«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Εντοπίστηκε κρούσμα και στο Ισραήλ — Φουκουσίμα: Λιώνει το τείχος από πάγο κάτω από το πρώην εργοστάσιο

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Εντοπίστηκε κρούσμα και στο Ισραήλ

Εκτός από το Ισραήλ, οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

Ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής της Covid-19 που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε το ισραηλινόυπουργείο Υγείας.

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες σπεύδουν να κλείσουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής.

Μετά τη Βρετανία, και η Ιταλία ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ και η ΕΕ στο σύνολό της προβλέπεται να προβεί άμεσα στην ίδια κίνηση, όπως έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Μέχρι την εφαρμογή αυτής της οδηγίας, η Γερμανία, η οποία θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, θα επιτρέπει την μετακίνηση στο έδαφός της μόνο Γερμανών πολιτών από τη χώρα αυτή.

Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή B.1.1.529 σε σχετικά μικρούς αριθμούς στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική.

«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημιά που η απόφαση αυτή θα προκαλέσει τόσο στις βιομηχανίες του τουρισμού όσο και στις επιχειρήσεις και των δύο χωρών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ μετά την απόφαση της Βρετανίας.

Η Νότια Αφρική θα έρθει σε επαφή με τις βρετανικές αρχές για να προσπαθήσει να τις κάνει να επανεξετάσουν την απόφασή τους, προστίθεται στη δήλωση.

Η Νότια Αφρική έχει ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση σήμερα της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να εξετάσει τη νέα παραλλαγή.

 

Η ανησυχία επέστρεψε στη Φουκουσίμα: Λιώνει το τείχος από πάγο κάτω από το πρώην εργοστάσιο

Το εξαιρετικά δαπανηρό και χρονοβόρο τείχος αυτό από πάγο κατασκευάστηκε για να εμποδίζεται η μόλυνση υπογείων ρευμάτων.AP Photo/Hiro Komae, file

Νέα σχέδια ενίσχυσης του τείχους από πάγο που κατασκευάστηκε στο υπέδαφος γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι εξετάζει η εταιρεία TEPCO Tokyo Electric Power καθώς πιθανόν αυτό έλιωσε εν μέρει.

Την ανησυχητική είδηση μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, προσθέτοντας ότι η TEPCO σχεδιάζει να το ενισχύσει στις αρχές του Δεκεμβρίου και μελετά επίσης και άλλα πιθανά μέτρα.

Το τείχος αυτό από πάγο, εξαιρετικά δαπανηρό και χρονοβόρο έργο, κατασκευάστηκε για να εμποδίζεται η μόλυνση υπογείων ρευμάτων.

Το τείχος αποτελούσε μέρος των προσπαθειών για να περιοριστεί η μόλυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια μετά τον σεισμό 9 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε την 11η Μαρτίου του 2011, που κατέστρεψαν το εργοστάσιο προκαλώντας τήξη στους αντιδραστήρες.

Η TEPCO δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες του NHK.

Το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα

Ήταν 11 Μαρτίου του 2011 όταν συνέβη μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ένας πολύ ισχυρός σεισμός και στη συνέχεια ένα τρομερό τσουνάμι προκάλεσαν διακοπή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα. Όμως, χωρίς ρεύμα οι πυρηνικοί σταθμοί υπερθερμαίνονται, κι έτσι οι μονάδες 1, 2 και 3 εξερράγησαν την επόμενη μέρα, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα.

Δέκα χρόνια μετά, η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν έχει αρθεί, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται ακόμη σε κέντρα φιλοξενίας ή άλλες τοποθεσίες.

Μολυσμένο νερό εξακολουθεί να διαρρέει σε ανύποπτο χρόνο προς τη θάλασσα και ο παροπλισμός του εργοστασίου δεν προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί.

Νέα hotspots ραδιενέργειας δημιουργούνται συνεχώς, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace. Ακόμα και τώρα, περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*