Μετάλλαξη: Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους στη Μεγάλη Βρετανία. 7ημερη καραντίνα στην Ελλάδα – Κίνα: Η οικονομία καλπάζει εν μέσω πανδημίας

Μία μία σταματούν τις πτήσεις από και προς τη Μεγάλη Βρετανία οι χώρες της Ε.Ε, εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού – Σε καραντίνα 7 ημερών όσοι ταξιδεύουν από το Ην. Βασίλειο στην Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού, που εξαπλώνεται ραγδαία στη Μεγάλη Βρετανία, έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακόπτουν τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων προς τη Βρετανία ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδριάζει εκτάκτως ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα τίθενται σε καραντίνα 7 ημερών εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού.

Όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αναστέλλει η Ολλανδία με στόχο να επιβραδύνει το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα στη νότια Αγγλία και το Λονδίνο τις τελευταίες ημέρες. Η απαγόρευση ισχύει από την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία ακυρώνουν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, ενώ και οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το ίδιο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Στη Δανία και την Αυστραλία εντοπίστηκε το ίδιο στέλεχος, ενώ παραλλαγές του εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική, στην Ολλανδία και άλλες χώρες.

Παράλληλα, σε απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες προχωρά και η Τουρκία,  μετά τον εντοπισμό καινούργιου, ακόμη πιο μολυσματικού στελέχους του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Κατόπιν οδηγιών του προέδρου (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα μέσω Twitter.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Τουρκία ανερχόταν ως χθες Κυριακή σε 18.097 νεκρούς (+246 θάνατοι σε 24 ώρες) επί συνόλου 2.024.601 μολύνσεων (+20.316 σε 24 ώρες).

 

Κίνα: Η οικονομία καλπάζει εν μέσω πανδημίας – Στο κόκκινο ο δείκτης παραγωγικότητας

Πηγή: AP Images

O δείκτης παραγωγής του κινεζικών βιομηχανικών μονάδων κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2017 με αιχμή την παραγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας

Τη στιγμή που όλες οι χώρες μετρούν πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού η οικονομία της Κίνας δείχνει όχι μόνο να αντιστέκεται αλλά κυριολεκτικά να καλπάζει καταγράφοντας σημαντική αύξηση στους δείκτες ανάπτυξης. Οι εξαγωγές της Κίνας το 2020 σημείωσαν άνοδο της τάξης του 7,6%, ενώ κατά τους πρώτους 10 μήνες της φετινής χρονιάς το εξωτερικό εμπόριο κινεζικών αγαθών ανήλθε σε 3,91 τρισ. δολάρια. Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας ήταν και κατά τη διάρκεια του 2020 τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν.

Εν μέσω πανδημίας Covid-19 ιδρύθηκαν συνολικά 758 γραφεία πολυεθνικών επιχειρήσεων και 475 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη Σαγκάη

Και ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της νόσου και οι οικονομίες τους έχουν παγώσει εναποθέτοντας τις ελπίδες ανάκαμψης στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, στην Κίνα σημειώνεται ραγδαία αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας των εργοστασίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης παραγωγής του κινεζικών βιομηχανικών μονάδων κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα την μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2017 με αιχμή την παραγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, οι αυξημένες ανάγκες διεθνώς σε ιατρικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό οδήγησαν τον δείκτη παραγωγικότητας στο υψηλότερο επίπεδο της περιόδου 2017-2020. Η οικονομική ανάπτυξη αντικατοπτρίζεται πλήρως και στην αύξηση το 2020 κατά 55% της συνολικής αγοραίας αξίας των 500 κορυφαίων κινεζικών εταιρειών φτάνοντας τα 8,4 τρις δολάρια.

Ξεπέρασε Λονδίνο και Τόκιο

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σαγκάη εξελίσσεται ως κύρια πύλη εισόδου των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Ασίας με την προστιθέμενη αξία του χρηματοοικονομικού κλάδου της να έχει ξεπεράσει πλέον την αντίστοιχη του Λονδίνου και του Τόκιο.  Οι πραγματικές εισροές ξένων κεφαλαίων αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση αγγίζοντας τα 15,5 δις δολάρια, ενώ εν μέσω πανδημίας Covid-19 ιδρύθηκαν συνολικά 758 γραφεία πολυεθνικών επιχειρήσεων και 475 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην πόλη.

Ενδεικτική της ισχυρής ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής είναι η περίπτωση της πόλης Σουτζό με τα συνολικά έσοδα των βιομηχανιών της να αγγίζουν τα 236,9 δις δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η παραγωγή ηλεκτρικών μηχανημάτων και οι βιομηχανίες παραγωγής ειδικού εξοπλισμού από χάλυβα σημείωσαν ετήσια αύξηση 4,9% και 6,7% αντιστοίχως ενώ ιδιαίτερη δυναμική κατέγραψαν οι βιομηχανίες βιοϊατρικής με την πόλη να εδραιώνεται ως ένα από τα πιο κερδοφόρα βιομηχανικά κέντρα παγκοσμίως.

Μανόλης Γαλάνης

Μανόλης Γαλάνης