Μενδώνη και Ένωση Δικαστών στη γραμμή Κούγια, Λιγνάδη

Επίδαυρος: Νέα διαμαρτυρία με πανό κατά Λιγνάδη και παρέμβαση ΣΕΗ - REPORTAZ NET

Η κ. Μενδώνη και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης, αν διατηρούν ακόμα μια στοιχειώδη επαφή με την κοινωνία- γνωρίζουν πολύ καλά, ότι δεν ψηφίζουν όλοι οι ηθοποιοί ένα κόμμα.

Γνωρίζουν ακόμη καλύτερα, ότι τα ηχηρά χειροκροτήματα στα θέατρα υπέρ της διαμαρτυρίας του ΣΕΗ, για την απελευθέρωση του καταδικασμένου για δύο βιασμούς, Δ. Λιγνάδη, δεν προέρχονται από ψηφοφόρους μιας μόνο  παράταξης.

Δεν μπορεί ολόκληρο το θέατρο της Επιδαύρου, να γέμισε ξαφνικά με ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ που ήθελαν να πλήξουν την υπουργό!

Μενδώνη και Ένωση Δικαστών στη γραμμή Κούγια - Λιγνάδη

Παρ’όλα αυτά, η ανακοίνωση του υπουργείου, κινήθηκε στη γραμμή Κούγια -Λιγνάδη. «Η υπόθεση Λιγνάδη, είναι μια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ για να πέσει η κυβέρνηση» έλεγε ο Κούγιας, «οι διαμαρτυρίες είναι υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ» συνεχίζει η κ. Μενδώνη.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι οι πολίτες διαψεύδουν το αφήγημα αυτό.  Ή μήπως η κυβέρνηση δεν ακούει τους ίδιους τους ψηφοφόρους της αλλά ακόμα και κάποια φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ, να εξανίστανται με την απόφαση, όπως είχαν πράξει και στην υπόθεση Φουρθιώτη;

Κι αν αυτή η κίνηση από την πλευρά της υπουργού, ήταν αναμενόμενη με δεδομένη τη σιωπή της καθ’όλη τη διάρκεια της δίκης κατά την οποία αρνιόταν να διαχωρίσει τη θέση της από την υπερασπιστική γραμμή που ισχυριζόταν πως ο Λιγνάδης κατηγορήθηκε άδικα προκειμένου να θιγεί η ίδια και η κυβέρνηση, δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση των Δικαστών της Συνθέσεως».

Τι μας λέει η Ένωση στην ανακοίνωση της μεταξύ άλλων; Ότι όσοι πολίτες ένιωσαν προσβεβλημένοι και αγανακτισμένοι από την στάση της προέδρου κ. Γιούπη, η οποία επιχείρησε να αθωώσει τον Δ. Λιγνάδη κι αφού δεν τα κατάφερε, εξασφάλισε την αναστολή της κράτησής του έως το Εφετείο, έχουμε πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες. Και όχι μόνον δεν σεβόμαστε τους θεσμούς, αλλά επιδιώκουμε την πλήρη απαξίωσή τους.

Το τραγικό στην υπόθεση, είναι ότι αν κάποιος φροντίζει επιμελώς για την πλήρη απαξίωση των θεσμών, είναι η ίδια η κυβέρνηση και ένα κομμάτι της Δικαιοσύνης. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε μία σειρά αποφάσεων που έχουν προκαλέσει το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Οι πολίτες γνωρίζουν και τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές της Ελληνικής δικαιοσύνης. Θυμούνται επίσης, πως εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οι Δικαστικοί επανέφεραν τους δικούς τους μισθούς το 2014 στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2012.

Δεν θα σταθώ στην ευθυγράμμιση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τα λεγόμενα της κ. Μενδώνη περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, γιατί η ανακοίνωση περιλαμβάνει κάτι ακόμα πιο προκλητικό. Η Ένωση μιλάει για εκφοβισμό. Κι επειδή τις τρεις φορές που βρέθηκα στο Εφετείο για να παρακολουθήσω τη δίκη, διαπίστωσα πως ο εκφοβισμός ήταν το υπερόπλο της υπεράσπισης Λιγνάδη, αναρωτιέμαι το εξής:

Που ήταν η Ένωση όταν ο κ. Κούγιας εκφόβισε τον ίδιο τον εισαγγελέα της έδρας υπενθυμίζοντας του τι έγινε με την Τουλουπάκη; Που ήταν η Ένωση όταν ο κ. Κούγιας και ο κ. Λιγνάδης εκφόβιζαν τα θύματα τα οποία τραυματίστηκαν ξανά και ξανά, χωρίς να φροντίζει στο ελάχιστο η πρόεδρος να τα προστατέψει από τις απάνθρωπες, αδυσώπητες και αντιδεοντολογικές πρακτικές της υπεράσπισης;

Που ήταν η Ένωση όταν ο κ. Κούγιας φανέρωνε στα τηλεοπτικά κανάλια ονόματα θυμάτων και μαρτύρων και απευθυνόταν με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε δημοσιογράφους;

Τότε, η Ένωση σιωπούσε. Όπως σιώπησε και η κ. Μενδώνη, όταν ο άλλοτε -ή μήπως ακόμα;- προστατευόμενος της Δ. Λιγνάδης, πρώτος πολιτικοποίησε τη δίκη καθώς υποστήριζε πως όλα είναι μια σκευωρία που στόχο είχε όχι τον ίδιο, αλλά την υπουργό και την κυβέρνησή της.

Να, λοιπόν ποιοι φροντίζουν για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης, μια απαξίωση που δυστυχώς θα πληρώσουμε όλοι και όλες ακριβά αφού ο κατήφορος δεν έχει τέλος.

Το πανό στην Επίδαυρο, δεν ήταν υβριστικό, έγραφε την ωμή αλήθεια. «Βιαστής είναι».  Πρόκειται για καταδικασμένο πρωτοδίκως βιαστή ανηλίκων ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος.

Οι ηθοποιοί διαμαρτύρονται με αξιοπρέπεια και για την αξιοπρέπεια, του κλάδου τους, των θυμάτων, όλων μας. Οι πολίτες χειροκροτούν για τους ίδιους λόγους και θα συνεχίσουν όπως φαίνεται να ανεβάζουν τον πυρετό της κυβέρνησης.

Αυτοί είναι που προσπαθούν να διεκδικήσουν την αξιόπιστη λειτουργία των θεσμών, κι όμως αυτούς βλέπουν ως εχθρούς η Μενδώνη και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και παράλληλα κάτι πολύ ελπιδοφόρο. Η κοινωνία αυτή, έχει ακόμα αντανακλαστικά και τρόπους να τα υπερασπιστεί. Κι αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα όπως γράφει η Νικολακοπούλου.

Φωτεινή Λαμπρίδη