίδη (vid)

Πολιτική θύελλα μετά την επιβεβαίωση δημοσιευμάτων από Κυριαϊλίδη

Με διαδικασία “fast track” και υπό τη σκιά δημοσιευμάτων για “ρουσφέτια” εισάγεται και ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία: «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης και πολιτική θύελλα καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση -πλην του Κυριάκου Βελόπουλου- έχει εκφραστεί κατά των διατάξεων.

Ειδικότερα στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του κατά πλειοψηφία. Υπέρ επί της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως με νομοθετικές βελτιώσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και σε β’ ανάγνωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Σφοδρή σύγκρουση Κεραμέως – Φίλη

Στην επιτροπή καταγράφηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον πρώην υπουργό Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν η κ. Κεραμέως επικαλέστηκε καταγγελίες που φέρεται να είχε κάνει εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας τες «πολύ σοβαρές» και καλώντας τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να δώσει εξηγήσεις.

«Στην επιτροπή ειπώθηκε κάτι πολύ σοβαρό από τον κ. Κυραϊλίδη, που κατήγγειλε ότι ο κ. Φίλης του είχε πει ότι ‘επειδή δεν μπορούμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά σχολεία θα σας κάνουμε αχρείαστους’. Δεν είδα όμως καμία αντίδραση, Αυτή η δήλωση του, που θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαρή, είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά», ανέφερε η κ. Κεραμέως προκαλώντας τις διαμαρτυρίες, τόσο του κ. Φίλη, όσο και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φίλης αμφισβήτησε ότι ο κ. Κυραϊλίδης κατήγγειλε τον ίδιο ότι είπε κάτι τέτοιο, ενώ κατηγόρησε την κ. Κεραμέως πως «σκόπιμα παραποιεί την αλήθεια κάνοντας αυθαίρετη ερμηνεία των όσων είπε ο κ. Κυραϊλίδης».

– «Σας πειράζει που σοκαριζόμαστε από αυτή την καταγγελία; Με τους νόμους Φίλη- Γαβρόγλου, πράγματι περιορίστηκε το εύρος των δυνατοτήτων των ιδιωτικών σχολείων…», αντέτεινε η κ. Κεραμέως.

– «Δεν με βλάπτει αυτή η επίθεση. Περιποιεί τιμή για μένα, δείχνει το κατάντημα της υπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ», αντέτεινε ο κ. Φίλης. Παράλληλα, επέμεινε ότι ο εκπρόσωπος των σχολαρχών, παρά το ότι κλήθηκε πολλές φορές να πει ποιος υπουργός Παιδείας του είπε αυτή τη φράση, δεν ανέφερε το όνομα του.

– «Εγώ δεν το είπα στον κ. Κυραϊλίδη. Αν το έλεγα, θα το έλεγα και δημόσια. Επέμεινα τρεις φορές να πει ποιος τον απείλησε. Δεν έλεγε. Ο κ. Στύλιος (πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων) είπε ότι δεν ανέφερε το όνομα μου. Είχε άλλη εικόνα. Η υπουργός Παιδείας παραποιεί τα πρακτικά..», ανέφερε ο κ.Φίλης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Γιώργος Στύλιος παρενέβη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είπε αυτό που άκουσε, ενώ κατηγόρησε τον κ. Φίλη ότι δεν λέει όλη την αλήθεια, επιλέγοντας να διαβάζει σκόπιμα ένα μέρος των πρακτικών.

– «Ήταν στημένη η ερώτηση ανάμεσα στην υπουργό και τον κ. Κυραϊλίδη. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, εφαρμογή του συντάγματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η απάντηση μας υπάρχει στη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κατοχυρώνει τη διακριτή θέση στα ζητήματα της μη δημόσιας εκπαίδευσης. Το μόνο που κάνει η κ. Κεραμέως είναι να εκπροσωπεί την κερδοσκοπική πλευρά της εκπαίδευσης. Υπήρξε συμπαιγνία της υπουργού με τον κ. Κυραϊλίδη», υποστήριξε ο κ. Φίλης.

– « Τα περί συμπαιγνίας τα επιστρέφω στον κ. Φίλη», αντέδρασε η κ. Κεραμέως.

– «Δεν μπορεί να ψεύδεστε», επέμεινε ο κ. Φίλης.

– «Διαψεύστε τα πρακτικά κ. Φίλη. Υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία καταγεγραμμένη στα πρακτικά», επέμεινε και η κ. Κεραμέως.

– «Κάνατε ένα λάθος κ. Φίλη. Είπατε ότι λέει ψέματα η υπουργός. Αυτό δεν ισχύει και αποδεικνύεται από τα πρακτικά. Διαβάστε ακριβώς το κείμενο των πρακτικών», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Φίλης επιτέθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Ένα επεισόδιο επί κυβέρνησης Σαμαρά σας κόστισε το υπουργείο. Προσέξτε, μην κάνετε το καλό παιδί – μπορεί να σας κοστίσει πάλι».

Στις αναφορές αυτές, έντονα αντέδρασε η υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τι άλλο θα δούμε. Να απειλεί τον πρόεδρο της Επιτροπής. Ντροπή!», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να μην καταγράφεται τίποτα και να διαγραφούν από τα πρακτικά οι απειλές του κ. Φίλη εναντίον του, τις οποίες όπως είπε, «χρησιμοποίησε ως άλλοθι» και τον κάλεσε να διαβάζει το σύνολο των πρακτικών και όχι ένα απόσπασμα τους.

 

DailyMail: Ακυρώνουν οι τουρίστες τις διακοπές τους σε Ελλάδα- Γαλλία -Ισπανία

Φοβούνται μην επιβληθεί 15νθήμερη καραντίνα και για άλλες χώρες εκτός της Ισπανία.

Ένα μεγάλο κομμάτι ακυρώσεων έρχεται από ανήσυχους Βρετανούς τουρίστες όπως κάνουν λόγο τα ΜΜΕ. Φοβούνται μην επιβληθεί 15νθήμερη καραντίνα και για άλλες χώρες εκτός της Ισπανίας. Μια κατάσταση δραματική στον τουρισμό με νέες χιλιάδες ακυρώσεις περιγράφουν μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία στην Βρετανία μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει σε όσους επιστρέφουν από διακοπές στην Ισπανία 15νθημερη καραντίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Daily Mail η ταξιδιωτική βιομηχανία της χώρας ετοιμάζεται για νέο κύμα ακυρώσεων από τρομαγμένους τουρίστες. Μιλούν για το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η απόφαση για την Ισπανία τρόμαξε πολλούς που είχαν κλείσει τις διακοπές τους σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα με πολλούς πράκτορες να μιλούν για πολλές ακυρώσεις.

Ήδη 600.000 Βρετανοί αναμένεται να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα είτε γιατί βρίσκονται ήδη στην Ισπανία, είτε γιατί δεν μπορούν να ακυρώσουν για άλλη μια φορά τις διακοπές τους. Την ώρα που συμβαίνουν αυτά η εικόνα στον ταξιδιωτικό τομέα είναι τουλάχιστον μαύρη καθώς για παράδειγμα μόνο η Ryanair σήμερα αποκάλυψε ζημιές 168 εκατομμυρίων λιρών εν μέσω κορονοϊού.