Όμικρον: Αισιόδοξα μηνύματα από τη Ν. Αφρική. Μείωση κρουσμάτων, χαλάρωση μέτρων

Μετάλλαξη Όμικρον: Αισιόδοξα μηνύματα από τη Ν. Αφρική - Μείωση κρουσμάτων και χαλάρωση μέτρων

Ο πλανήτης υποδέχεται το νέο έτος στη σκιά της νέας παραλλαγής, ωστόσο, η χώρα στην οποία πρωτοεμφανίστηκε φαίνεται να έχει ξεπεράσει την κορύφωσή της.

Τη στιγμή που ο υπόλοιπος πλανήτης υποδέχεται το 2022 με περιοριστικά μέτρα, πρωτόγνωρες καταγραφές κρουσμάτων και απαισιοδοξία στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, η χώρα στην οποία πρωτοεμφανίστηκε (στις 14 Νοεμβρίου) η νέα παραλλαγή στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για το νέο έτος.

Η Νότια Αφρική των 3,5 εκατομμυρίων μολύνσεων και των 91.000 θανάτων, η χώρα δηλαδή που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη στην ήπειρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της την κορύφωση της Όμικρον, όπως μαρτυρά και η απόφασή της να προχωρήσει και σε μία πρώτη χαλάρωση των μέτρων.

Ήδη, από την Πέμπτη, η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία πλέον θα επιτρέπεται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα (απαγορευόταν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα), λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας, την κατάσταση του συστήματος υγείας και τα επίπεδα εμβολιασμού.

“Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος σε εθνικό επίπεδο”, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την οποία διαδέχτηκε η ανακοίνωση της άρσης ορισμένων περιορισμών.

Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική, υπήρξαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, όπως αναφέρει ο Guardian, μεταφέροντας την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν εβδομαδιαία μείωση 29,7% στα κρούσματα που εντοπίστηκαν την εβδομάδα που προηγήθηκε των Χριστουγέννων, ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της χώρας, γεγονός που έφερε τη χώρα στο χαμηλότερο από τα πέντε επίπεδα συναγερμού για τον κορονοϊό.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αισιόδοξα μηνύματα από τη Ν. Αφρική - Μείωση κρουσμάτων και χαλάρωση μέτρων

Έτσι, αποφασίστηκε η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και η λειτουργία των μπαρ μετά τις 11 και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό στην πληρότητα.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι ο περιορισμός των 1.000 ατόμων στις δημόσιες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και των 2.000 σε εξωτερικούς. Την ίδια ώρα, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, ενώ οι παραβιάσεις των μέτρων θεωρούνται ποινικό αδίκημα.

Παρ’ όλα αυτά, η μείωση σε κρούσματα και νοσηλείες στο σημείο “εκκίνησης” της Όμικρον, αποτελεί μία πολύ αισιόδοξη νότα τη στιγμή που η Ευρώπη και ο υπόλοιπος πλανήτης φαίνεται να βρίσκονται στο σημείο κορύφωσης της παραλλαγής.