Μετάλλαξη Όμικρον: Στο τραπέζι νέα μέτρα, όχι όμως lockdown — Ακρίβεια: Έρχονται μεθεόρτια με νέες ανατιμήσεις. Η ανασφάλεια βάζει “φρένο” στους καταναλωτές — Μάνατζερ στα Πανεπιστήμια σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας

Κόσμος στην Ερμού τα Χριστούγεννα 2021

Κόσμος στην Ερμού τα Χριστούγεννα 2021 

Η κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει χρόνο πριν φτάσει στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον με τα PCR και rapid test. Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και “ασπίδα” ελέγχων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Στην Ευρώπη η μία χώρα μετά την άλλη προχωρά σε νέα μέτρα ή και lockdown, ενώ και στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον με έμφαση στον περιορισμό των ανεμβολίαστων.

Στην Αθήνα πάντως η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τα PCR και rapid test σε όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από χθες, θα καταφέρει να κερδίσει χρόνο και θα ήθελε να μην λάβει νέα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι όμως στο τραπέζι, εκτός από αυτό του lockdown, όπως ξεκαθάρισε χθες και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η πρώτη από τις τρεις συσκέψεις της εβδομάδας για τον κορονοϊό στο Μαξίμου, που συνήθως γίνεται Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα βρίσκεται στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη. Στη σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη συμμετείχε όπως πάντα εκτός από τον κ.Πλεύρη και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας, παρά την αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών για την περίφημη μελέτη, η οποία είχε προκαλέσει εμφανή ενόχληση και αμηχανία στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα. Συζητήθηκε όμως η αύξηση των υποχρεωτικών ελέγχων, που θα μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί και μέσα στις γιορτές. Μάλιστα έπεσε στο τραπέζι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και θα κριθεί απο την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το σενάριο να μπαίνουν στους κλειστους χώρους εστίασης και διασκέδασης και οι εμβολιασμένοι μόνο με rapid test για το ρεβεγιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τα δωρεάν self test που έχει διανείμει σε όλους τους πολίτες, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, θα αποφύγει τη διασπορά του κορονοϊού τα Χριστούγεννα. Απο εκεί και πέρα το πιθανότερο είναι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υποχρεωτικου ελέγχου την Πρωτοχρονιά. Όλα όμως είναι προς το παρόν ακόμη σενάρια. Πάντως εάν η κυβέρνηση τελικά αποφασίσει να απαιτείται και αρνητικό rapid test και για τους εμβολιασμένους στην εστίαση την Πρωτοχρονιά ή και τα Χριστούγεννα, αναμένεται να υπάρξουν και αντιδράσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται πάντα και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είτε πάλι με ηλικιακά κριτήρια (πχ από 50 ετών), είτε με άλλα κριτήρια (πχ συννοσηρότητας). Σημειωτέον ότι και ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος λέει “ναι” στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν εισηγήσεις μετά τις γιορτές να επιστρέψει το ωράριο στην εστίαση ή να υπάρχει όριο ατόμων σε κλειστούς χώρους. Η κυβέρνηση θα ήθελε πάντως να αποφύγει μέτρα όπως η επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους για όλους, καθώς αυτό θα ακυρώσει τη λογική πως όποια νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Ορισμένοι ειδικοί εισηγούνται επίσης να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, αλλά μία εβδομάδα αργότερα.

Βίκυ Σαμαρά

 

Ακρίβεια: Έρχονται μεθεόρτια με νέες ανατιμήσεις – Η ανασφάλεια βάζει “φρένο” στους καταναλωτέςΣτιγμιότυπο από λαϊκή αγορά

Από το νέο έτος αναμένονται νέοι τιμοκατάλογοι με ανατιμήσεις, ενώ η ανασφάλεια λόγω ακρίβειας κρατά τους καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Η εκτόξευση του μεταφορικού κόστους, των πρώτων υλών, των λειτουργικών εξόδων λόγω ενεργειακού ράλι οδηγούν πολλές επιχειρήσεις που είχαν συγκρατήσει τις τιμές σε αναθεώρηση της τιμολογιακής τους πολιτικής.

Με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς από το νέο έτος αναμένονται νέοι τιμοκατάλογοι με ανατιμήσεις, που όπως τονίζουν είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των κοστολογίων.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά την περασμένη Παρασκευή της διοίκησης του ομίλου Fourlis, στο περιθώριο της εκδήλωσης εγκαινίων του νέου city IKEA στο The Mall Athens. Όπως αναφέρθηκε αναμένονται ανατιμήσεις με το νέο κατάλογο της ΙΚΕΑ, που πάντως έχει διατηρήσει σταθερές τιμές στην πανδημία, αλλά πλέον αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αυξήσεις στα μεταφορικά κόστη, στις πρώτες ύλες και ειδικά στο ξύλο, καθώς και στην ενέργεια, με τις ελλείψεις, όπως αναφέρθηκε, να φτάνουν στο 13-14% των κωδικών του χαρτοφυλακίου της

Εκτόξευση στον “εισαγόμενο πληθωρισμό”

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ περαιτέρω σημαντική αύξηση, της τάξης του 33,9%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, έναντι μείωσης 12,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 52,8%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 7,1%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 4,8% τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Επίσης με βάση και πάλι την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 3,7% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου του 2020, έναντι μείωσης 3,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 με το 2019.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,7% το γ’ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 18,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του γ’ τριμήνου 2020 με το β’ τρίμηνο 2020.

Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,7% το γ’ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2021.

Συνεχής άνοδος στις τιμές

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη άνοδο κατά 4,8% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο εφέτος, από αύξηση 3,4% τον Οκτώβριο και έναντι μείωσης 2,1% τον Νοέμβριο 2020.

Μέσα σε ένα έτος, οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα «απογειώθηκαν», καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Φυσικό αέριο (180,9%), Πετρέλαιο θέρμανσης (45,2%), Ηλεκτρισμό (37,8%) και Καύσιμα (24,9%). Παράλληλα, υπήρξαν ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», όπως, μεταξύ άλλων, σε: Αρνί- κατσίκι (21,3%), Ελαιόλαδο (18,5%), Άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), Πατάτες (11,9%), Νωπά ψάρια (9,8%), Ψωμί (4,3%), Καφές (3,9%) και Τυριά (3,5%).

Ενώ, μεταξύ Νοεμβρίου και Οκτωβρίου εφέτος οι κυριότερες αυξήσεις τιμών αφορούσαν σε: Φυσικό αέριο (31,7%), Ηλεκτρισμό (15,9%), Φρούτα νωπά (3,5%), Πατάτες (3,2%), Αρνί και κατσίκι (2,9%), Χοιρινό (2,1%), Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,1%), Τυριά (2,1%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,7%), Καύσιμα και λιπαντικά (1,6%), Αυτοκίνητα καινούργια (1,3%), Πουλερικά (1,2%), Ψάρια νωπά (1,1%) και Μοσχάρι (0,7%).

Μειωμένος ο χριστουγεννιάτικος τζίρος

Στο μεταξύ μειωμένος θα είναι εφέτος οι χριστουγεννιάτικες αγορές, καθώς λόγω τιμών και πληθωρισμού αλλά και γενικότερου κλίματος οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι. Ήδη χτες, μια Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, παρά τη μεγάλη κίνηση στους εμπορικούς δρόμους, οι αγορές που έγιναν ήταν περιορισμένες με βάση όσα ανέφεραν παράγοντες του εμπορίου..

Σύμφωνα, δε, με έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) καταγράφεται σημαντική αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού τον τελευταίο χρόνο.

Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε χώρα την περίοδο 9-11 Δεκεμβρίου 2021 μέσω Πανελλήνιας Έρευνας σε δείγμα 859 καταναλωτών.

Με βάση, έτσι, τα στοιχεία της έρευνας, οι 6 στους 10 καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με το 2020, πάνω από τους μισούς (52%) θα δαπανήσουν λιγότερο από 100 ευρώ για χριστουγεννιάτικες αγορές, ένα αρκετά σημαντικό 16% θα προτιμήσει τις ηλεκτρονικές αγορές, ενώ οι 6 στους 10 αγοράζουν προϊόντα με βασικό κριτήριο τη χρηματική δαπάνη.

Μάνατζερ στα Πανεπιστήμια σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο και οι επιτελείς του για μια ακόμη φορά «μεταφράζουν» στα ελληνικά τη Συμφωνία της Μπολόνια, που θέλει ένα πανεπιστήμιο περισσότερο «επιχειρηματικό» στη βάση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Την επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης  Ιδρυμάτων και την τοποθέτηση μάνατζερ στα πανεπιστήμια σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.

Οι μάνατζερ θα έχουν οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες, θα ελέγχονται από οικονομική επιτροπή και θα λογοδοτούν στο Υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο αυτό ανακοίνωσε τόσο η υπουργός Παιδείας σε εκδήλωση της ΔΑΠ όσο και ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος σε σχετική συνέντευξή του.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός κ. Συρίγος αναφερόμενος στο θέμα αυτό υπογράμμισε ότι «είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ότι τα οικονομικά θέματα δεν τα χειρίζονται απαραιτήτως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πανεπιστημιακοί που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πει ότι θα μπουν μέσα στα Πανεπιστήμια οικονομικοί διευθυντές, οι οποίοι θα επιλέγονται με όρους ιδιωτικοοικονομικούς για να παρακολουθούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων. Κάποια πανεπιστήμια έχουν τεράστιο οικονομικό φόρτο και έχουν και θέματα που σχετίζονται με την περιουσία τους και με την εκμετάλλευσή της».

Είναι αλήθεια πως η εν λόγω «αρχιτεκτονική» στη δομή του πανεπιστημίου, κοντολογίς τα περί μάνατζερ και Συμβουλίων Ιδρύματος στα πανεπιστήμια, όχι μόνο έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν, αλλά έχουν και νομοθετηθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούνται τέτοιου είδους αλλαγές. Τελευταία φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν το 2011 με τον αποκαλούμενο νόμο Διαμαντοπούλου. Τότε βέβαια ο εν λόγω νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, καθώς υπήρχαν σφοδρότατες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, με καταλήψεις και κινητοποιήσεις.

Το Υπουργείο της Παιδείας και οι επιτελείς του για μια ακόμη φορά «μεταφράζουν» στα ελληνικά τη Συμφωνία της Μπολόνια, που θέλει ένα πανεπιστήμιο περισσότερο «επιχειρηματικό» στη βάση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Εξάλλου για το θέμα της αποτελεσματικότερης διοίκησης των ιδρυμάτων, εδώ και πολλά χρόνια η Κομισιόν λέει ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να διαθέτουν μεγαλύτερη αυτονομία από τις κυβερνήσεις, να καταρτίζουν επιχειρηματικά πλάνα, να διαχειρίζονται καλύτερα την οικονομική συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις και τις εμπορευματοποιημένες λειτουργίες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι γι’ αυτό το σκοπό, η Κομισιόν πρότεινε να τεθούν επικεφαλής στη διοίκηση των Πανεπιστημίων στελέχη που δε θα προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, δηλαδή, αντί για πρυτάνεις, τα Πανεπιστήμια να έχουν διευθυντές (μάνατζερ) από το χώρο των επιχειρήσεων.

Έτσι βαθαίνει σε τέτοιο βαθμό η σύμφυση πανεπιστημίου – επιχειρήσεων, ώστε τελικά το ίδιο το πανεπιστήμιο να λειτουργεί ως επιχείρηση, σε όλο το εύρος δραστηριότητάς του και αυτή ακριβώς η λειτουργία των πανεπιστημίων αφορά και την εξασφάλιση πόρων που θα αντισταθμίζουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.

Εξάλλου για την κυβέρνηση η τοποθέτηση μάνατζερ φαίνεται να είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα. Μάνατζερ στη ΔΕΗ, μάνατζερ στον ΕΦΚΑ, μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ίσως σε λίγο μάνατζερ στα Νοσοκομεία και δεν ξέρουμε πού αλλού…

Χρήστος Κάτσικας