Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Θέσεις για πάρκινγκ δικύκλων – «Βατερλό» για τα καταστήματα της Πλάκας. Κραυγή αγωνίας από εμπόρους

Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Θέσεις για πάρκινγκ δικύκλων
Στον σχεδιασμό, οι νέες θέσεις δικύκλων δημιουργούνται υπό γωνία με το κράσπεδο ώστε να χωρούν περισσότερα

Με στόχο την διευκόλυνση των δικυκλιστών γύρω από το ιστορικό κέντρο και τον Μεγάλο Περίπατο δημιουργούνται 440 θέσεις για νόμιμη στάθμευση δικύκλων ενώ μέρος αυτών θα προκύψει από την κατάργηση θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης για αυτοκίνητα.

Την σχετική απόφαση καλείται να λάβει σε σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων η οποία θα συζητήσει και τα άλλα μέτρα για τις αντιδρομήσεις στις οδούς Καραγεώργη Σερβίας, Βουλής και Κολοκοτρώνη.

Συνολικά και βάσει της εισήγησης οδεύουν προς κατάργηση πάνω από 60 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης για αυτοκίνητα προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος για τα δίκυκλα. Στο σκεπτικό της εισήγησης γίνεται παραδεκτό ότι η μετακίνηση με δίκυκλα καλύπτει σήμερα στην Αθήνα σημαντικό ποσοστό των μετακινήσεων, ενώ τα δίκυκλα εξυπηρετούν καλύτερα τις μικρές διαδρομές και καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο στο οδόστρωμα. Οι θεσμοθετημένες θέσεις όπου επιτρέπεται η στάθμευση δικύκλων κρίνονται ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε παράνομη στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους πεζούς. Συχνό φαινόμενο είναι επίσης να παρκάρουν παράλληλα με το κράσπεδο των πεζοδρομίων σε στενούς δρόμους δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος για τους πεζούς που θέλουν να διασχίσουν το οδόστρωμα.

Στον σχεδιασμό, οι νέες θέσεις δικύκλων δημιουργούνται υπό γωνία με το κράσπεδο ώστε να χωρούν περισσότερα. Περιλαμβάνονται οι οδοί:

  • Χρήστου Λαδά, από την Σταδίου έως την Πλατεία Καρύτση. Στην πλευρά των μονών αριθμών καταργούνται 10 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης για να παρκάρουν δίκυκλα υπό γωνία προ το κράσπεδο.
  • Αριστείδου, μεταξύ Ευρυπίδου και Σοφοκλέους. Στην δεξιά πλευρά του δρόμου καταργούνται 15 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.
  • Εδουάρδου Λω, μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου. Καταργούνται πέντε θέσεις για οχήματα αριστερά στην πλευρά των μονών αριθμών.
  • Καρύτση, μεταξύ Χρήστου Λαδά και Κολοκοτρώνη. Καταργούνται το σύνολο των 9 θέσεων στάθμευσης για αυτοκίνητα στην μία πλευρά του δρόμου.
  • Βουλής, μεταξύ Ερμού και Μητροπόλεως. Καταργούνται 5 θέσεις στάθμευσης μπροστά από τους αριθμούς 21, 23 και 25 της οδού Βουλής.
  • Κολοκοτρώνη, μεταξύ Βουλής και Σταδίου. Χωροθετούνται 30 θέσεις δικύκλων υπό γωνία στο κράσπεδο.
  • Ι.Παπαρρηγοπούλου, μεταξύ Σταδίου και Π.Π.Γερμανού. Καταργούνται 5 θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα στην αριστερη πλευρά ενώ στην δεξιά λειτουργούν 100 θέσεις δικύκλων.
  • Π.Π.Γερμανού, μεταξύ Ι.Παπαρρηγοπούλου και Δραγατσανίου. Χωροθετούνται 45 θέσεις δικύκλων στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κυκλοφορίας.
  • Σαρρή, μεταξύ των οδών Λεωκορίου και Ωγύγου. Καταργούνται επτά θέσεις για οχήματα στην δεξιά πλευρά των μονών αριθμών.
  • Ερμού, μεταξύ Λεωκορίου και Πλατείας Αγίων Ασωμάτων. Καταργούνται έξι θέσεις για οχήματα στην πλευρά των ζυγών αριθμών.

Στην αρχική εισήγηση περιλαμβάνονταν και 79 θέσεις για δίκυκλα σε διάφορα σημεία της οδού Νίκης που όμως αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο προκειμένου να επανεξεταστούν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν μήνα, σε άλλη συνεδρίαση της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε συζητήσει για ακόμη 740 θέσεις στάθμευσης δικύκλων για χάρη των οποίων επίσης καταργούνται θέσεις για αυτοκίνητα επισκεπτών.

Το σχέδιο εκείνο περιλαμβάνει:

  • 188 θέσεις δικύκλων στην 1η Δημοτική Κοινότητα στις οδούς Καρνεάδου, Ηροδότου, Νεοφ.Βάμβα, Ν.Δούκα, Δεινοκράτους, Ξανθίππου, Β.Μπένση, Δ.Αιγινήτου, Σωκράτους, Μιαούλη
  • 146 θέσεις στην 2η Δημοτική Κοινότητα και στις οδούς Κόνωνος, Ιφικράτους, Ζηνοδότου, Πύρρου, Κρησίλα, Εμπεδοκλέους, Αρχιμήδους, Αρχελάου
  • 90 θέσεις δικύκλων στην 3η Δημοτική Κοινότητα και στις οδούς Ιακχου, Αγίων Ασωμάτων, Τριών Ιεραρχών, Αχαιών
  • 160 θέσεις στην 6η Δημοτική Κοινότητα και στις οδούς Φωκίωνος Νέγρη, Θήρας, Μηθύμνης, Λέλας Καραγιάννη, Σικίνου, Τενέδου, Σποράδων
  • 156 θέσεις στην 7η Δημοτική Κοινότητα και στις οδούς Εβρου, Θηβών Λυκαονίας, Φειδιππίδου, Τρικάλων, Ελενας Βενιζέλου, Αλεξανδρουπόλεως, Μικράς Ασίας, Τιμ.Βάσσου, Χατζηκώστα, Σεμιτέλου, Κερασούντος, Λαμψάκου. Καισαρείας

 

«Βατερλό» για τα καταστήματα της Πλάκας – Κραυγή αγωνίας από εμπόρους

«Βατερλό» για τα καταστήματα της Πλάκας - Κραυγή αγωνίας από εμπόρους
Η συντριπτική πλειονότητα (79,1%) είτε δεν άνοιξε καθόλου το κατάστημα ή πραγματοποίησε σχεδόν μηδενικό τζίρο κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της επιχείρησης του

Κατακόρυφη πτώση τζίρου καταγράφουν τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα, μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή λόγω έλλειψης πελατείας ενώ αρκετά καταστήματα παρέμεναν κλειστά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Ειδικότερα, ένα περίπου μήνα μετά την επαναλειτουργία τους, κανένας επαγγελματίας από το δείγμα δεν είχε καλύτερο ή ίδιο τζίρο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία (79,1%), είτε δεν άνοιξε καθόλου το κατάστημα ή πραγματοποίησε σχεδόν μηδενικό τζίρο κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της επιχείρησης του.

Από τους ερωτηθέντες, το 62,1% του δείγματος κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησης του, την επέκταση της μείωσης κατά 40% του ενοικίου έως το τέλος του έτους. Λιγότερο από το 1/3 (28,1%) των ερωτηθέντων, ανέδειξαν τις Φορολογικές & ασφαλιστικές ελαφρύνσεις ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα που θα εξασφαλίσει την επιβίωση των επιχειρήσεων τους. Το 9,2% δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω δανείων ή προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση άμεσης αύξησης της ρευστότητας, αποτελεί τον λιγότερο σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση τους. Μάλιστα, το 71,9% δηλαδή 110 από τις 153 επιχειρήσεις του δείγματος, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ενταχθεί για διάφορους λόγους, σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.

Το μόνο που λειτούργησε, αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η Επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος, δηλαδή 29 από τις 153 επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με τον ΕΣΑ δείχνει ξεκάθαρα, πως οι επιχειρήσεις είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στα προγράμματα ή φοβήθηκαν τις προϋποθέσεις ένταξης τους ή ότι τα προγράμματα δεν εξυπηρετούσαν τις άμεσες ανάγκες τους.

stayros_kafoynis_esa.jpg
Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης αναφέρει τα εξής:

«Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι τα εμπορικά καταστήματα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και όλων των τουριστικών περιοχών της χώρας, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ως αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις και να ενισχυθούν με ειδικά μέτρα στήριξης, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία το 2021 που ευελπιστούμε σε δυναμική επάνοδο του τουριστικού ρεύματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση την επόμενη τουριστική περίοδο θα υπάρχει αυξημένος τουρισμός, αλλά δεν θα έχουμε τουριστικά καταστήματα και θα μετράμε χιλιάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας. Επισημαίνουμε, ότι στην περιοχή δεν λειτουργούν πολυεθνικές επιχειρήσεις, ούτε μεγάλες Ελληνικές αλυσίδες, αλλά μικρές και πολύ μικρές Ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, που απευθύνονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό (Shopping). Οι πωλήσεις των προϊόντων στους ξένους επισκέπτες, στην πραγματικότητα αποτελούν άμεσες εξαγωγές και φυσικά όλες αυτές οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, αποτελούν ενεργό τμήμα του Τουριστικού Προϊόντος της χώρας.

Οι καταστηματάρχες κατά την διεξαγωγή της έρευνας, είναι εύκολα αντιληπτό ότι στις Παραδοσιακές τουριστικές αγορές όλης της χώρας, οι «όποιοι πελάτες» θα εμφανισθούν μετά το άνοιγμα των συνόρων και την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων ανά περιοχή. Συνεπώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, τα έξοδα θα τρέχουν και τα καταστήματα θα είναι ουσιαστικά κλειστά. Εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στις αμιγώς τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως είναι και η Πλάκα, θεωρούμε δίκαιο και αναγκαίο για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, να ικανοποιηθεί το αίτημα της ένταξης τους στα μέτρα στήριξης που έχουν αποφασιστεί για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, γιατί αναμφίβολα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού.

Επισημαίνουμε ότι τα καταστήματα στις συγκεκριμένες περιοχές, επιδοτούν τα έξοδα του χειμώνα από τον τζίρο του καλοκαιριού και πως τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν είναι πολύ υψηλά και το μισθολογικό κόστος για εξειδικευμένο, πολύγλωσσο προσωπικό υπερβολικά μεγάλο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι δυστυχώς κατανοητό γιατί πολλά από τα καταστήματα δεν έχουν ακόμα ανοίξει και δικαίως φοβόμαστε ότι αρκετά δεν θα ανοίξουν καθόλου την τουριστική περίοδο του 2020, επειδή είναι αδύνατο με μηδενικούς τζίρους κατά την μισή τουριστική περίοδο, να αντέξουν οικονομικά».

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 9-6-2020 έως και την Τετάρτη 10-6-2020, με επιτόπου συμπλήρωση του ερωτηματολογίου ή και τηλεφωνική προσέγγιση των επιχειρηματιών, στις περιπτώσεις που τα καταστήματα ήταν κλειστά. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 153 καταστήματα, περίπου το 1/5 των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Τα καταστήματα που έλαβαν μέρος στην έρευνα δραστηριοποιούνται στην αμιγώς παραδοσιακή τουριστική περιοχή της Πλάκας, και ανήκουν στις κατηγορίες, εμπορικά τουριστικού ενδιαφέροντος και εστίασης.