Μελέτη του ΕΚΠΑ: Πόσο διαρκεί η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια – Στις φλόγες καταυλισμός προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές. Φόβοι για πολλούς νεκρούς – Τον Μάρκους Ζέντερ θέλουν οι ψηφοφόροι CDU/CSU υποψήφιο καγκελάριο

Μελέτη του ΕΚΠΑ: Πόσο διαρκεί η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 και η διάρκειά της αποτελεί σημαντικό ερευνητικό ερώτημα παγκοσμίως.

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ διεξάγει μελέτη της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε εθελοντές που θα λάβουν τα εμβόλια αυτά. Η μελέτη θα εξελιχθεί σε βάθος 18 μηνών προκειμένου να καθορισθεί τόσο ο βαθμός όσο και η διάρκεια της παρεχόμενης ανοσίας. Στη μελέτη μελετώνται συνδυαστικά η παραγωγή τόσο εξουδετερωτικών αντισωμάτων (πρόκειται για αντισώματα τα οποία «εξουδετερώνουν» τον ιό) όσο επιπλέον και αντισωμάτων έναντι της περιοχής RBD της πρωτεΐνης ακίδας μέσω της οποίας ο ιός επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Ο πληθυσμός της μελέτης περιλαμβάνει εθελοντές υγειονομικούς και άτομα άνω των 80 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς και άτομα 70-79 ετών και ασθενείς με αιματολογικές κακοήθεις και συμπαγείς όγκους σε διάφορα στάδια της θεραπείας τους, που τώρα ξεκίνησαν να λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Στο πλαίσιο της μελέτης πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων θα καταγραφούν επίσης οι κυτταρικοί υποπληθυσμοί λεμφοκυττάρων, ώστε να μελετηθεί η διατήρηση των κυττάρων μνήμης (κυτταρική ανοσία) εναντίον του ιού σε βάθος χρόνου, καθώς και κυτταροκίνες φλεγμονής.

Η μελέτη ξεκίνησε με τους υγειονομικούς (25-67 ετών) και τα μέλη της κοινότητας άνω των 80 ετών που εμβολιάζονται στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Οι κύριοι ερευνητές της μελέτης Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανά ηλικιακή ομάδα.

Στη μελέτη μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 367 υγιείς δότες (με ηλικιακή διαστρωμάτωση) ως εξής: 255 υγειονομικοί ηλικίας 25-67 ετών και 112 άτομα άνω των 80 ετών, που δεν έχουν ενεργό κακοήθη νόσο. Από αυτούς βρέθηκαν 9% θετικοί σε εξουδετερωτικά αντισώματα (δηλαδή είχαν προηγούμενα εκτεθεί στον ιό) ήδη κατά την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού.

Από τους υγειονομικούς οι οποίοι ήταν αρνητικοί σε αντισώματα με την ένταξη τους στη μελέτη, πάνω από 90% ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα την ημέρα 22, δηλαδή πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου όλοι οι εθελοντές υγειονομικοί βρέθηκαν να είναι θετικοί με πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων που υπερβαίνουν κατά πολύ (πλην ενός) το όριο του ποσοστού 50% που σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μελέτες του εμβολίου BNT162b2, δεικνύει υψηλή προστασία έναντι του ιού SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασθέντων αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 90%. Παρόμοια ευρήματα δείχνουν και οι συνδυαστικές μελέτες για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της RBD περιοχής της πρωτεϊνης ακίδας του ιού. Οι τίτλοι των αντισωμάτων αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν (αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα) ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Όσον αφορά τους εμβολιασθέντες στην ηλικιακήομάδαάνωτων 80 ετών, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της υπό εξέλιξη μελέτης, δείχνουν ότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων που παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2 πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα 22) ανέρχεται σε περίπου 50%. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου το σύνολο των γυναικών και πάνω από το 80% των ανδρών έχει αναπτύξει υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσον αφορά στην ανάπτυξη ανοσίας, ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών.

Παράλληλα όμως υποδεικνύουν ότι:

– Τα άτομα όλων των ηλικιών αλλά κυρίως η ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών θα πρέπει να συνεχίσει τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ μέχρι να λάβουν σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τη δεύτερη του εμβολίου. Δηλαδή, ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών δεν προστατεύονται ικανοποιητικά μόνο με την πρώτη δόση του εμβολίου.

– Η έγκαιρη, βάσει των διαθέσιμων μελετών, δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

– Το επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων έναντι του ιού φαίνεται να είναι, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, πιο υψηλό στις γυναίκες και μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.

– Με τη συνέχιση της μελέτης θα δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης των μεταβολών των επιπέδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Οι μετρήσεις των αντισωμάτων γίνονται στα εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (υπεύθυνος Καθηγητής, Ιωάννης Τρουγκάκος) και του Τμήματος Βιοχημείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (υπεύθυνος Διευθυντής, Ιωάννης Παπασωτηρίου). Οι μετρήσεις των υποπληθυσμών των Τ- και Β- λεμφοκυττάρων θα γίνουν στο εργαστήριο Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (υπεύθυνη Καθηγήτρια, Ουρανία Τσιτσιλώνη) και στο εργαστήριο της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (υπεύθυνος Καθηγητής, Ευάγγελος Τέρπος). Η μέτρηση των κυτταροκινών θα γίνει στο Εθνικό Ίδρυμα Μελέτης Καρκίνου, Τμήμα Ανθρωπίνων Ρετροϊών (National Cancer Institute, Human Retrovirus Section) των ΗΠΑ (Υπεύθυνος Καθηγητής, Γιώργος Παυλάκης).

 

Στις φλόγες καταυλισμός προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές – Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε σε προσφυγικό καταυλισμό των Ροχίνγκια, στο νότιο Μπαγκλαντές, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι να μείνουν άστεγοι, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες. Οι τοπικές αρχές και ο ΟΗΕ δεν άμεσα ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις φλόγες να σαρώνουν τον καταυλισμό Μπαλουχάλι, στο Κοξ Μπαζάρ. Μαύρος καπνός υψώνεται πάνω από τις καλύβες και τις σκηνές όπου διέμεναν οι πρόσφυγες, ενώ άνθρωποι ψάχνουν στα αποκαΐδια τα υπάρχοντά τους.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Λουίζ Ντόνοβαν, ανέφερε ότι στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα, διασώστες και εθελοντές που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ώστε να μην επεκταθεί περισσότερο.

Ο Μοχάμεντ Σαμσούντ Ντούζα, αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, αρμόδιος για θέματα προσφύγων, είπε επίσης ότι οι αρχές προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Πρόσφυγες Ροχίνγκια είπαν ότι πολλά σπίτια κάηκαν και υπάρχουν πολλά θύματα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε καταυλισμούς στο νότιο Μπαγκλαντές, αφού έφυγαν το 2017 από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις επιχειρήσεις του στρατού.

Ο Ζαϊφούρ Χουσέιν, ένας 50χρονος πρόσφυγας που γλίτωσε από τις φλόγες αλλά έχασε την κατοικία του και τον φιλοξενούν οι φίλοι του, είπε ότι πιστεύει πως έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι. Λόγω του φράχτη, γύρω από τον καταυλισμό, ήταν δύσκολο να διαφύγουν» ανέφερε.

«Όταν ήμασταν στη Μιανμάρ αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα […] κατέστρεψαν τα πάντα. Τώρα, συνέβη και πάλι» δήλωσε.

Ένας ηγέτης των Ροχίνγκια στο Κοξ Μπαζάρ, ο Μοχάμεντ Νόουχιμ, είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς. «Χιλιάδες καλύβες κάηκαν ολοσχερώς» προσέθεσε.

Οι τοπικές αρχές είπαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν καταυλισμό και επεκτάθηκε σε δύο διπλανούς. Στην περιοχή αυτή ζουν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι.

 

Τον Μάρκους Ζέντερ θέλουν οι ψηφοφόροι CDU/CSU υποψήφιο καγκελάριο στη μετά Μέρκελ εποχή

Στην κούρσα για τον υποψήφιο καγκελάριο της Γερμανίας, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων.

Ο Μάρκους Ζέντερ έχει επίσης διείσδυση και σε άλλα κόμματα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild« και δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 19,4% επί του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επέλεγαν να ψηφίσουν ένα από τα δύο συντηρητικά κόμματα «λόγω» του Χριστιανοκοινωνιστή Μάρκους Ζέντερ, εάν ήταν υποψήφιος καγκελάριος και μόνο το 7,1% θα τα ψήφιζε λόγω του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ.

Ο πρόεδρος του CDU κατέχει τα σκήπτρα της απόρριψης των ψηφοφόρων: το 40,5% των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε ένα από τα δύο αυτά κόμματα «εξαιτίας του», δηλαδή στην περίπτωση κατά την οποία θα ήταν ο υποψήφιος καγκελάριός τους.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που ήταν ο Ζέντερ υποψήφιος για την καγκελαρία δεν θα τα ψήφιζε μόνο το 27%.

Συνολικά, θα ψήφιζε τον Μάρκους Ζέντερ το 47% των ψηφοφόρων των δύο συντηρητικών κομμάτων (CDU/CSU) λόγω του προσώπου του ή, μεταξύ άλλων, και λόγω του προσώπου του, ενώ τον Άρμιν Λάσετ για τους ίδιους λόγους θα ψήφιζε το 33,9% των ψηφοφόρων τους.

Επίσης, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του INSA, ο Μάρκους Ζέντερ έχει διείσδυση και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Έτσι, λόγω υποψήφιου καγκελαρίου Ζέντερ το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) ή το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU) θα ψήφιζε κάθε πέμπτος ψηφοφόρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) και του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen), κάθε έκτος ψηφοφόρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) όπως επίσης και κάθε έβδομος ψηφοφόρος του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Έτερη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, Κυριακή, καταγράφει σημαντική απώλεια δυνάμεων για τη Χριστιανοδημοκρατική και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό το βάρος σκανδάλων αλλά και της πολιτικής για την πανδημία του κορωνοϊού, και ενίσχυση των Πρασίνων.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η αδελφή Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας συγκεντρώνουν ποσοστό 27%, με απώλεια τεσσάρων μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται στο 17%, ενισχυόμενοι κατά μία μονάδα.

Στην δεύτερη θέση, ωστόσο, βρίσκονται οι Πράσινοι με 22% και αύξηση τριών μονάδων, και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 10% (+2), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επίσης με 10% (-1) και η Αριστερά με 8% χωρίς αλλαγή στα ποσοστά της.

Εάν αυτά τα αποτελέσματα αποτυπώνονταν στην κάλπη, ο μεγάλος συνασπισμός ο οποίος κυβερνά σήμερα δεν θα ήταν εφικτός, χωρίς την συμμετοχή και τρίτου κόμματος, ενώ το πιθανότερο θα ήταν μια συμμαχία CDU/CSU και Πρασίνων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*