Μεσανατολικό: Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 3 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη — ΔΟΑΕ: Νάρκες κατά προσωπικού στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζιας

Ισραηλινοί στρατιώτες

Η βία στη Δυτική Όχθη έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους 15 μήνες, με αλλεπάλληλες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, εφόδους εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά, αντιισραηλινές επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δυνάμεις του «εξουδετέρωσαν» τρεις ανθρώπους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους από αυτοκίνητο στην Νάμπλους.

Στην ανακοίνωση του Τσαχάλ δεν διευκρινίζεται η κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τη ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού, είναι νεκροί.

Η βία στη Δυτική Όχθη έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους 15 μήνες, με αλλεπάλληλες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, εφόδους εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά, αντιισραηλινές επιθέσεις.

Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, όπως και 27 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός.

Στη Δυτική Όχθη, έδαφος που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και, ανάμεσά τους, 490.000 ισραηλινοί έποικοι, σε οικισμούς που θεωρούνται από τον ΟΗΕ παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

 

ΔΟΑΕ: Νάρκες κατά προσωπικού στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζιας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών εντόπισε νάρκες κατά προσωπικού στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην ανατολική Ουκρανία, που κατέχει ο ρωσικός στρατός, σημειώνοντας πως δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των εγκαταστάσεων.

«Κατά την επιθεώρηση της 23ης Ιουλίου, η ομάδα του ΔΟΑΕ είδε κάποιες νάρκες τοποθετημένες στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην εσωτερική και στην εξωτερική περίμετρο» του εργοστασίου, ανέφερε ο οργανισμός.

Οι μηχανισμοί βρίσκονταν σε περιοχή με ελεγχόμενη πρόσβαση στο οποίο δεν μπορούν να πάνε μέλη του προσωπικού της μονάδας, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους. Καμιά δεν ήταν στραμμένη προς το εσωτερικό, συμπλήρωσε.

«Ο ΔΟΑΕ είναι ενήμερος για την τοποθέτηση ναρκών στο εξωτερικό της περιμέτρου της εγκατάστασης και επίσης σε συγκεκριμένα σημεία στο εσωτερικό [της]», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Η παρουσία τέτοιων εκρηκτικών στην εγκατάσταση δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες ασφαλείας του ΔΟΑΕ και στις κατευθύνσεις ως προς την πυρηνική ασφάλεια» τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού με έδρα τη Βιέννη. Ωστόσο ειπώθηκε στην ομάδα πως οι νάρκες έχουν τοποθετηθεί σε «στρατιωτική ζώνη» και επρόκειτο για «στρατιωτική απόφαση».

Πάντως κατά την εκτίμηση του ΔΟΑΕ, «η πυροδότηση των ναρκών αυτών δεν θα έπληττε τα συστήματα ασφαλείας και την ασφάλεια της εγκατάστασης», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του. Τα στελέχη συνέχισαν τις επιθεωρήσεις της περιμέτρου του εργοστασίου, χωρίς να εντοπίζουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό. Ζητά όμως πρόσβαση στις οροφές των αντιδραστήρων και στις αίθουσες όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.

Το Κίεβο κατηγόρησε στις αρχές του μήνα τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «προβοκάτσια», με τον ουκρανικό στρατό να ερίζει ότι τοποθετήθηκαν «αντικείμενα που μοιάζουν να είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί» στις οροφές των αντιδραστήρων 3 και 4.
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε από την πλευρά του πως είναι πιθανή ουκρανική «επίθεση» που θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Μετά την ανταλλαγή κατηγοριών, ο ΔΟΑΕ ζήτησε καλύτερη πρόσβαση για να «επαληθεύσει τα γεγονότα στο πεδίο» κατά τρόπο «ανεξάρτητο και αντικειμενικό».

Το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης, το οποίο καταλήφθηκε από τον στρατό της Ρωσίας την 4η Μαρτίου 2022, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος πυρών και έχει υποστεί επίσης επανειλημμένα διακοπές της ηλεκτροδότησης, με την επισφαλή κατάσταση να εγείρει ανησυχίες για σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα. Και οι έξι αντιδραστήρες του έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο.