Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνονται αναποτελεσματικά — ΠΟΥ: Έρχεται «καταιγίδα» κορονοϊού στην Ευρώπη

Μετάλλαξη Όμικρον: Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνονται αναποτελεσματικά

Επιπλέον εμπόδια στην καταπολέμηση της μετάλλαξης Ομικρον βάζει το γεγονός ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποδεικνύονται ανεπαρκή σύμφωνα με μελέτες.

Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί έως τώρα για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης Covid-19, φαίνονται να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές (όχι κλινικές) μελέτες.

Οι αρχικές προδημοσιεύσεις των επιστημόνων αναφέρουν ενδείξεις από τα εργαστηριακά πειράματα τους ότι η Όμικρον είναι ανθεκτική πλήρως ή εν μέρει, απέναντι ουσιαστικά σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, σύμφωνα με το “Nature”.

Τα νοσοκομεία χάνουν ένα σημαντικό όπλο

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, που προετοιμάζονται για το επερχόμενο νέο επιδημικό κύμα κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, πιθανώς να μην μπορούν να “ποντάρουν” στα μονοκλωνικά αντισώματα, τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν έως τώρα. Τα αντισώματα αυτά είναι τεχνητές απομιμήσεις φυσικών αντισωμάτων και προορίζονται συνήθως για ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά Covid-19.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, ήδη μερικές εταιρείες που παράγουν τέτοια αντισώματα, όπως η αμερικανική Regeneron, παραδέχονται ότι τα προϊόντα τους έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές.

Με βάση τις έως τώρα δημοσιεύσεις ερευνητών, μόνο δύο μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον: το sotrovimab της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology και της βρετανικής GSK, καθώς και το DXP-604 που τώρα περνάει από κλινικές δοκιμές στην Κίνα και αναπτύχθηκε από τις κινεζικές εταιρείες BeiGene και Singlomics.

Ήδη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν ευρύτερα το sotrovimab και θα το κατανείμουν στις πολιτείες των ΗΠΑ ανάλογα με τον αριθμό των λοιμώξεων και νοσηλειών και την εξάπλωση της Όμικρον σε κάθε πολιτεία.

Όμως πολλές χώρες είτε αδυνατούν να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση για το sotrovimab είτε δεν μπορούν να έχουν καθόλου πρόσβαση σε αυτό.

 

ΠΟΥ: Έρχεται «καταιγίδα» κορονοϊού στην Ευρώπη

Κοσμοσυρροή στο Γουίντσεστερ της Αγγλίας, για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, με τον περιφερειακό διευθυντή Χανς Κλούγκε να προειδοποιεί παραμονές των εορτών για «καταιγίδα».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Ευρώπη προέτρεψε σήμερα τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο λόγω της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι ήδη κυρίαρχη σε αρκετές χώρες.

«Μπορούμε να δούμε άλλη μια καταιγίδα να έρχεται» είπε ο Δρ. Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη. «Μέσα σε εβδομάδες, η Όμικρον θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας περαιτέρω στο χείλος του γκρεμού τα συστήματα υγείας που ήδη βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί».

Το στέλεχος Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τα 53 μέλη της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ, πρόσθεσε ο Κλούγκε, σημειώνοντας ότι είναι ήδη η κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Πορτογαλία.

Την περασμένη εβδομάδα, 27.000 άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό στην Ευρώπη και αναφέρθηκαν επιπλέον 2,6 εκατομμύρια κρούσματα, είπε ο Κλούγκε.

Αν και αυτά τα κρούσματα περιλαμβάνουν όλες τις παραλλαγές και όχι μόνο την Όμικρον, σημείωσε ότι αυτό το ποσοστό είναι 40% υψηλότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη διαταραχή των συστημάτων υγείας και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών», είπε.

Μέχρι στιγμής, ο Κλούγκε είπε ότι το 89% των ατόμων με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από το στέλεχος Όμικρον στην Ευρώπη ανέφεραν συμπτώματα κοινά με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Η παραλλαγή έχει διαδοθεί κυρίως από νέους ηλικίας 20 και 30 ετών στην περιοχή, πρόσθεσε.

Αν και πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το νέο στέλεχος ο διευθυντής του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΠΟΥ είπε ότι φαίνεται να είναι πιο μολυσματικό από τις προηγούμενες παραλλαγές, οδηγώντας σε «ποσοστά μετάδοσης που δεν είχαμε δει στο παρελθόν» σε χώρες με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον. Σε αυτές τις χώρες τα κρούσματα της παραλλαγής διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες.