Μετά το click away «ανέβασαν ρολά» κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ – Click away: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι, πώς δηλώνονται από τις επιχειρήσεις

Εν μέσω κύματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε η απογοητευτική πρεμιέρα του αμφιλεγόμενου click away ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, κουρείων και ΚΤΕΟ.

Το «γονατισμένο» από το lockdown λιανεμπόριο βλέπει τον εορταστικό τζίρο να γίνεται «καπνός» ενώ από σήμερα βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία και ΚΤΕΟ «ανέβασαν ρολά» με περιορισμούς.

Σύμφωνα με την απόφαση για τα νέα μέτρα:

Βιβλιοπωλεία

– Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:

 • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
 • Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
 • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
 • Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Κομμωτήρια

– Η λειτουργικά των κομμωτηρίων αφορά: στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03

και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
 • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
 • Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
 • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
 • Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

ΚΤΕΟ

Για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 προβλέπεται ότι:

 • Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα.

Click… away

Με μικρή προς το παρόν συμμετοχή από τα καταστήματα και διστακτική περιέργεια από τους καταναλωτές ξεκίνησε χθες η εφαρμογή του click away. Προηγήθηκαν αντιδράσεις από σύσσωμο τον εμπορικό κόσμο, καθώς ενώσεις και επιμελητήρια από όλη την Ελλάδα καταδίκασαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ως πρόχειρους, αναποτελεσματικούς και μονόπλευρα ευνοϊκούς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

Click away: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι, πώς δηλώνονται από τις επιχειρήσεις

 
Πώς πρέπει να δηλωθούν και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στο click away – Αναλυτικά παραδείγματα

Αναλογία μισθού και ειδικής αποζημίωσης με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ πρέπει να λάβουν οι εμποροϋπάλληλοι που θα εργαστούν για τις ανάγκες του click away.

Οι επιχειρήσεις της λιανικής που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν με την μέθοδο της αγοράς από απόσταση, αντιμετωπίζονται σαν «κλειστές με κρατική εντολή» και γι αυτό θα μπορούν να διατηρήσουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας όσους εργαζόμενους επιθυμούν, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν για τις ανάγκες των αγορών από απόσταση, από αύριο Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου, μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης.

Αντίθετα, όσοι εργοδότες απασχολήσουν εργαζόμενούς τους για τις ανάγκες των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων του click away, θα πρέπει να ανακαλέσουν τις αντίστοιχες αναστολές, ώστε ο μισθωτός να επιστρέψει σε ενεργή σύμβαση εργασίας για τον χρόνο που θα απασχοληθεί στην επιχείρηση.

Συμφωνα με την ΚΥΑ για τις αναστολές Δεκεμβρίου, η ανάκληση επιτρέπεται και για κλειστούς και για πληττόμενους. Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μπορούν να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτωνπρόσκαιρωνκατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών. Αντιστοίχως οι πληττόμενες μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων, όπως επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή συμβάσεων εργασίας ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί η αναστολή τους.

Σε κάθε περίπτωση για τις ημέρες, κατά τις οποίες θα ανακληθεί η αναστολή και η σύμβαση εργασίας θα ενεργοποιηθεί, ο εργοδότης οφείλει στον εργαζόμενο αναλογία του μισθού του.

Για παράδειγμα, έστω εμποροϋπάλληλος, με μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή από 1η έως και 13 Δεκεμβρίου, ο οποίος ανακαλείται στην επιχείρηση στις 14 Δεκεμβρίου για τις ανάγκες του click away. Παραμένει εργαζόμενος έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για τον Δεκέμβριο θα πρέπει να λάβει :

 • 231 ευρώ από το κράτος για τις πρώτες 13 ημέρες του Δεκεμβρίου (αναλογία επί των 534 ευρώ).
 • 490 ευρώ από τον εργοδότη για την περίοδο 14/12 – 31/12 (αναλογία του μισθού για τις ημέρες εργασίας)
 • Σύνολο 721 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες

Δεδομένου ότι οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει από τις 8 Δεκεμβρίου, οι εργοδότες που έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή, πρέπει να προβούν σε ανάκληση στο σύστημα «Εργάνη» ειδικά για τους εργαζόμενους που θα απασχολήσουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του click away.

Αντίθετα, οι εργοδότες που δεν έχουν υποβάλλει τις αρχικές δηλώσεις αναστολών για τον Δεκέμβριο μπορούν να το πράξουν απολογιστικά, δηλώνοντας τα χρονικά διαστήματα αναστολής του κάθε υπαλλήλου, ανάλογα με τον χρόνο που απασχολήθηκε ή δεν απασχολήθηκε εντός Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου συνεχίζονται έως την 31η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως η δήλωση μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων, αφού θα έχει παρέλθει η περίοδος των Χριστουγέννων και πριν την Πρωτοχρονιά…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν «συλληφθεί» εργαζόμενος δηλωμένος σε αναστολή να απασχολείται στον φυσικό χώρο εργασίας του, ισχύει πρόστιμο 1.200 ευρώ.

Γιάννης Φώσκολος

Γιάννης Φώσκολος