Μειώνει εργατικές αμοιβές και προκαλεί ρήγμα στην «Εργάνη» ο Χατζηδάκης — Συμβόλαια με τις μεγάλες κλινικές και μόνο για non Covid περιστατικά

Τελειώνει και την «Εργάνη» ο υπουργός Εργασίας – Με υπουργική απόφαση εντάσσει την υπερεργασία στο κανονικό ωράριο και δίνει τη δυνατότητα να καταγράφονται εκπρόθεσμα οι υπερωρίες των οδηγών φορτηγών, τουριστική λεωφορείων, υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ

Ευθεία μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που λάμβαναν προσαύξηση από την υπερεργασία αλλά και πλήρης ελαστικοποίηση του ωραρίου των οδηγών φορτηγών, ΚΤΕΛ καιτουριστικών λεωφορείων με ταυτόχρονο ξήλωμα των όποιων θετικών στοιχείων έχει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» επιχειρεί τώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης

Με μια πρωτοφανή υπουργική Απόφαση του, σε εφαρμογή του εργασιακού νόμου 4808/2021, παύει οριστικά από τις 29 Νοεμβρίου η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που, όπως διευκρινίζει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, «ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο».

Κατ ‘αυτόν τον τρόπο, κι εφόσον εντάσσεται η υπεργασία στο νόμιμο ωράριο, οι μισθωτοί χάνουν την προσαύξηση και άρα το εισόδημα από την υπερεγασία που τώρα γίνεται και με το νόμο κανονικά απλήρωτη. Ταυτοχρόνως, για όσους εργαζόμενους διαπιστωθεί ότι δεν είναι δηλωμένες οι υπερωρίες τους στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι εύκολο να επικαλεστεί ο ο εργοδότης τους ότι απλώς… κάνουν την υπερεργασία τους.

Ομως, υπάρχει στην ίδια υπουργική Απόφαση ακόμη μία ρύθμιση με την οποία από τις 29 Νοεμβρίου οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ, που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014 δεν υποχρεούνται πλέον να καταχωρούν εμπρόθεσμα στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Με τη νέα ρύθμιση Χατζηδάκη μπορεί η καταχώρηση των υπερωριών να γίνεται …προοπτικά. Δηλαδή σε διάστημα 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας. Το ίδιο περιθώριο δίδεται και για την καταχώρηση στο έντυπο Ε8 (Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης)της νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων αυτών.

Παρότι στην εργασία των οδηγών μπορούν να λειτουργήσουν αρκετοί απρόβλεπτοι παράγοντες (καθυστέρηση στα σύνορα, οδικά προβλήματα) που επιβάλλουν και την εκ των υστέρων καταγραφή της υπερωριακής απασχόλησης, εξάγονται δύο σημαντικά συμπεράσματα. Πρώτο, οι ιδιοκτήτες οδηγοί που επί χρόνια πίεζαν και τον προκάτοχο του κ. Χατζηδάκη, τον κ. Γ. Βρούτση να καταργήσει την εμπρόθεσμη καταγραφή ωραρίου και υπερωριών κατήγαγαν νίκην λαμπρά. Θύματα αυτής της οπισθοχώρησης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οδηγοί.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό: Aλοιώνεται το ίδιο το νόημα της «ΕΡΓΑΝΗΣ» που από τη σύσταση της το 2013 είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λογική της εμπρόθεσμης καταγραφής των στοιχείων για προσλήψεις, ωράρια, υπερωρίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη λογική του πληροφοριακού συστήματος, το σεβάστηκε. Δυστυχώς, στέλεχος του ίδιου κόμματος που είχε πρωτοστατήσει ως κυβέρνηση στη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» έρχεται τώρα να προκαλέσει το πρώτο σημαντικό ρήγμα στην αρχιτεκτονική του. Και φαίνεται ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.

Χριστίνα Κοψίνη

 

Συμβόλαια με τις μεγάλες κλινικές και μόνο για non Covid περιστατικά

Η λύση της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ● Ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό.

Συμφωνίες και όχι επιστράτευση για τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης είναι η μέθοδος που εφαρμόζει και φέτος η κυβέρνηση για ανάσχεση του 4ου κύματος της πανδημίας. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», σιωπηλά, σε μια κίνηση εκτόνωσης του αδιαχώρητου που δημιουργείται στις κλινικές Covid των δημόσιων νοσοκομείων, αποφασίστηκε και συνήφθησαν συμφωνίες μέχρι το τέλος του χρόνου με ιδιωτικές κλινικές της πόλης, αλλά αποκλειστικά και μόνο για non Covid περιστατικά.

Ετσι, η μόνη ιδιωτική δομή που δέχεται περιστατικά Covid παραμένει το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» με 200 κρεβάτια, ενώ άλλες πέντε ιδιωτικές μονάδες έχουν συμβληθεί με το υπουργείο Υγείας -για ασθενείς της κοινής νοσηρότητας- μέχρι την εκπνοή του 2021 (31.12.2021) και είναι: η κλινική «Αγιος Λουκάς» (15 κλίνες), η κλινική «Κυανούς Σταυρός» (88 κλίνες), η «Γενική Κλινική» (15 κλίνες), το «Διαβαλκανικό» (30 κλίνες) και η «Βιοκλινική» (15 κλίνες και 4 κλίνες ΜΕΘ).

Αυτό βέβαια πολύ απλά σημαίνει ότι η όποια προετοιμασία για αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά τη μετατροπή και άλλων κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία σε κορονοκλινικές, ενώ «αμόλυντος» παραμένει ο ιδιωτικός τομέας. Ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό.

Οσο για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικό ότι το «Παπανικολάου» ολοκλήρωσε εφημερία με 45 εισαγωγές και οι υγειονομικοί τη χαρακτήριζαν… «ήσυχη», δραματική ήταν όμως στη ΜΕΘ όπου καταγράφηκαν μαζικά θάνατοι -σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ 15!-, με τις κλίνες να καταλαμβάνονται αμέσως από τους διασωληνωμένους σε χώρους χειρουργείων. Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο «Παπαγεωργίου» όπου όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και 16 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΑΘ και θαλάμους ανανήψεως.

Στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», που είναι το πρώτο που μετατράπηκε αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid, ήδη γέμισαν τα 64 από τα 90 κρεβάτια που διαθέτει (μόνο οι 17 είναι εμβολιασμένοι – 26,5%). Στα 7 κρεβάτια ΜΕΘ, οι 6 είναι ανεμβολίαστοι με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη, ένας ο εμβολιασμένος, 61 ετών.

Στο «Αγιος Παύλος» περίμεναν ιδιώτες, επίσημοι μάλιστα έκαναν σχετικές δηλώσεις χθες το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ωστόσο μόλις ένας πνευμονολόγος αναμενόταν τελικά και αυτός δεν έπιασε δουλειά γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η σύμβασή του και αναμένεται και ένας γιατρός από Κέντρο Υγείας της Χαλκιδικής.

Απόστολος Λυκεσάς